ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ - Έλλειψη αγροτικών και ειδικών ιατρών στο Κέντρο Υγείας Πάτμου



Τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Πάτμου και στο Πολυδύναμο Ιατρείο Αστυπάλαιας έφερε με ερωτήσεις της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη. Στις ερωτήσεις της η βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να σταματήσει να κωφεύει στις εκκλήσεις των νησιωτών για καλύτερες παροχές υγείας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας και του Πολυδύναμου Ιατρείου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
                                                  
ΘΕΜΑ: «Έλλειψη αγροτικών και ειδικών ιατρών στο Κέντρο Υγείας Πάτμου».

Είναι προφανές ότι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελάχιστα την ενδιαφέρει η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ακρίτες νησιώτες. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις και τις αντίστοιχες επιστολές των αρμόδιων φορέων η κυβέρνηση εξακολουθεί και κωφεύει απέναντι στις εκκλήσεις των κατοίκων των νησιών.

Το Κέντρο Υγείας Πάτμου κινδυνεύει να παραμείνει με έναν μόνο ειδικό γιατρό, λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας του αγροτικού ιατρού στις 23-9-2011 και της αποχώρησης, για απόκτηση ειδικότητας και της άλλης ιατρού που υπηρετούσε σε αυτό. Με έναν μόνο ιατρό, είναι προφανές ότι το Κ.Υ. Πάτμου δεν μπορεί να λειτουργήσει, μια και ο συγκεκριμένος ιατρός θα πρέπει να εφημερεύει επί εφτά ημέρες την εβδομάδα και να καλύπτει και τυχόν έκτακτες ανάγκες, όπως μια αεροδιακομιδή, ενώ, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ούτε ιατρός Μικροβιολόγος, ούτε ιατρός Ακτινολόγος.

Επειδή η επιμονή του Υπουργείου σε προσωρινές λύσεις, όπως οι αποσπάσεις δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργούν επιπλέον προβλήματα και στις δομές υγείας από όπου αποσπώνται οι ιατροί. Επειδή είναι απαραίτητη η επαρκής στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάτμου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα προχωρήσει, επιτέλους, στην κάλυψη των θέσεων αγροτικών ιατρών στο Κ.Υ. Πάτμου, καθώς και στην πλήρωση των υπόλοιπων κενών θέσεων ιατρών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
                                                  
ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Πολυδύναμου Ιατρείου Αστυπάλαιας».

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί με περίπου 1400 μόνιμους κατοίκους, το οποίο αποτελεί και το «σύνορο» μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Όπως όλα τα νησιά της λεγόμενης «άγονης» γραμμής αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ένα από αυτή είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί, τόσο το χειμώνα όσο και την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται.

Τις ανάγκες των νησιωτών σε θέματα υγείας προσπαθεί να καλύψει το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, το οποίο, όμως, όπως και όλα τα αντίστοιχα ιατρεία των μικρών νησιών, είναι υποστελεχωμένο, με κυριότερη την έλλειψη παιδιάτρου. Η έλλειψη αυτή καλύπτεται μέσω τρίμηνων αποσπάσεων από το Νοσοκομείο της Καλύμνου. Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργείται και με τις μεταθέσεις των ιατρών, όπως των αγροτικών ιατρών, μια και προκύπτει μεγάλο διάστημα κατά το οποίο μένουν κενές οι θέσεις αυτές.

Επειδή η πλήρης, ή έστω επαρκής, στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου θα προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και θα περιορίσει τον αριθμό των ενδεχόμενων αεροδιακομιδών. Επειδή κατά καιρούς ιατροί που υπηρετούν σε Νοσοκομεία επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στο νησί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την κάλυψη των αναγκών του Πολυδύναμου Ιατρείου Αστυπάλαιας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
2.    Σκοπεύει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιτρέπεται σε νοσοκομειακούς ιατρούς να υπηρετήσουν μόνιμα σε πολυδύναμα ιατρεία μικρών και ακριτικών νησιών, στην περίπτωση που εκδηλώσουν ενδιαφέρον;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More