ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου "Την έντονη ανησυχία της για την επιβίωση των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής η Μίκα Ιατρίδη. "

















Την έντονη ανησυχία της για την επιβίωση των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης  9 Μαρτίου 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής η Μίκα Ιατρίδη.
Στην ομιλία της η Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται η δόμηση στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου.
Η Μίκα Ιατρίδη μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια των αυτοδιοικητικών φορέων των νησιών, ενώ τόνισε ότι σε συνθήκες κρίσης χρειάζεται να μείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους. Τόνισε ακόμα την εθνική διάσταση του ζητήματος, αφού στη χάραξη της ΑΟΖ είναι απαραίτητη και η παρουσία ενεργών οικονομικά κατοίκων στη νησιωτική περιφέρεια.
Η πλήρης ομιλία έχει ως εξής:
"Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να μην αναφερθώ στο θέμα των μεταναστών, το οποίο προέκυψε προ ολίγου.
Άλλωστε, νομίζω ότι η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες παρεμβάσεις.
Θα αναφερθώ και θα τονίσω τα ζητήματα του νομοσχεδίου, το οποίο συζητάμε σήμερα, διότι εμείς οι νησιώτες αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα και δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας αγνοεί προκλητικά εδώ και ενάμισι χρόνο και μας έχει γυρίσει ουσιαστικά την πλάτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
αναμφίβολα, το νομοσχέδιο που συζητούμε αυτές τις ημέρες θα μπορούσε να ήταν ένα ουσιαστικό νομοθέτημα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα σταθώ παραπάνω στη σπουδαιότητα των νομοθετημάτων αυτών, ούτε και θα υπεισέρθω στα ζητήματα της δόμησης που έχουν ανακύψει με την κατάθεση του νομοσχεδίου, την επιμονή του Υπουργείου σε συγκεκριμένες πολιτικές και τελικά στη σύσσωμη αντίδραση των Βουλευτών όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου στις επιλογές της Κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράζονται από την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα ζητήματα αυτά άλλωστε έχουν αναλυθεί επαρκώς και η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ως Βουλευτής που εκλέγομαι στα Δωδεκάνησα και ως άνθρωπος που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη νησιωτική Ελλάδα ανησυχώ πραγματικά για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του νησιωτικού χώρου από τις πολιτικές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί εδώ το θέμα δεν είναι μόνο της κυρίας Υπουργού, είναι συνολικά μιας Κυβέρνησης που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο κάνει ό,τι είναι δυνατόν με τις πράξεις της, αλλά και τις παραλήψεις της για να δημιουργήσει πρόβλημα στα νησιά και τους κατοίκους της.
Το ανησυχητικό, όπως σας έλεγα, είναι ότι ακόμα και σ' αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση βάζει τη θηλιά στο λαιμό των συμπατριωτών μας που επιμένουν να ζουν στα μικρά νησιά του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, επαναφέροντας με την περιβόητη πλέον τροπολογία της τελευταίας στιγμής την απαγόρευση της δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου με κλίση άνω του 35%.
Το κάνει αυτό χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το κάνει, ενώ έχει ενημερωθεί εγκαίρως από τους τοπικούς φορείς, είχε γίνει συνάντηση στην ΚΕΔΚΕ για το θέμα αυτό, αλλά και φαντάζομαι από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι οποίοι σας έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Βέβαια, από ό,τι φαίνεται το ΥΠΕΚΑ με τους Βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος δεν έχει και την καλύτερη συνεργασία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
και μόνο η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη νομοθετική διαδικασία. Δείχνει, όμως, και το πως αυτή η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κατοίκους των μικρών νησιών. Ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.
Δεν έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τη νησιωτικότητα στα νομοθετήματα του. Δεν τη ψήφισε άλλωστε όταν είχε την ευκαιρία. Αλλά να έχουμε μια ελιτίστικη προσέγγιση στα θέματα δόμησης για τα μικρά νησιά είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.
Όχι, κυρία Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ του ΠΑΣΟΚ, δεν καίγονται οι ακρίτες νησιώτες για να χτίσουν τις τριώροφες και τετραώροφες βίλες τους με τις πισίνες και τα τζακούζι τους. Δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τέτοιες κατασκευές. Δεν ξέρω αν εσείς είστε.
Μιλάμε για μικρά νησιά, για την Τήλο, τη Νίσυρο, τη Χάλκη, το Καστελόριζο, την Κάσο, την Τέλενδο, την Ψέριμο, την Κάλυμνο, της Αστυπαλιά, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και τα άλλα νησάκια των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου. Γι' αυτά τα νησάκια μιλάμε.
Με την τροπολογία αυτή εσείς απαγορεύετε στους κατοίκους αυτούς να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να μένουν στον τόπο τους και γιατί όχι να προσελκύσουν και άλλους ακόμη.
Γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους στα νησιά μας. Γιατί είναι απαραίτητη η παρουσία τους, των ενεργών οικονομικά νησιωτών, για τη χάραξη της ΑΟΖ. Γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να δίνουμε δικαιώματα στον κ. Νταβούτογλου και στην τουρκική πολιτική να μιλούν εκ του ασφαλούς για το Καστελόριζο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην ΚΕΔΚΕ, ο δήμαρχος Νισύρου είπε ότι δεν ρωτήθηκε κανένας δήμαρχος νησιώτης. Μίλησε ο ίδιος ο δήμαρχος για λογικές «αποφασίζομεν και διατάζομεν». Και πράγματι, έτσι είναι.
Γι' αυτό το λόγο ήρθε και η τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Γι' αυτό το λόγο το Υπουργείο και ο κ. Σηφουνάκης, δεν κατέθεσε τη συγκεκριμένη διάταξη στη συζήτηση στην Επιτροπή, γιατί ήθελε να αιφνιδιάσει.
Ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός, είπε στην Ολομέλεια ότι έχει εξηγήσει γιατί επανέρχεται σ' αυτήν τη ρύθμιση. Λυπάμαι, αλλά δεν έχει πείσει κανέναν, ούτε μεταξύ άλλων τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη. Επιμένει ότι έχει το αλάθητο. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζει.
Αντί λοιπόν, το Υπουργείο να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως έχουν πει -το ξαναλέω- οι Βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ «επειδή πονάει το δόντι, κόβει κεφάλι» και καταδικάζει έτσι τα νησιά μας σε μαρασμό.
Και επειδή παρατηρώ ότι Βουλευτές ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, κατηγορούνται για στυγνό λαϊκισμό και εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, εύχομαι ειλικρινά η συγκεκριμένη διάταξη να είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας της πραγματικότητας στα νησιά μας και όχι η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, όπως αναφέρουν στις επιστολές τους οι αυτοδιοικητικοί φορείς των μικρών νησιών.
Διαβάζω χαρακτηριστικά από επιστολή δημάρχου προς τον κύριο Πρωθυπουργό: «Στους συμπολίτες μου είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σκοπό να επιφέρει μεγάλη πτώση των τιμών της γης, ώστε να επωφεληθούν μεγάλα συμφέροντα. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα προβλέπει πολύ μεγάλες διευκολύνσεις δόμησης για ξενοδοχειακά συγκροτήματα.»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το θέμα που ανακύπτει είναι στην ουσία το εξής: Όταν οι πολίτες είναι καχύποπτοι και όταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση προκαλεί με τέτοιου είδους τροπολογίες, τότε η οποιαδήποτε συζήτηση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους χάνει το νόημα της.
Σας ευχαριστώ πολύ."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More