ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ - ΘΕΜΑ: «Στον αέρα και φέτος οι άγονες γραμμές»



Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα τις «άγονες» γραμμές και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ακρίτες νησιώτες δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά.
Πέρσι τον Οκτώβριο είχα καταθέσει ερώτηση σχετικά με τις άγονες γραμμές, γιατί το τότε Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων δεν μπορούσε να βρει ποιος από τους Γενικούς Γραμματείς του θα προήδρευε στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).
Ένα χρόνο μετά και, πρακτικά, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το Σ.Α.Σ. υπολειτουργεί και βασικά θέματα της ακτοπλοΐας, μεταξύ αυτών και των «άγονων» γραμμών, βρίσκονται στον αέρα.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μην προτίθεται να καταβάλλει τις απαιτούμενες πιστώσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι «άγονες» γραμμές κατά την επόμενη δρομολογιακή περίοδο.
Κατέθεσα την ερώτηση τώρα, ώστε να αντιληφθούν εγκαίρως τα αρμόδια Υπουργεία ότι θα πρέπει να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους ακρίτες νησιώτες και να απαντήσουν υπεύθυνα τι σκοπεύουν να κάνουν με τις «άγονες» γραμμές και, τελικά, αν επιθυμούν να παραμείνουν οι κάτοικοι των νησιών στον τόπο τους, ή επιδιώκουν κάτι άλλο».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:   Οικονομικών
                                       Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: «Στον αέρα και φέτος οι άγονες γραμμές»

Με το ίδιο ακριβώς θέμα είχα καταθέσει ερώτηση στις 14-10-2010 προς τον τότε Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τότε τα είχε κάνει «θάλασσα» χάνοντας πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να βρει ποιος Γενικός Γραμματέας θα ασκούσε χρέη προέδρου στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).

Η κατάσταση και φέτος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αδιαφορεί χαρακτηριστικά για τα ζητήματα της ακτοπλοΐας, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν τα νησιά της λεγόμενης «άγονης» γραμμής χωρίς επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Μετά και την κατάργηση, στον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011, του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της Ναυτιλίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι προφανές ότι το Σ.Α.Σ. υπολειτουργεί, με την τελευταία συνεδρίαση του να έχει γίνει στις 21-7-2011, ενώ λίγες ημέρες πριν ο τότε αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Παμπούκης είχε ζητήσει τον εξορθολογισμό των άγονων γραμμών, χωρίς, βέβαια, να έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να μην έχει εγκρίνει τις απαραίτητες πιστώσεις για τις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη σύνδεση των ακριτικών νησιών την επόμενη δρομολογιακή περίοδο.

Επειδή οι ακρίτες νησιώτες έχουν πληρώσει ακριβά τους πειραματισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.     Τίθεται θέμα καταβολής από το Υπουργείο Οικονομικών των απαραίτητων πιστώσεων για τις «άγονες» γραμμές, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου;
2.     Πότε θα συνεδριάσει το Σ.Α.Σ. με θέμα τις «άγονες» γραμμές;
3.     Ποια είναι τα αποτελέσματα της επιτροπής για την ακτοπλοΐα που είχε συστήσει η Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας; Συμπίπτουν με τον εξορθολογισμό που είχε ζητήσει ο, προσφάτως, παραιτηθείς αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More