ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εισήγηση Διακοσταυριανού Θέμα 6ο.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΘΕΜΑ: Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ανάπτυξη «Στρατηγικών σχεδίων» στο πλαίσιο του ΕΝPI CBC MED (Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης) (ΙΕVP) σε συνεργασία με τη Περιφέρειας ProvenceAlpes- Cote dAzur (PACA) της Γαλλίας και άλλους εταίρους της Μεσογειακής λεκάνης.
Εισηγητής: Δέσποινα Σώζου-Διακοσταυριανού, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γεώργιος Πουσσαίος, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Η Περιφέρεια ProvenceAlpes- Cote dAzur (PACA) της Γαλλίας διαμέσου της κυρίας Ιζαμπέλ Μπουσύ υπεύθυνης του ελληνικού παραρτήματος της ΜΚΟ με τίτλο «Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος» απέστειλε πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή της Περιφέρειας μας στην ανάπτυξη «Στρατηγικών σχεδίων» στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝPI CBC MED (Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης) (ΙΕVP) σε συνεργασία και με άλλους εταίρους από τη Μεσογειακή λεκάνη.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό που εστάλλει, το ENPI CBC MED (Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης) (ΙΕVP)  είναι εργαλείο για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης και την προσαρμογή των πολιτικών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υποστηρίζει τις δυνατότητες διασυνοριακών συνεργασιών στα σύνορα της ