ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβίβαση της υπ’αριθμ.36/2011 Απόφασης του Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω-Νισύρου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

κ.Δέσποινας Διακοσταυριανού – Σώζου



Δ/νση: Πλ. Ελευθερία

T.K. 85100 ΡΟΔΟΣ

Πληροφορίες: Χριστίνα Λόη

ΤΗΛ.: 22413 60608

FAX: 22410-60612

Ε-mail:ttd@pnai.gov.gr


Ρόδος, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Αριθμ. Πρωτ.: 217


ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Συμβούλιο

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση της υπ’αριθμ.36/2011 Απόφασης του Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω-Νισύρου.


Παρακαλώ στην επόμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εισάγετε προς συζήτηση και λήψη απόφασης, το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω-Νισύρου.


E.Π.

Η Αντιπεριφερειάρχης
Δέσποινα Διακοσταυριανού- Σώζου


ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΩ - ΝΙΣΥΡΟΥ

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία


Απόφαση Νο 36
Που έχει καταχωρηθεί στο 6ο Πρακτικό της από 16-8-2011 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω-Νισύρου», απόσπασμα του οποίου παρατίθεται, ως ακολούθως:

Σήμερα στις δέκα έξι (16) μηνός Αυγούστου του έτους 2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:30, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω-Νισύρου», συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 56/ 12-8-2011 πρόσκληση, που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο και επιδόθηκε στα μέλη αυθημερόν και που δημοσιεύτηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:


1. Τροποποίηση καταστατικού του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω - Νισύρου

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου, κ. Σοφός Νικόλαος για την ορθή τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ύστερα από την διαπίστωση απαρτίας, όπου διαπίστωσε ότι σε σύνολο δέκα τριών (13) μελών ήσαν:


ΠΑΡΟΝΤΕΣ

1. Μπαλαλής Ιωάννης, Πρόεδρος και Αντιδήμαρχος Κω

2. Χατζημιχαήλ Μηνάς, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

3. Ελένη Παπαδούλη, Ταμίας και Πρόεδρος Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων νήσου Κω,

4. Κρητικός Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος

5. Παναγιώτης Τζαμάλης, Λαϊκό μέλος,

6. Μαρία Κυπραίου, Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου,

7. Ειρήνη Σβύνου, Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.


ΑΠΟΝΤΕΣ

1. Κιλιμάτος Νικόλαος, Αντιπρόεδρος Α΄ και Δημοτικός Σύμβουλος

2. Καρακωνσταντίνος Νικόλαος, Αντιπρόεδρος Β’ και Δήμαρχος Νισύρου

3. Μυλωνάς Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος

4. Σμαράγδα Παρισίδου, Λαϊκό μέλος,

5. Κωνσταντίνος Τεχνίτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων νήσου Κω,

6. Μαρία Κιτρίνα, Δημοτική Σύμβουλος Νισύρου,

οι οποίοι εκκλήθηκαν νόμιμα και αιτιολογημένα δεν προσήλθαν


ΘΕΜΑ 1ο: Τροποποίηση καταστατικού του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα και έχοντας υπόψη του:

i. τον υπ’ αριθμόν 3852/ 2010 Νόμο (ΦΕΚ Α87 / 7-6-2010)περί Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης,

ii. την υπ’ αριθμόν 24/ 10-01-2011 και 11-01-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω περί ορισμού εκπροσώπων του Δήμου Κω στο Δ/Σ του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού,

iii. την υπ’ αριθμόν 146/ 22-02-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω περί αντικατάστασης εκπροσώπων του Δήμου Κω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού,

iv. την υπ’ αριθμόν 5/12/2008 τελευταία τροποποίηση του καταστατικού του,

αναφέρει ότι ο Δήμος της Κω ως καθολικός διάδοχος των συναινούντων Δήμων (τέως Δήμος Δικαίου και Ηρακλειδών) που υπεισήλθαν αυτοδικαίως με αποτέλεσμα να φέρουν αλλαγές στο άρθρο 2 που αφορά την επωνυμία, στο άρθρο 3 που αφορά την έδρα, στο άρθρο 4 που αφορά τους σκοπούς και τα μέσα επίτευξης τους, στο άρθρο 6 που αφορά τις εισφορές, στο άρθρο 7 που αφορά τις υποχρεώσεις και ευθύνη των συμβαλλόμενων μερών, στο άρθρο 15 που αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, στο άρθρο 16 που αφορά την εκτελεστική επιτροπή. Επομένως, οφείλει να τροποποιήσει εκ νέου το καταστατικό του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου ως εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

Σύσταση – Επωνυμία- Σκοπός- Έδρα – Διάρκεια

ΑΡΘΡΟ 2: Επωνυμία
Για τις σχέσεις με την αλλοδαπή, η επωνυμία ή ο διακριτικός τίτλος θα αναγράφονται σε πιστή μετάφραση που είναι «KOS & NISYROS UNIFIED TOURISM BOARD».

ΑΡΘΡΟ 3: Έδρα

Έδρα της εταιρείας είναι η πόλη της Κω. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι δυνατή η ίδρυση γραφείων ή παραρτημάτων της εταιρείας σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Άρθρο 4: Σκοποί και μέσα επίτευξής τους


1. Σκοποί της εταιρείας είναι

Ι. Η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας, την προβολή, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, την ανάδειξη και προστασία του τουριστικού προφίλ της Κω και της Νισύρου και τη διαχείριση κρίσεων.

ΙΙ. Η στήριξη της υλοποίησης της πολιτικής των συμβαλλομένων μερών στον τομέα της τουριστικής προβολής και διαφήμισης της Κω και της Νισύρου.

ΙΙΙ. Η προώθηση συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

ΙV. Η παροχή πληροφόρησης και στήριξη στους φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

V. Να διεξάγει έρευνες, να καταγράφει και να αξιοποιεί με συμβατικά ή σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα τα πλήρη στοιχεία που αφορούν στην τουριστική αγορά και να εκπονεί σχετικές μελέτες.

VI. Να εφαρμόσει, να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει Κοινοτικά, Εθνικά και Περιφερειακά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και να λειτουργήσει ως προς αυτά και ως ενδιάμεσος χρηματοδοτικός φορέας.

VII. Η συμμετοχή ως εταίρος σε άλλες Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες ή Σωματεία και η πληρωμή εισφοράς, όση θα καθορίζεται από το καταστατικό της Αστικής Εταιρίας στην οποία θα συμμετέχει.

Στους σκοπούς της εταιρείας ανήκουν ιδίως:

i. Η καταγραφή και ανάλυση της εκάστοτε υπάρχουσας κατάστασης στην παγκόσμια τουριστική αγορά και ο προσδιορισμός των επιμέρους προβλημάτων και δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο τοπικός τουρισμός, καθώς και η συντονισμένη ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπισή τους.

ii. Η συλλογή, επεξεργασία και διάχυση πληροφόρησης και η διαρκής ενημέρωση των φορέων του τουρισμού.

iii. Η διαχείριση και αξιοποίηση Κοινοτικών, Εθνικών και Περιφερειακών Προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και χρηματοδοτήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

iv. Η ανάπτυξη διαπεριφερειακών συνεργασιών και η προώθηση δημιουργίας δικτύων με φορείς αντιστοίχων δομών.

v. Η συνεργασία και στήριξη των δομών τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η επεξεργασία και προώθηση τεκμηριωμένων προτάσεων τουριστικού ενδιαφέροντος προς τα θεσμοθετημένα όργανα και φορείς, καθώς και η επιστημονική και τεχνική στήριξη της εφαρμογής των πολιτικών των παραπάνω οργάνων.

vi. Η επιμόρφωση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού των φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρηματιών.

vii. Η παροχή τεχνικής βοήθειας σε επιχειρήσεις και φορείς, ιδίως μέσω της προώθησης της εφαρμοσμένης έρευνας και της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

viii. Η προώθηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των τουριστικών επιχειρήσεων και η στήριξη της συνεργασίας μεταξύ τους.

ix. Η παροχή συμβουλών και η σύνταξη μελετών σε επιχειρήσεις, φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

x. Η ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

xi. Η διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων κλπ., στα πλαίσια των παραπάνω σκοπών.

xii. Η ανάπτυξη κάθε άλλης παρεμφερούς πρωτοβουλίας και δραστηριότητας για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας.

2. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών της εταιρείας προβλέπονται:

i. Η ίδρυση και ο εξοπλισμός γραφείων στην Κω, τη Νίσυρο και όπου αλλού είναι ή καταστεί στο μέλλον απαραίτητο.

ii. Η πρόσληψη και με κάθε άλλο τρόπο συνεργασία με τον απαραίτητο αριθμό στελεχών και υπαλλήλων.

iii. Η χρησιμοποίηση και συνεργασία με επιστημονικά στελέχη, καθώς και με στελέχη και υπαλλήλους των συμβαλλομένων μερών.

iv. Η χρησιμοποίηση εξωτερικών συμβούλων και ειδικών μελετητών.

v. Η συνεργασία με παρεμφερείς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιωτικούς φορεία και φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

vi. Η διοργάνωση επισκέψεων δημοσιογράφων από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, με ανάληψη της σχετικής δαπάνης από το φορέα στα πλαίσια της προβολής και διαφήμισης της Κω και Νισύρου και συγκεκριμένα την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων, διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα, προσφορά γευμάτων, ενοικιαζομένων οχημάτων με κάλυψη καυσίμων.

vii. Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, επαγγελματικά σεμινάρια, παρουσιάσεις και τουριστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω εκπροσώπων και στελεχών της εταιρείας. Ειδικότερα, η ενοικίαση χώρου σε εκθεσιακά κέντρα, πολυκαταστήματα, πλατείες κλπ. η κατασκευή περιπτέρων, η αποστολή διαφημιστικού και υποστηρικτικού υλικού, η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων, διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, ημερήσιες αποζημιώσεις εκτός έδρας των συμμετεχόντων κλπ.

viii. Η διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων σε Κω και Νίσυρο, με ενοικίαση συνεδριακών ή ειδικών χώρων και χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

ix. Η ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων με παράγοντες του τουρισμού, πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες, σκηνοθέτες και τηλεοπτικούς παραγωγούς και η προσφορά σ’ αυτούς αναμνηστικών δώρων, όταν επισκέπτονται την Κω και τη Νίσυρο.

x. Η παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού και πληροφοριακού υλικού καθώς και διαφημιστικών αντικειμένων, για τις ανάγκες προβολής και δημοσίων σχέσεων.

xi. Η δημιουργία ιστοσελίδας για την προώθηση των νησιών και των ντόπιων επιχειρήσεων, καθώς και εγκατάσταση ψηφιακών info-kiosks σε κεντρικά σημεία.

xii. Διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεοπτικές παραγωγές και προβολή τους σε κανάλια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

xiii. Διαφημίσεις σε εναέρια, θαλάσσια και οδικά μέσα μεταφοράς.

xiv. Η σύναψη συμβάσεων έργου για εκπόνηση μελετών και έρευνας αγοράς.

xv. Η σύναψη συμβάσεων έργου με γραφεία Μάρκετινγκ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για εξειδικευμένη διαφημιστική καμπάνια, δημόσιες σχέσεις και διαχείριση κρίσεων, σε κάθε αγορά – στόχο.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

Εισφορές, υποχρεώσεις και ευθύνη μερών , πόροι, αμοιβή υπηρεσιών που παρέχονται προς την εταιρεία

Άρθρο 6: Εισφορές

Τα συμβαλλόμενα μέρη συνεισφέρουν ετησίως τα κάτωθι ποσά:

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 30.000 ευρώ

- Δήμος Κω 500.000 ευρώ

- Δήμος Νισύρου 30.000 ευρώ

- Επιμελητήριο Δωδεκανήσου 50.000 ευρώ

- Ένωση Ξενοδόχων Κω 5.000 ευρώ

- Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω 100 ευρώ

- Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω 100 ευρώ

Άρθρο 7: Υποχρεώσεις και ευθύνη των συμβαλλόμενων μερών


προστίθεται προτελευταία παράγραφος η οποία έχει ως εξής:

Μέλος που απεχώρησε για οποιοδήποτε λόγο δικαιούται να επανέλθει και να συμμετάσχει ως κανονικό μέλος της εταιρείας, μετά από απόφαση του φορέα που εκπροσωπεί το μέλος και απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, λαμβανομένης με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Το ίδιο ισχύει και για νέο μέλος που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εταιρεία.


