ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Αστυπάλαια βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο η Μίκα Ιατρίδη, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων και συνομιλιών που πραγματοποιεί η βουλευτής με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των νησιών  της Δωδεκανήσου.

Στη συνάντηση της με το Δήμαρχο της Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτη Κονταράτο, παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία του νησιού, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα και η κατάσταση του Κάστρου της Αστυπάλαιας, η παροχή υπηρεσιών από το Δήμο, καθώς και το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού.

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να στερούν από ένα μικρό νησί σαν την Αστυπάλαια κοινωνικές δομές, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί εκεί που εξυπηρετούνταν με τρεις εργαζόμενους πενήντα άνθρωποι, που είχαν ανάγκη, τώρα με τον επαναπροσδιορισμό των στόχων του, το πρόγραμμα αυτό οδηγείται ουσιαστικά στην κατάργηση του.

Στη συνέχεια τέθηκε το βασικότατο πρόβλημα της ελλιπέστατης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, η οποία, σύμφωνα με όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, θέτει ουσιαστικό ζήτημα προσπελασιμότητας, η έλλειψη της οποίας αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική, και όχι μόνο, ανάπτυξη του νησιού. Παρά το γεγονός ότι τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα, τα πρακτορεία εφαρμόζουν ποσόστωση στα εισιτήρια που διατίθενται για την Αστυπάλαια προς όφελος των άλλων νησιών του δρομολογίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική δυσκολία εξεύρεσης εισιτηρίων, ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Μια ικανοποιητική λύση θα ήταν, όπως ειπώθηκε από τους παριστάμενους, να επανέλθει το απευθείας δρομολόγιο από Πειραιά προς Αστυπάλαια Κω και Ρόδο, ώστε να μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού, και να μην χρειάζεται ο ταξιδιώτης να κάνει μια «κρουαζιέρα» στα κυκλαδονήσια, προτού φτάσει στην Αστυπάλαια. Σημαντική αναβάθμιση χρειάζεται ακόμη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Νίκο Κομηνέα, και το αεροδρόμιο του νησιού και θα έπρεπε να μελετηθεί η επέκταση του αεροδιαδρόμου.

Στη συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα του νεκροταφείου για βρέφη. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η ανάγκη να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα ιδιοκτησιακής φύσης υπάρχουν, προκειμένου να αναδειχτεί ένα, τουλάχιστον, μέρος από τα ευρήματα αυτά. Ένα άλλο θέμα είναι το Κάστρο της Αστυπάλαιας, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζεται η παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το κτίριο.

Ένα ζήτημα ακόμη που χρειάζεται άμεση λύση είναι η στήριξη του Δήμου της Αστυπάλαιας, αλλά και των άλλων μικρών νησιών, από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, η οποία, λόγω του «Καλλικράτη» δεν είναι προς το παρόν εφικτή και, γενικά, με τη σύγχυση και την ασάφεια αρμοδιοτήτων που έχει δημιουργηθεί δεν μπορεί να «τρέξει» κανένα έργο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, το οποίο, για παράδειγμα, έχει αυτή τη στιγμή παιδίατρο με τρίμηνη απόσπαση από την Κάλυμνο. Θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει κίνητρα σε γιατρούς που επιθυμούν να έρθουν μόνιμα στο νησί, τόνισε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας, επιπλέον, ότι υπάρχουν γιατροί με θέσεις σε νοσοκομεία, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να στελεχώσουν το Πολυδύναμο Ιατρείο.

Η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε πως γενικά υπάρχει συστηματική αποδόμηση των κρατικών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα. Ειδικά για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η βουλευτής ενημέρωσε το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή μια και το πρόβλημα είναι γενικό για όλα τα Δωδεκάνησα.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι τα νησιά μας πληρώνουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το ακτοπλοϊκό σύστημα, μια και δεν υπάρχει στοιχειώδης προγραμματισμός, ενώ απλές μέχρι πρότινος αποφάσεις καθυστερούν σε επικίνδυνο βαθμό.

Για τα αρχαιολογικά ευρήματα και το Κάστρο της Αστυπάλαιας η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου τόσο για την προώθηση μελέτης για τα αρχαιολογικά ευρήματα όσο και για την χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης του Κάστρου της Αστυπάλαιας.

Και η Μίκα Ιατρίδη κατέληξε: «Τα προβλήματα της Αστυπάλαιας είναι σημαντικά και δυσεπίλυτα. Έχουν πολλά κοινά με τα προβλήματα όλων των Δωδεκανήσων και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, όπως συμβαίνει με τις ανεπαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει, ενώ η κυβέρνηση με το πρόσχημα της Τρόικας λαμβάνει αποφάσεις που έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή απαξίωση τη Δωδεκάνησο. Πρέπει να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι οι νησιώτες έχουν αντιληφθεί ότι η απαξίωση τους δεν οφείλεται στο Δ.Ν.Τ., οφείλεται αποκλειστικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο κ.Ραγκούσης, με αυτοδιοικητικό παρελθόν ως Δήμαρχος νησιού να μην γνώριζε τις επιπτώσεις του «Καλλικράτη» για τα νησιά μας. Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη παρουσία αυτής της κυβέρνησης δεν προμηνύει τίποτα θετικό για το μέλλον των νησιών μας και την ανάπτυξη τους»

Η επίσκεψη της βουλευτού ολοκληρώνεται με συναντήσεις με τα στελέχη της Ν.Δ. στο νησί και με διευρυμένη συνάντηση και συζήτηση με τους κατοίκους του νησιού.   




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More