ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Διάθεση μηχανημάτων έργου Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (πρώην Νομαρχίας) προς ΟΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                        

                          
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


 

                                                                                              Ερμούπολη, 23/9/2011                                                                       
                                                                                  
ΠΡΟΣ:
Κ. Πρόεδρο και μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
Γραμματεία Συλλογικών Οργάνων

ΘΕΜΑ:.  Διάθεση μηχανημάτων έργου Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (πρώην Νομαρχίας) προς ΟΤΑ.

 Όπως γνωρίζεται η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διαθέτει 9 μηχανήματα έργου τα οποία αναφέρονται στο κατάλογο που επισυνάπτεται και τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Άνδρο.

Κατά διαστήματα έχουν υποβληθεί αιτήματα προς τη Περιφέρεια για μόνιμη διάθεση ή παραχώρηση κάποιων εκ των μηχανημάτων αυτών προς κάποιους δήμους.

Τα αιτήματα πρέπει να εξετασθούν κατά τα παρακάτω:
α. στο άρθρο 4 της αριθμ. 119144/13-12-1968 (ΦΕΚ 679 Β’) απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών « Περί του τρόπου λειτουργίας, συντηρήσεως, επισκευών, διαθέσεως, των καταβλητέων μισθωμάτων των μηχ/των των Νομαρχιακών Ταμείων και του τρόπου διενέργειας των δαπανών του μηχανικού εξοπλισμού αυτών», όπως αντικαταστάθηκε με την 98205/16-11-1972 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και συμπληρώθηκε με την 44806/8-6-1983 απόφαση Υπουργείου Εσωτερικών , το οποίο ορίζει, ότι, τα μηχανήματα μπορούν να διατίθενται για έργα των οποίων η δαπάνη εκτέλεσης βαρύνει τους Ο.Τ.Α. και ότι το προσωπικό οδήγησης δύναται να εξευρίσκεται από τον μισθωτή, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχος χειριστής στην Υπηρεσίας και επιπλέον καθίσταται αδύνατη η πρόσληψή του
β. στο άρθρο 12 της ιδίας απόφασης, σύμφωνα με το οποίο, για την διάθεση μηχανημάτων προς τους Ο.Τ.Α., μπορεί να ορισθεί με την απόφαση διάθεσης και σύνταξη σχετικής σύμβασης, και ορίζει επίσης τον τρόπο υπολογισμού των μισθωμάτων που οφείλουν να καταβάλλουν οι Ο.Τ.Α. για την χρήση των μηχανημάτων.
Γ. στο άρθρο 13 της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 33375/3-5-1971 απόφαση Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η μίσθωση μηχανημάτων κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Ταμείου(τώρα το περιφερειακό συμβούλιο) κατά παρέκκλιση των εν τη παρούση διαλαμβανομένων σχετικών όρων ή των ισχυόντων αντίστοιχων μισθωμάτων ή και αμφοτέρων, προς εκτέλεση έργων προέχοντος δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα, της εκτάσεως των παρεκκλίσεων τούτων εξαρτωμένης πάντοτε α ενός εκ των οικονομικών δυνατοτήτων του παρ εκάστου Νομαρχιακού Ταμείου τηρουμένου λογαριασμού μηχανημάτων και αφ ετέρου εκ του βαθμού αναγκαιότητας και σπουδαιότητας του έργου. Ειδικότερα, προκειμένου περί εκμισθώσεως μηχανημάτων εις απόρους κοινότητας, οι παρεκκλίσεις αυτές, δύνανται να φθάνουν και μέχρι δωρεάν διάθεση.
4. Η αρμοδιότητα λήψης της απόφασης διάθεσης, περιήλθε στο περιφερειακό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις
Α. των άρθρων 36 του Ν. 2218/1994 ( ΦΕΚ 90 Α’ ) και 6 παρ. 18 του Ν. 2240/1994 (ΦΕΚ 153 Α’) , κατ εφαρμογή των οποίων τα Νομαρχιακά Ταμεία καταργήθηκαν αυτοδικαίως, το σύνολο δε των πόρων τους, των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, περιήλθαν, σε επίπεδο οιονεί καθολικής διαδοχής, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοιηκήσεις.
Β. του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν. 2307/1995 (ΦΕΚ 113 Α’) σύμφωνα με τις οποίες «Υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν τα Νομαρχιακά Ταμεία και ρυθμίζουν ιδιαίτερα τον τρόπο λειτουργίας, συντήρησης και διάθεσης των μηχανημάτων και οχημάτων, καθώς και τα καταβλητέα μισθώματα, τη βεβαίωση και την είσπραξη των τελών χρήσης ή μισθωμάτων και την διαχείριση γενικά  του τεχνικού εξοπλισμού, εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται αναλογικά και για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις….|»
Γ. του άρθρου 273 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’) κατ εφαρμογή των οποίων οι Περιφέρειες από την έναρξη λειτουργίας και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, υπεισέρχονται, αυτοδικαίως, σε όλα τα δικαιώματα, περιλαμβανομένων και των εμπράγματων και στις υποχρεώσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων , καθώς και στις λοιπές αρμοδιότητες αυτών, όπως είχαν ορισθεί και ασκούνταν με διατάξεις τυπικών νόμων και κανονιστικών πράξεων και δεν έχουν απονεμηθεί στις Περιφέρειες με το άρθρο 186 του ανωτέρου νόμου, ούτε μεταβιβασθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στους Δήμους
Ε. του άρθρου 7 παρ. 3 του Π.Δ. 144/ 2010 (ΦΕΚ 237 Α΄) «Οργανισμός της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.» σύμφωνα με το οποίο « οι αρμοδιότητες Δ/νσεων τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων» κατανέμονται στα υπαγόμενα σ’ αυτές τμήματα ως εξής «στο Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στη μελέτη και την εκτέλεση έργων οδοποιίας και των λιμενικών έργων, καθώς και στην διαχείριση και συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων έργων που κατ’ αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια και ασκούνται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας…..»