Άρθρο 15. Διοικητικό Συμβούλιο.


Α. Τη διοίκηση της εταιρείας, τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή της απέναντι σε οποιονδήποτε τρίτο και τη διαχείριση των συμφερόντων και της περιουσίας της έχει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρείας, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη. Στο ΔΣ συμμετέχουν τα μέλη ως εξής:


- Δήμος Κω με 6 εκπροσώπους

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 2 εκπροσώπους

- Δήμος Νισύρου με 1 εκπρόσωπο

- Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με 1 εκπρόσωπο

- Ένωση Ξενοδόχων Κω με 1 εκπρόσωπο

- Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω με 1 εκπρόσωπο

- Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω με 1 εκπρόσωπο




Δ. Η εταιρεία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από:

Τον πρόεδρο, δύο (2) αντιπροέδρους, τον γενικό γραμματέα, τον ταμία και οκτώ (8) μέλη.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ορίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος Κω ή ο οριζόμενος υπ’ αυτού δημοτικός σύμβουλος.

Ο πρώτος και ο δεύτερος αντιπρόεδρος εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Γενικός γραμματέας ορίζεται ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Ενώσεως Ξενοδόχων Κω.

Ο Ταμίας εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.


ΑΡΘΡΟ 16: Εκτελεστική Επιτροπή

Συνιστάται Εκτελεστική Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η οποία αποφασίζει για όλες τις ενέργειες λειτουργίας και διαχείρισης, ενεργώντας στα πλαίσια των αποφάσεων και κατευθύνσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο ως εξής:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του που ορίζει ο ίδιος και είναι μέλος του Δ.Σ.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι οι εκπρόσωποι των:

Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω, Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κω και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προεδρεύει και στην Εκτελεστική Επιτροπή, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας για όλο τον χρόνο της θητείας του Δ.Σ. και ο Α’ Αντιπρόεδρος ο νόμιμος αναπληρωτής του. Ο Πρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος ή παρατεταμένης απουσίας του, ο Α’ Αντιπρόεδρος, δεσμεύει την εταιρεία με την υπογραφή του, υπογράφει έγγραφα και συμβάσεις, καθώς και χρηματικά εντάλματα, λογαριασμούς, επιταγές κλπ. με χρηματικό όριο, το οποίο καθορίζεται από το Δ.Σ. της Εταιρείας στην πρώτη συνεδρίαση συγκρότησης του και εκλογής Προέδρου και Α’ Αντιπροέδρου. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας παρίσταται και ως νόμιμος εκπρόσωπος της ενώπιον Τραπεζών, Δικαστικών Αρχών, Διοίκησης και κάθε άλλης νόμιμης Αρχής ή τρίτων. Ο Πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτήσει, κατά περίπτωση, μέλος ή μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή, στελέχη της Εταιρείας ή και τρίτο πρόσωπο να ενεργήσουν για λογαριασμό της εταιρείας.


Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας και αφού έλαβε υπόψη:

1. Την εισήγηση του Προέδρου του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου,

2. Τον υπ’ αριθμόν 3852/ 2010 Νόμο (ΦΕΚ Α87 / 7-6-2010)περί Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης,

3. Την υπ’ αριθμόν 24/ 10-01-2011 και 11-01-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω περί ορισμού εκπροσώπων του Δήμου Κω στο Δ/Σ του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω - Νισύρου,

4. Την υπ’ αριθμόν 146/ 22-02-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω περί αντικατάστασης εκπροσώπων του Δήμου Κω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω - Νισύρου,

5. Την υπ’ αριθμόν 5/12/2008 τελευταία τροποποίηση του καταστατικού του,

6. Tις ανάγκες του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ 36: σύμφωνα με το εισηγητικό μέρος τροποποιείται το καταστατικό του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου ως εξής:

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΩ - ΝΙΣΥΡΟΥ».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Σύσταση – επωνυμία – σκοπός – έδρα – διάρκεια

ΑΡΘΡΟ 1: Σύσταση

Οι παραπάνω συμβαλλόμενοι συνιστούν μεταξύ τους αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κατά τις διατάξεις των άρθρων 741 επ. ΑΚ, υπαγόμενη στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 784 ΑΚ, ως αποτελούσα αυτοτελές νομικό πρόσωπο με τους παρακάτω όρους και συμφωνίες.

ΑΡΘΡΟ 2: Επωνυμία

Η επωνυμία της εταιρείας είναι «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΩ – ΝΙΣΥΡΟΥ» και ο διακριτικός της τίτλος «Ε.Φ.Τ. ΚΩ - ΝΙΣΥΡΟΥ».

Για τις σχέσεις με την αλλοδαπή, η επωνυμία ή ο διακριτικός τίτλος θα αναγράφονται σε πιστή μετάφραση που είναι «KOS & NISYROS UNIFIED TOURISM BOARD».

ΑΡΘΡΟ 3: Έδρα

Έδρα της εταιρείας είναι η πόλη της Κω. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι δυνατή η ίδρυση γραφείων ή παραρτημάτων της εταιρείας σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.


Άρθρο 4: Σκοποί και μέσα επίτευξής τους

1. Σκοποί της εταιρείας είναι

Ι. Η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας, την προβολή, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, την ανάδειξη και προστασία του τουριστικού προφίλ της Κω και της Νισύρου και τη διαχείριση κρίσεων.

ΙΙ. Η στήριξη της υλοποίησης της πολιτικής των συμβαλλομένων μερών στον τομέα της τουριστικής προβολής και διαφήμισης της Κω και της Νισύρου.

ΙΙΙ. Η προώθηση συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

ΙV. Η παροχή πληροφόρησης και στήριξη στους φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

V. Να διεξάγει έρευνες, να καταγράφει και να αξιοποιεί με συμβατικά ή σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα τα πλήρη στοιχεία που αφορούν στην τουριστική αγορά και να εκπονεί σχετικές μελέτες.

VI. Να εφαρμόσει, να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει Κοινοτικά, Εθνικά και Περιφερειακά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και να λειτουργήσει ως προς αυτά και ως ενδιάμεσος χρηματοδοτικός φορέας.

