ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης"

Ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η Μίκα Ιατρίδη.
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου εισηγήθηκε το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης».
Στην ομιλία της η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι τέτοιες Συμφωνίες οδηγούν, αναμφίβολα, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών και των παραδόσεων τους.
Σημείωσε ότι η Μολδαβία είναι από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχτεί τη συνδρομή του Δ.Ν.Τ. από το 2009. Όμως, μετά από μια σημαντική ύφεση το 2009 (-6,5%) έχει επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, έχει καταφέρει να περιορίσει το έλλειμμα της - και μάλιστα το είχε μειώσει στο μισό από τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ. στο τέλος του 2010, ενώ, ταυτόχρονα, στον προϋπολογισμό της Μολδαβίας του 2011 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% και δίδεται το 8% περίπου για τις δαπάνες στην παιδεία της χώρας.
Κάνοντας μιαν αντίστοιχη σύγκριση με την Ελλάδα η Βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε μήπως θα ήταν απαραίτητο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να έκανε μια επίσκεψη στη Μολδαβία.
Ακολουθεί η εισήγηση:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τη νομοθετική Κύρωση της μορφωτικής Συμφωνίας Ελλάδας - Μολδαβίας, που υπεγράφη στην Αθήνα, στις 12 Ιουνίου του 2007, προκειμένου να εντείνουμε τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το 2007 ήταν πολύ πιο διαφορετικό και για τις δύο χώρες, σε σχέση με αυτά που ζούμε σήμερα.
Υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο χωρών, που πιστεύω ότι αξίζει να αναφερθούν. Είναι γνωστό ότι η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, μέχρι και το 2009, εφάρμοσε μια οικονομική πολιτική, η οποία της έδινε σημαντικό ποσοστό αύξησης στο Α.Ε.Π., το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 7% και 8%. Βέβαια, η παγκόσμια οικονομική κρίση, που επηρέασε τη χώρα το 2009, την οδήγησε σε μεγάλη ύφεση, που αποτυπώθηκε τόσο με την πτώση του Α.Ε.Π. κατά 6,4% περίπου όσο και με το διπλασιασμό των ποσοστών της ανεργίας.
Το 2009 είναι και η περίοδος κατά την οποία η Μολδαβία ζητά τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο την παρέχει και μάλιστα την ανανεώνει το 2010, με τους γνωστούς για το Ταμείο όρους. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, 2009 - 2010, η Μολδαβία αντιμετώπισε σημαντική πολιτική κρίση, μιας και για να καταφέρει να εκλέξει κυβέρνηση στο τέλος του 2010, χρειάστηκε τρεις γενικές βουλευτικές εκλογές.
Νομίζω ότι οι αντιστοιχίες με τη χώρα μας είναι προφανείς. Και εμείς είχαμε περίοδο σημαντικής ανάπτυξης, επηρεαστήκαμε από την κρίση και τελικά βρεθήκαμε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Μνημονίου. Τώρα, δεν θα σχολιάσω το πώς έγινε αυτό, άλλωστε, απ' όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα, και εμείς και οι πολίτες έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.
Το θέμα είναι ότι οι αντιστοιχίες σταματούν εδώ. Παρά την πολιτική αστάθεια που έπληξε τη Μολδαβία και παρά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει συμβεί το εξής: Ήδη, από το 2010 η Μολδαβία εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 3%, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2011 είναι για αύξηση γύρω στο 4,5%. Η σύγκριση με τη χώρα μας μόνο θλίψη μπορεί να μας προκαλέσει.
Επίσης, ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι το έλλειμμα της Μολδαβίας, στο τέλος του 2010, ήταν το μισό από αυτό που είχε προβλεφθεί από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ γενικά το έλλειμμα από 4,5% που ήταν το 2009 έπεσε στο 2,5% το 2010 και εκτιμάται ότι θα πέσει περαιτέρω στο 1,9%, το 2011. Δεν ξέρω, λοιπόν, εάν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα έπρεπε να κάνει μια επίσκεψη στη Μολδαβία, μήπως και δει πώς κάνουν τα πράγματα εκεί.
Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να κάνω και μια άλλη παρατήρηση: Παρά το γεγονός ότι η Μολδαβία είναι από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, εν τούτοις, στον προϋπολογισμό του 2011 δίνει για την παιδεία περίπου το 8% του Α.Ε.Π.. Εν μέσω κρίσης, δηλαδή, συνεχίζει και δίνει, με προσαρμογές έστω, ό,τι έδινε και τα προηγούμενα, πριν το 2009, χρόνια. Δίνει, δηλαδή, το υπερδιπλάσιο απ' ό,τι δίνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Με αυτή τη χώρα, λοιπόν, που δείχνει ότι σέβεται την παιδεία περισσότερα από εμάς - και σε αυτό έχουμε διαχρονικές ευθύνες όλοι μας - εντείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επιστήμης.
Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι, η Συμφωνία αποτελείται από 14 άρθρα.
Στο άρθρο 1 δίνεται το γενικό πλαίσιο συνεργασίας, σε ό,τι αφορά τις πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση έργων τέχνης, η παρουσίαση λογοτεχνικών έργων, η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ενώσεων, καλλιτεχνών και συγγραφέων των δύο χωρών, η συνεργασία των κινηματογράφων, η ανταλλαγή πληροφοριών σε τομείς αρχαιολογίας και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στα άρθρα 2 έως 7 προβλέπονται τομείς συνεργασίας στην εκπαίδευση, όπως η ενθάρρυνση ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών, επιστημόνων και ειδικών, η ανταλλαγή υποτροφιών, η απευθείας συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προβλέπεται ακόμα η διευκόλυνση της διδασκαλίας των δύο γλωσσών, η συνεργασία στον τομέα της αναγνώρισης των παρεχόμενων τίτλων εκπαίδευσης και η συνεργασία σε ζητήματα δημοσίου αρχείου και βιβλιοθηκών.
Με το άρθρο 8, προβλέπονται οι ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, για τη συνεργασία που αφορά σε ζητήματα έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης και ορίζονται οι σχετικοί φορείς υλοποίησης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ακαδημίας επιστημών της Μολδαβίας. Η χρηματοδότηση της συνεργασίας θα είναι από κοινού.
Με το άρθρο 9, τα συμβαλλόμενα μέρη θα προάγουν τη συνεργασία εντός της UNESCO και άλλων διεθνών Οργανισμών στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης.
Με τα άρθρα 10 και 11, ενθαρρύνονται οι συνεργασίες στους τομείς του αθλητισμού και της σωματικής αγωγής, επιδιώκεται η απευθείας επαφή μεταξύ των κρατικών αθλητικών οργανώσεων των δύο χωρών και προωθείται η συνεργασία στον τομέα της νέας γενιάς.
Τέλος, στα άρθρα 12 έως 14 προβλέπονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας με την ίδρυση της μεικτής Ελληνομολδαβικής επιτροπής, η οποία και θα υπογραφεί τα εκτελεστικά προγράμματα της παρούσας Συμφωνίας, καθώς και η διάρκεια της Συμφωνίας, η οποία, εφόσον δεν καταγγελθεί από οποιοδήποτε μέλος, ανανεώνεται, αυτομάτως, ανά πενταετία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι Συμφωνίες, που προάγουν τη συνεργασία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την επιστήμη, οδηγούν, αναμφίβολα, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών και την ανταλλαγή των παραδόσεων τους, όπως αναμένεται να συμβεί και με την παρούσα Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας.
Σας ευχαριστώ»

09/04/2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More