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο η  διάθεση προς δήμους του Νομού Κυκλάδων, κατόπιν συμβάσεως (υπό όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν και τις δύο πλευρές) των κάτωθι μηχανημάτων ως εξής:

·      Τη παραχώρηση των ισοπεδωτών γαιών των επαρχείων Άνδρου, Νάξου και Τήνου αντίστοιχα στους Δήμους Άνδρου, Τήνου, Νάξου και Κέας (το ένα εκ των δύο της Άνδρου).
·      Ένα προωθητή γαιών (του Επαρχείου Άνδρου) προς το δήμο Ίου
·      Ένα εσκαφέα-φορτωτή (του Επαρχείου Άνδρου) προς το δήμο Αμοργού
·      Ένα φορτωτή προς (του Επαρχείου Άνδρου)προς το δήμο Σίφνου

Της διάθεσης των μηχανημάτων προηγείται η μεταβίβαση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία των μηχανημάτων αυτών από τη Νομαρχία Κυκλάδων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αφού καταβληθεί το αντίστοιχο τέλος ανά μηχάνημα.

Τα μηχανήματα διαγράμμισης προτείνεται να μείνουν στην ευθύνη της Περιφέρειας με παράλληλη ολοκλήρωση αλλαγής επωνυμίας ή μεταβίβασης των αδειών τους προς αυτή με βάση τη προβλεπόμενη διαδικασία από την αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Συγκοινωνιών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων.

Τα κόστη ασφάλισης, κυκλοφορίας κ.α. παραμένουν ως υποχρέωση της Περιφέρειας ως κατόχου αυτών. Συνεπώς η ανωτέρω διάθεση να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις που θα περιγράφονται στη σύμβαση (π.χ. ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας, χρήσης, συντήρησης, καταβολής των προβλεπόμενων τελών κ.α.) παραχώρησης η οποία θα συνταχθεί και θα υπογραφεί από την αρμόδια διεύθυνση.


          
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More