VII. Η συμμετοχή ως εταίρος σε άλλες Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες ή Σωματεία και η πληρωμή εισφοράς, όση θα καθορίζεται από το καταστατικό της Αστικής Εταιρίας στην οποία θα συμμετέχει.

Στους σκοπούς της εταιρείας ανήκουν ιδίως:

i. Η καταγραφή και ανάλυση της εκάστοτε υπάρχουσας κατάστασης στην παγκόσμια τουριστική αγορά και ο προσδιορισμός των επιμέρους προβλημάτων και δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο τοπικός τουρισμός, καθώς και η συντονισμένη ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπισή τους.

ii. Η συλλογή, επεξεργασία και διάχυση πληροφόρησης και η διαρκής ενημέρωση των φορέων του τουρισμού.

iii. Η διαχείριση και αξιοποίηση Κοινοτικών, Εθνικών και Περιφερειακών Προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και χρηματοδοτήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

iv. Η ανάπτυξη διαπεριφερειακών συνεργασιών και η προώθηση δημιουργίας δικτύων με φορείς αντιστοίχων δομών.

v. Η συνεργασία και στήριξη των δομών τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η επεξεργασία και προώθηση τεκμηριωμένων προτάσεων τουριστικού ενδιαφέροντος προς τα θεσμοθετημένα όργανα και φορείς, καθώς και η επιστημονική και τεχνική στήριξη της εφαρμογής των πολιτικών των παραπάνω οργάνων.

vi. Η επιμόρφωση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού των φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρηματιών.

vii. Η παροχή τεχνικής βοήθειας σε επιχειρήσεις και φορείς, ιδίως μέσω της προώθησης της εφαρμοσμένης έρευνας και της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

viii. Η προώθηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των τουριστικών επιχειρήσεων και η στήριξη της συνεργασίας μεταξύ τους.

ix. Η παροχή συμβουλών και η σύνταξη μελετών σε επιχειρήσεις, φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

x. Η ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

xi. Η διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων κλπ., στα πλαίσια των παραπάνω σκοπών.

xii. Η ανάπτυξη κάθε άλλης παρεμφερούς πρωτοβουλίας και δραστηριότητας για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας.

2. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών της εταιρείας προβλέπονται:

i. Η ίδρυση και ο εξοπλισμός γραφείων στην Κω, τη Νίσυρο και όπου αλλού είναι ή καταστεί στο μέλλον απαραίτητο.

ii. Η πρόσληψη και με κάθε άλλο τρόπο συνεργασία με τον απαραίτητο αριθμό στελεχών και υπαλλήλων.

iii. Η χρησιμοποίηση και συνεργασία με επιστημονικά στελέχη, καθώς και με στελέχη και υπαλλήλους των συμβαλλομένων μερών.

iv. Η χρησιμοποίηση εξωτερικών συμβούλων και ειδικών μελετητών.

v. Η συνεργασία με παρεμφερείς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιωτικούς φορεία και φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

vi. Η διοργάνωση επισκέψεων δημοσιογράφων από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, με ανάληψη της σχετικής δαπάνης από το φορέα στα πλαίσια της προβολής και διαφήμισης της Κω και Νισύρου και συγκεκριμένα την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων, διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα, προσφορά γευμάτων, ενοικιαζομένων οχημάτων με κάλυψη καυσίμων.

vii. Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, επαγγελματικά σεμινάρια, παρουσιάσεις και τουριστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω εκπροσώπων και στελεχών της εταιρείας. Ειδικότερα, η ενοικίαση χώρου σε εκθεσιακά κέντρα, πολυκαταστήματα, πλατείες κλπ. η κατασκευή περιπτέρων, η αποστολή διαφημιστικού και υποστηρικτικού υλικού, η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων, διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, ημερήσιες αποζημιώσεις εκτός έδρας των συμμετεχόντων κλπ.

viii. Η διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων σε Κω και Νίσυρο, με ενοικίαση συνεδριακών ή ειδικών χώρων και χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

ix. Η ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων με παράγοντες του τουρισμού, πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες, σκηνοθέτες και τηλεοπτικούς παραγωγούς και η προσφορά σ’ αυτούς αναμνηστικών δώρων, όταν επισκέπτονται την Κω και τη Νίσυρο.

x. Η παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού και πληροφοριακού υλικού καθώς και διαφημιστικών αντικειμένων, για τις ανάγκες προβολής και δημοσίων σχέσεων.

xi. Η δημιουργία ιστοσελίδας για την προώθηση των νησιών και των ντόπιων επιχειρήσεων, καθώς και εγκατάσταση ψηφιακών info-kiosks σε κεντρικά σημεία.

xii. Διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεοπτικές παραγωγές και προβολή τους σε κανάλια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

xiii. Διαφημίσεις σε εναέρια, θαλάσσια και οδικά μέσα μεταφοράς.

xiv. Η σύναψη συμβάσεων έργου για εκπόνηση μελετών και έρευνας αγοράς.

xv. Η σύναψη συμβάσεων έργου με γραφεία Μάρκετινγκ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για εξειδικευμένη διαφημιστική καμπάνια, δημόσιες σχέσεις και διαχείριση κρίσεων, σε κάθε αγορά – στόχο.




ΑΡΘΡΟ 5: Διάρκεια




Η εταιρεία θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη του χρόνου που προβλέπεται στη συστατική της πράξη, δηλαδή μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 ΚΔΚ και με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 111 του Ν.3852/10.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Εισφορές, υποχρεώσεις και ευθύνη μερών, πόροι, αμοιβή υπηρεσιών που παρέχονται προς την εταιρεία.




Άρθρο 6: Εισφορές




Τα συμβαλλόμενα μέρη συνεισφέρουν ετησίως τα κάτωθι ποσά:

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 30.000 ευρώ

- Δήμος Κω 500.000 ευρώ

- Δήμος Νισύρου 30.000 ευρώ

- Επιμελητήριο Δωδεκανήσου 50.000 ευρώ

- Ένωση Ξενοδόχων Κω 5.000 ευρώ

- Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω 100 ευρώ

- Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω 100 ευρώ







ΑΡΘΡΟ 7: Υποχρεώσεις και ευθύνη των συμβαλλομένων μερών




Η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται μέχρι του ύψους της εισφοράς τους.

