ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ της δράσης: «Εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου».


  
           

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              Ερμούπολη 23/09/2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                               Αρ. Πρωτ.οικ. 68236/1226

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ

ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 


Ταχ. Δ/νση     : Ερμούπολη                   ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Ταχ.Κώδικας  : 84100                                                              
Τηλέφωνο       : 22813.61500    
Telefax            : 22810.2376                                                                    
Πληροφορίες : Εμμανουήλ  Τελώνης                                  
                                                                       
                                                                      Χ.Α. (κ. Παλαιολόγου)


                                                                                   
                                                                                                           
Θέμα: Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ της δράσης: «Εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου».




Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ στη με Αρ. Πρ. 2880/08.08.2011 και Κωδικό 35 Πρόσκληση, που αναφέρεται σε έργα ανάπτυξης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών τουρισμού, της δράσης: «Εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου».

Μετά την υποβολή πρότασης για τον πλήρη εξοπλισμό των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια πρέπει να δείξει για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο. Έχοντας ως πρότυπο την παραλία της Βάρης στη Σύρο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί από το 2009 από τον τέως Δήμο Ποσειδωνίας συστήματα προσβασιμότητας, τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα, όσο και σε άτομα με απώλεια μερικής ή ολικής όρασης, προτείνουμε να επεκταθεί η δράση και σε άλλες παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Ο εξοπλισμός για κάθε παραλία περιλαμβάνει:
1. Δύο αμφίβια αμαξίδια,
2. Διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια,
3. Ένα χώρο Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων (Καμπίνα).

Για την επιλογή των παραλιών πρέπει να ληφθεί υπόψη:
1.        ο χαρακτηρισμός τους ως «πολυσύχναστες παραλίες» σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 23/2000 (ΦΕΚ 18 Α΄/7-2-2000) και το άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ.:20 (ΦΕΚ 444 Β΄/26-4-99),
2.        ή η βράβευσή τους με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραλίες, που θα επιλεγούν, θα πρέπει επιπλέον να διαθέτουν την κατάλληλη μορφολογία εδάφους (μικρές κλίσεις, απουσία σκαλοπατιών και υψομετρικών διαφορών), καθώς και Ναυαγοσώστη ή Επόπτη Παραλίας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το αρ.πρωτ. οικ.65058/1182/14-09-2011 έγγραφό της, γνωστοποίησε τα στοιχεία αυτά σε όλους τους Δήμους.

Προτείνεται η δράση να υλοποιηθεί σε είκοσι (20) συνολικά παραλίες, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Το μέσο κόστος ανά παραλία προϋπολογίζεται κατά προσέγγιση στο ποσό των 30.000,00€.

Η δημιουργία συνθηκών για την παροχή ίσων ευκαιριών σε ΑμεΑ ακόμα και στον τομέα του παραθερισμού, η παράταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η διεθνής προβολή και η εν γένει αναβάθμιση και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της δράσης. Καλλιεργώντας τη συνείδηση της καλής διάθεσης, της ευαισθητοποίησης και της συμπαράστασης στο συνάνθρωπο με αναπηρίες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εξακολουθήσει να προωθεί τέτοιες δράσεις, ώστε να καταστεί η Περιφέρεια με τις περισσότερες προσβάσιμες παραλίες. Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση των ατόμων αυτών στην κοινωνία. 

Παρακαλούμε όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ.



                                                   Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                              
                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ















Συνημμένα:
1.     Πρότυπη παραλία για άτομα με αναπηρίες. Η παραλία της Βάρης στη Σύρο.
2.     Δημοσιεύματα και Εικόνες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More