ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου "Ερώτηση για την κατάσταση του λιμανιού της Ρόδου και την πορεία ολοκλήρωσης των έργων σε αυτό κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς η Μίκα Ιατρίδη."

Ερώτηση για την κατάσταση του λιμανιού της Ρόδου και την πορεία ολοκλήρωσης των έργων σε αυτό κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς η Μίκα Ιατρίδη. Στην ερώτηση της η Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί τόσο για τα μέτρα που προτίθεται να λάβουν οι Υπουργοί για την ολοκλήρωση των έργων, όσο και για το πότε αναμένεται τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν, ενώ έκανε και την ακόλουθη δήλωση:

«Το λιμάνι μας πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει ο Τουρισμός. Μην ξεχνάμε ότι ανταγωνιζόμαστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με εξαιρετικά δύσκολους αντίπαλους.

Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε και άλλο τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του Δημάρχου Ροδίων, κ. Κουσουρνά με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σχετικά με τα θέματα του λιμανιού μας ήταν πολύ εποικοδομητική.

Αποκάλυψε όμως και δυο πράγματα. Ότι, πρώτον, ο Δήμος Ροδίων, αντικειμενικά, δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει από μόνος του στις μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται και, δεύτερον, ότι τα συναρμόδια υπουργεία έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων.

Ειλικρινά εύχομαι στην απάντηση τους οι Υπουργοί να δείξουν ότι μπορούν να κινηθούν τόσο γρήγορα όσο κινούνται όταν είναι να πάρουν καταδικαστικές για τη Δωδεκάνησο αποφάσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας - Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το λιμάνι της νήσου Ρόδου».

Το νησί της Ρόδου αποτελεί έναν από τους κορυφαίους, παγκοσμίως, τουριστικούς προορισμούς, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και εκατοντάδες αφιξο-αναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων. Συνεπώς το λιμάνι του νησιού αποτελεί την τουριστική βιτρίνα του νησιού.

Παρά τις επεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και των εγκαταστάσεων και το διαχωρισμό του σε τουριστικό και εμπορικό λιμάνι, η αλήθεια είναι, όπως προέκυψε από πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Ροδίων με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να γίνει το λιμάνι της Ρόδου ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό λιμάνι που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τουρισμού και τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων.

Όμως, η έκταση των έργων είναι τέτοια που σαφώς ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου Ροδίων και απαιτεί την παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας σε ζητήματα όπως η έγκριση του χωροταξικού σχεδίου από το αρμόδιο Υπουργείο, η μελέτη επιβατικού σταθμού και λοιπών χερσαίων έργων βελτίωσης του λιμένα Ακαντιάς Ρόδου (master plan), η ολοκλήρωση του προγραμματικού σχεδίου για τους δυο λιμένες (τουριστικό και εμπορικό) από το ΥΘΥΝΑΛ, η περίπτωση της προβλήτας των Αγγέλων που προστατεύεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η συνολική αναβάθμιση και η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για το τουριστικό λιμάνι.

Επειδή η Ρόδος λειτουργεί σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο τουριστικό περιβάλλον και το λιμάνι της αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εξασφάλιση τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Ερωτώνται οι κκ ΥπουργοίΠοια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας τους, για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Ρόδου;

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα ώστε να ανταποκριθεί το λιμάνι της Ρόδου στις σύγχρονες απαιτήσεις;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More