Οι συμβαλλόμενοι μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, να υποχρεούνται σε αύξηση των εισφορών τους εξαιτίας ιδιαίτερων αναγκών της εταιρείας, τηρουμένων των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ειδικότερα συμφωνείται ότι για την κάλυψη τυχόν διαφορών λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, όπως αυτές προκύπτουν από τον ετήσιο ισολογισμό της, οι μετέχοντες ΟΤΑ αναλαμβάνουν να εισφέρουν συμπληρωματικές εισφορές.

Τα συμβαλλόμενα μέρη δεν έχουν δικαίωμα απολήψεων από τα αδιάθετα έσοδα της εταιρείας. Αν υπάρξουν έσοδα που υπερβαίνουν τις δαπάνες λειτουργίας της εταιρείας και ενόψει του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της, αυτά θα χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών της εταιρείας ή θα κεφαλαιοποιούνται. Τη σχετική απόφαση παίρνει το Δ.Σ. της εταιρείας με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του.

Απαγορεύεται η μεταβίβαση ή εκχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κάθε συμβαλλόμενου μέρους σε οποιονδήποτε τρίτο χωρίς ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την εταιρεία μετά από έγγραφη αιτιολογημένη δήλωσή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο, που γνωστοποιείται δύο τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος του. Τα μέλη που αποχωρούν δεν λαμβάνουν πίσω τις εισφορές τους ούτε έχουν δικαίωμα στην περιουσία της εταιρείας. Έχουν όμως στην περίπτωση αυτή τις νόμιμες υποχρεώσεις όλων των μελών που απορρέουν από νόμιμη απόφαση της εταιρείας για αναγκαιότητα κάλυψης τυχόν ζημιών για το διάστημα που συμμετείχαν.

Μέλος που απεχώρησε για οποιοδήποτε λόγο δικαιούται να επανέλθει και να συμμετάσχει ως κανονικό μέλος της εταιρείας, μετά από απόφαση του φορέα που εκπροσωπεί το μέλος και απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, λαμβανομένης με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Το ίδιο ισχύει και για νέο μέλος που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εταιρεία.

Όλα τα μέλη συμμετέχουν στις διαδικασίες που ορίζει το παρόν καταστατικό και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.




ΑΡΘΡΟ 8: Πόροι της εταιρείας




Πόροι της εταιρείας για την πραγμάτωση των σκοπών της είναι:

1. Οι αναφερόμενες στα άρθρα 6 και 7 του παρόντος εισφορές των μελών.

2. Η προμήθεια διαχείρισης των Κοινοτικών ή Εθνικών ή Περιφερειακών Προγραμμάτων ή Μέτρων.

3. Οι χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις της εταιρείας από οποιουσδήποτε Κοινοτικούς Εθνικούς και Περιφερειακούς πόρους.

5. Οι αμοιβές της εταιρείας από την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους.

6. Οι χορηγίες εκ μέρους οποιονδήποτε Ελληνικών ή Διεθνών Οργανισμών ή φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

7. Οι υπέρ της εταιρείας δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες κλπ.

8. Τα οποιαδήποτε μορφής έσοδα από κάθε νόμιμη αιτία.




ΑΡΘΡΟ 9: Αμοιβή των υπηρεσιών που παρέχονται προς την εταιρεία




Οι εκπρόσωποι των συμβαλλομένων μερών που μετέχουν, όπως αναφέρεται παρακάτω στην διοίκηση της εταιρείας, δεν θα δικαιούνται αμοιβή για τις υπηρεσίες που τυχόν θα προσφέρουν σε αυτή. Θα δικαιούνται όμως τις δαπάνες τους κάθε φύσης, καθώς και τα έξοδα παράστασης τους που θα πραγματοποιούνται για λογαριασμό της εταιρείας, τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κατ’ εξαίρεση μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος ή και τα υπόλοιπα μέλη της Γραμματείας δικαιούνται αποζημίωση και να καθορίσει το ύψος και τον τρόπο καταβολής της.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Οικονομικές χρήσεις, Ισολογισμός, Τηρούμενα Βιβλία




ΑΡΘΡΟ 10: Οικονομικές χρήσεις




Η διάρκεια κάθε οικονομικής χρήσης ορίζεται ετήσια με έναρξη την 1η Ιανουαρίου, κάθε ημερολογιακού έτους και λήξη την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Κατ’ εξαίρεση η πρώτη εταιρική χρήση αρχίζει από την νομότυπη δημοσίευση του παρόντος και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2001.




ΑΡΘΡΟ 11: Ισολογισμός – προϋπολογισμός




Στο τέλος κάθε διαχειριστικού (ημερολογιακού) έτους – κάθε οικονομικής χρήσης, τα πρόσωπα που διοικούν την εταιρεία, σύμφωνα με όσα ορίζονται παρακάτω, έχουν υποχρέωση να συντάσσουν απογραφή των κατά την ημέρα της απογραφής στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της εταιρείας, να προβαίνουν στις νόμιμες αποσβέσεις και να καταρτίζουν τον ισολογισμό στον οποίο πρέπει να απεικονίζεται σαφώς η αληθής οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ο ισολογισμός παρουσιάζεται από την Γραμματεία και εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με πλειοψηφία των μελών του.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο θα συντάσσεται και προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος θα εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με πλειοψηφία των μελών του.

Η εταιρεία ως αστική, μη κερδοσκοπική, δεν διανέμει κέρδη στους εταίρους της, ούτε κατά την λειτουργία της ούτε κατά την διάλυσή της, κάθε δε διαχειριστικό πλεόνασμα κατά την λειτουργία της παραμένει ως αποθεματικό και διατίθεται για τους σκοπούς της εταιρείας.




ΑΡΘΡΟ 12: Αδιάθετα έσοδα – Αποθεματικά




Αδιάθετα έσοδα είναι τα ποσά που τυχόν απομένουν αφού αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα οι δαπάνες, οι ζημιές και υποχρεώσεις της εταιρείας, καθώς και οι νόμιμες αποσβέσεις.

Το υπόλοιπο που απομένει θα μεταφέρεται στον λογαριασμό των αποθεματικών της εταιρείας και θα διατίθενται τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 7 παρ. 2 του παρόντος.

Όλα τα έξοδα για τις προπαρασκευαστικές εργασίες ίδρυσης της εταιρείας αναγνωρίζονται ως δαπάνες της και θα καταχωρηθούν στα βιβλία της.




ΑΡΘΡΟ 13: Βιβλία της Εταιρείας




Η Εταιρεία έχει υποχρέωση να τηρεί λογιστικά βιβλία Γ΄ κατηγορίας με τη διπλογραφική μέθοδο για την οικονομική διοίκηση και τη διαχείριση της περιουσίας της. Τηρεί επίσης όλα τα νόμιμα βιβλία που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ. και την υπόλοιπη σχετική νομοθεσία καθώς και όσα άλλα καθιερώνονται τυχόν από το Δ.Σ.

Εκτός από τα κατά τον νόμο απαιτούμενα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας, τηρούνται οπωσδήποτε πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, της Γραμματείας, βιβλία Ταμείου, Μητρώου μελών και Πρωτόκολλο Εισερχομένων και Εξερχόμενων Εγγράφων. Τα μη υποχρεωτικά βιβλία είναι αριθμημένα και θεωρημένα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας.

Όλα τα μέλη διατηρούν το δικαίωμα, με τεκμηριωμένη αίτησή τους προς την Γραμματεία του Δ.Σ. να λαμβάνουν γνώση της πορείας των εταιρικών υποθέσεων και βιβλίων και εγγράφων της εταιρείας.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

Διοίκηση της Εταιρείας




ΑΡΘΡΟ 14: Όργανα της Εταιρείας




Όργανα της εταιρείας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή και η Ελεγκτική Επιτροπή.




ΑΡΘΡΟ 15: Διοικητικό Συμβούλιο




Α. Τη διοίκηση της εταιρείας, τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή της απέναντι σε οποιονδήποτε τρίτο και τη διαχείριση των συμφερόντων και της περιουσίας της έχει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρείας, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη. Στο ΔΣ συμμετέχουν τα μέλη ως εξής:




- Δήμος Κω με 6 εκπροσώπους

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 2 εκπροσώπους

- Δήμος Νισύρου με 1 εκπρόσωπο

- Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με 1 εκπρόσωπο

- Ένωση Ξενοδόχων Κω με 1 εκπρόσωπο

- Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω με 1 εκπρόσωπο

- Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω με 1 εκπρόσωπο




Β. Η θητεία των μελών των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ορίζεται τετραετής (4 έτη). Τα μέλη των λοιπών φορέων, των οποίων η θητεία δεν είναι τετραετής, αντικαθίστανται από νέα. Το Δ.Σ. συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι την εκλογή και εγκαθίδρυση του νέου Δ.Σ. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι πάντοτε επανεκλέξιμα.

Γ. Για την συγκρότηση του Δ.Σ., υποχρεούνται οι αρμόδιες διοικήσεις των εταίρων ως την 21η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τελευταίο έτος της θητείας του Δ.Σ. να ορίσουν τους εκπροσώπους τους και τους νόμιμους αναπληρωτές τους, οι οποίοι θα μετέχουν στην σύνθεση του Δ.Σ.

Εάν ορισμένοι εταίροι δεν ορίσουν τέτοιους εκπροσώπους, το Δ.Σ. με απόφαση του που λαμβάνεται με πλειοψηφία των ¾ των μελών του, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του ιδίου έτους, θα καλύπτει τις κενές θέσεις διορίζοντας πρόσωπα από τις αρμόδιες διοικήσεις των υπολοίπων εταίρων.

Ο Πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. υποχρεούται να συγκαλέσει έως την 1η Φεβρουαρίου τα νεοδιορισμένα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας σε συνεδρίαση για την συγκρότηση τους σε σώμα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του το δικαίωμα αυτό ανήκει σε καθένα από τα νεοδιορισμένα μέλη του Δ.Σ.

Δ. Η εταιρεία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από:

Τον πρόεδρο, δύο (2) αντιπροέδρους, τον γενικό γραμματέα, τον ταμία και οκτώ (8) μέλη.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ορίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος Κω ή ο οριζόμενος υπ’ αυτού δημοτικός σύμβουλος.

Ο πρώτος και ο δεύτερος αντιπρόεδρος εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Γενικός γραμματέας ορίζεται ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Ενώσεως Ξενοδόχων.

Ο Ταμίας εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ε. Αν στη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. ένα ή περισσότερα μέλη του Δ.Σ. αποχωρήσουν για οποιοδήποτε λόγο από τις διοικήσεις των φορέων του Δ.Σ. της Εταιρείας, τη θέση τους καταλαμβάνουν τα πρόσωπα που τα αντικατέστησαν ή άλλα μέλη της διοίκησης που θα υποδείξει ο αντίστοιχος εταίρος – μέλος, ο οποίος και κοινοποιεί εγγράφως προς την Εταιρεία τα ονόματα μέσα σε προθεσμία 15 ημερών το αργότερο από την αποχώρησή τους.

Σε περίπτωση παραίτησης μέλους του Δ.Σ. ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντα του επί 3 συνεχείς συνεδριάσεις ή για χρονικό διάστημα πάνω από δύο μήνες, ο εταίρος τον οποίο εκπροσωπεί υποδεικνύει μέσα σε 15 ημέρες από την σχετική έγγραφη πρόσκληση του Δ.Σ. της Εταιρείας, νέο εκπρόσωπο του στο Δ.Σ. της Εταιρείας. Αν παρέλθει άπρακτη και η παραπάνω προθεσμία τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., μπορούν να εκλέξουν με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του το πρόσωπο που θα καλύψει την θέση του μέλους που παραιτήθηκε από τα αρμόδια όργανα του αντίστοιχου φορέα.

ΣΤ. Το Δ.Σ. συνεδριάζει υποχρεωτικά μια (1) φορά κάθε μήνα και έκτακτα όποτε το ζητήσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή η Γραμματεία. Τρία μέλη τουλάχιστον του Δ.Σ. δικαιούνται επίσης να ζητήσουν εγγράφως από τον πρόεδρο την σύγκληση του Δ.Σ., καθορίζοντας στην αίτησή τους τα προς συζήτησή θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Δ.Σ. με τα συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης άρνησης και αυτού, στην σύγκλιση δικαιούνται να προβούν τα μέλη που το ζήτησαν.

Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα και εκπροσωπούνται νομίμως σε αυτό τουλάχιστον πέντε από τους εταίρους – φορείς και ταυτόχρονα το 50% συν ένα των αντιπροσώπων – μελών τους. Κάθε μέλος του Δ.Σ. μπορεί να εκπροσωπεί, δυνάμει ειδικής έγγραφης εξουσιοδότησης μόνο ένα μέλος του Δ.Σ.

Ζ. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων ψήφων σε συνεδρίαση που βρίσκεται σε απαρτία, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν.

Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη υπέρ της οποίας ψήφισαν οι περισσότεροι εταίροι – φορείς.

Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. συμμετέχει υποχρεωτικά και ο Διευθυντής της Εταιρείας χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Το Δ.Σ μπορεί να καλέσει να συμμετάσχει στην συνεδρίαση και κάποιος από τους συμβούλους της εταιρείας ή τρίτο πρόσωπο, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

Ι. Tο Δ.Σ. είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίζει για:

1) την έγκριση του προϋπολογισμού και την έκθεση πεπραγμένων και απολογισμό της Εταιρείας.

2) την Έγκριση των κανονισμών λειτουργίας της εταιρείας.

3) την πρόσληψη Γενικού Διευθυντή, Νομικού Συμβούλου και ειδικών Συμβούλων, καθώς και κάθε άλλου εργαζομένου με οποιαδήποτε σχέση με την Εταιρεία, διενεργούνται βάσει των αντίστοιχων κανόνων που ισχύουν για τις δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 ΚΔΚ και με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 111 του Ν.3852/10.

4) Την αύξηση της ετήσιας εισφοράς που θα τελεί υπό την έγκριση των Συμβουλίων των φορέων που συμμετέχουν.

5) την καταβολή έκτακτων εισφορών από τα μέλη και το ύψος τους.

6) τον ορισμό ελεγκτών λογιστών για κάθε οικονομική χρήση.

7) την σύναψη συμβάσεων μισθώσεως έργου, τη σύναψη συμβάσεων μισθώσεως εργασίας καθώς και τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργων, προμηθειών, μελετών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 ΚΔΚ και με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 111 του Ν.3852/10.

8) Η τροποποίηση του καταστατικού θα γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα τελεί υπό την έγκριση των Δημοτικών και Διοικητικών Συμβουλίων των συμμετεχόντων ΟΤΑ και φορέων.




ΑΡΘΡΟ 16: Εκτελεστική Επιτροπή




Συνιστάται Εκτελεστική Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η οποία αποφασίζει για όλες τις ενέργειες λειτουργίας και διαχείρισης, ενεργώντας στα πλαίσια των αποφάσεων και κατευθύνσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο ως εξής:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του που ορίζει ο ίδιος και είναι μέλος του Δ.Σ.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι οι εκπρόσωποι των:

Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω, Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κω και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Η θητεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ακολουθεί αυτή του Δ.Σ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά, μια φορά το μήνα και έκτακτα όποτε το ζητήσει ο Πρόεδρος ή κάποιο μέλος της. Βρίσκεται σε απαρτία μόνο όταν είναι παρόντα τα τρία μέλη της και αποφασίζει σε κάθε περίπτωση με πλειοψηφία. Μπορεί επίσης με δικαιολογημένη απόφαση της να μεταφέρει κάποιο θέμα για απόφαση στο Δ.Σ.

Για τα θέματα που συζητούνται και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής τηρούνται πρακτικά. Η Εκτελεστική Επιτροπή επιμελείται της σύγκλισης των συνεδριάσεων του Δ.Σ., των οικονομικών απολογισμών, των προϋπολογισμών και απολογισμών λειτουργίας και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Επιμελείται, βάσει των αποφάσεων του Δ.Σ., της σύγκλισης και λειτουργίας ημερίδων, εκδηλώσεων, επιμορφωτικών και άλλων συναντήσεων, λοιπών προγραμμάτων και δράσεων της Εταιρείας, τηρεί σχετικό αρχείο και είναι αρμόδια στα θέματα προσωπικού και όλα τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να αναθέσει με απόφαση της σε τρίτους την επ’ αμοιβή πραγματοποίηση μελετών, ερευνών, εργασιών, το χρηματικό όριο των οποίων καθορίζεται από το Δ.Σ., την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων και λοιπού προσωπικού στήριξης για την καλύτερη επίτευξη των σκοπών της εταιρείας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται στο Δ.Σ. την στρατηγική σχεδιασμού, ανάπτυξης και παρέμβασης της Εταιρείας και τη διαμόρφωση προγράμματος δράσης, με βάση τα οποία θα διατίθενται οι πόροι που αναλαμβάνει κάθε φορά να διαχειριστεί η Εταιρεία.

Οι αποφάσεις της επικυρώνονται από το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, αλλά για το διάστημα μέχρι την επικύρωσή τους θεωρούνται έγκυρες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προεδρεύει και στην Εκτελεστική Επιτροπή, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας για όλο τον χρόνο της θητείας του Δ.Σ. και ο Α’ Αντιπρόεδρος ο νόμιμος αναπληρωτής του. Ο Πρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος ή παρατεταμένης απουσίας του, ο Α’ Αντιπρόεδρος, δεσμεύει την εταιρεία δεσμεύει την εταιρεία με την υπογραφή του, υπογράφει έγγραφα και συμβάσεις, καθώς και χρηματικά εντάλματα, λογαριασμούς, επιταγές κλπ. με χρηματικό όριο, το οποίο καθορίζεται από το Δ.Σ. της Εταιρείας στην πρώτη συνεδρίαση συγκρότησης του και εκλογής Προέδρου και Α’ Αντιπροέδρου. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας παρίσταται και ως νόμιμος εκπρόσωπος της ενώπιον Τραπεζών, Δικαστικών Αρχών, Διοίκησης και κάθε άλλης νόμιμης Αρχής ή τρίτων. Ο Πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτήσει, κατά περίπτωση, μέλος ή μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή, στελέχη της Εταιρείας ή και τρίτο πρόσωπο να ενεργήσουν για λογαριασμό της εταιρείας.

Mε επιμέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής και έγκριση από το Δ.Σ., η Εταιρεία καταρτίζει, τροποποιεί και καταργεί κανονισμούς για την εσωτερικής της λειτουργία, το προσωπικό, την λειτουργία, το προσωπικό, την λειτουργία γραφείων και παραρτημάτων κλπ.




ΑΡΘΡΟ 17: Γενικός Διευθυντής




Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας προσλαμβάνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/4 των μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 ΚΔΚ και με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 111 του Ν.3852/10.

Ο Γενικός Διευθυντής διοικεί την εταιρεία με βάση τις αρμοδιότητες και εξουσίες που θα του παραχωρηθούν με σχετική απόφαση του Δ.Σ., συνεργάζεται με τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή και μετέχει υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ο Γενικός Διευθυντής αναφέρεται στον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή για το έργο του, η οποία και υποβάλει μια εξαμηνιαία έκθεση των πεπραγμένων του και αξιολόγησης του.




ΑΡΘΡΟ 18: Εξελεγκτική Επιτροπή




Ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου ανατίθεται σε τριμελή επιτροπή. Η Εξελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις πράξεις του Δ.Σ. και ιδιαίτερα επιβλέπει εάν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του νόμου. Φροντίζει για την ορθή χρηματοδότηση της εταιρείας και δικαιούται να εξετάζει τα έγγραφα και τα βιβλία της Εταιρείας και να ζητά οποτεδήποτε την επίδειξη του περιεχομένου του ταμείου. Συντάσσει έκθεση για την διαχείριση της Εταιρείας και την υποβάλει στο Δ.Σ., εντός τριμήνου από την λήξη του οικονομικού έτους.




ΑΡΘΡΟ 19: Έλεγχος της Εταιρείας




Ο διαχειριστικός έλεγχος της εταιρείας και η ευθύνη των μελών του οργάνου διοίκησης έναντι αυτής διέπονται κατ’ ανάλογη εφαρμογή από τις διατάξεις που ισχύουν για τις δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 ΚΔΚ και με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 111 του Ν.3852/10.

Τα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας και γενικότερα η διαχείριση της θα ελέγχεται κάθε χρόνο (στο τέλος κάθε χρήσης) από λογιστή ή λογιστές με απόφαση του Δ.Σ.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

Λύση – Εκκαθάριση




ΑΡΘΡΟ 20: Λύση της Εταιρείας




Η Εταιρεία λύεται είτε όταν παρέλθει ο χρόνος διάρκειας της και δεν έχει παραταθεί, είτε και νωρίτερα εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση με πλειοψηφία των 3/4 του συνόλου των φορέων που απαρτίζουν την Εταιρεία.

Η Εταιρεία δεν λύεται σε περίπτωση καταγγελίας της από ένα ή περισσότερα μέλη της αλλά συνεχίζεται μεταξύ των λοιπών. Οι εισφορές (τακτικές και έκτακτες), που έχουν καταβληθεί στην εταιρεία δεν επιστρέφονται.




ΑΡΘΡΟ 21: Εκκαθάριση της Εταιρείας




Μετά την λύση ή την λήξη της διάρκειας της Εταιρείας, αυτή τίθεται σε εκκαθάριση. Ως εκκαθαριστές διορίζονται τρία τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ. με σχετική απόφαση του Δ.Σ., που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Οι εκκαθαριστές μπορούν να αντικατασταθούν με νεώτερη σχετική απόφαση του Δ.Σ.

Οι εκκαθαριστές αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους συντάσσουν την απογραφή της εταιρικής περιουσίας, μεριμνούν για την είσπραξη των απαιτήσεων της και την πληρωμή των υποχρεώσεων της, καταγγέλλουν τις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών της εταιρείας καταβάλλοντας και τις σχετικές αποζημιώσεις, καθώς και τις συμβάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που τυχόν συνεργάζονται με αυτήν.

Το ενεργητικό που απομένει θα διατεθεί για σκοπό ο οποίος θα προσδιοριστεί με απόφαση του Δ.Σ., που λαμβάνεται το αργότερο με την ίδια απόφαση με τον ορισμό των εκκαθαριστών.

Η υπηρεσία των εκκαθαριστών είναι άμισθη. Δικαιούνται όμως σε ανάληψη των πραγματικών δαπανών στις οποίες θα υποβληθούν για την εκτέλεση του έργου τους.

Στην περίπτωση που δεν αποδεχτούν τρία μέλη του Δ.Σ. να οριστούν εκκαθαριστές, μπορεί το Δ.Σ., με ομόφωνη απόφαση να ορίσει να γίνει εκκαθάριση από δύο (2) Ελεγκτές λογιστές (ή ορκωτούς λογιστές), καθορίζοντας την αμοιβή τους. Σε τυχόν έλλειψη ομοφωνίας του Δ.Σ. διορίζονται εκκαθαριστές από το αρμόδιο Δικαστήριο.




ΑΡΘΡΟ 22: Τελικές διατάξεις




Οι εταίροι μπορούν με απόφαση του Δ.Σ., που λαμβάνεται με πλειοψηφία 3/4 των μελών – φορέων του να τροποποιούν τις διατάξεις του παρόντος ή να αποφασίσουν την συμμετοχή στην Εταιρεία και άλλων μελών, χωρίς όμως κατά τα λοιπά να μεταβάλλεται η μορφή, ο χαρακτήρας και οι σκοποί της εταιρείας.

Με την ίδια απόφαση θα ρυθμίζεται και το ζήτημα της εκπροσώπησης νέου εταίρου στο Δ.Σ.

Για όποιο θέμα δεν ρυθμίζεται στο παρόν ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.







…………………………………………………………………………………………………………….







Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται ως κατωτέρω:





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.










Μπαλαλής Γ. Ιωάννης

Αντιδήμαρχος Κω







ΤΑ ΜΕΛΗ




1. Χατζημιχαήλ Μηνάς, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

2. Ελένη Παπαδούλη, Ταμίας και Πρόεδρος Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων νήσου Κω,

3. Κρητικός Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος

4. Παναγιώτης Τζαμάλης, Λαϊκό μέλος,

5. Μαρία Κυπραίου, Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου,

6. Ειρήνη Σβύνου, Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.



Για την ακρίβεια των παραπάνω:

Ο Γραμματέας


Σοφός Νικόλαος

Δ/ντης Ε.Φ.Τ. Κω – Νισύρου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More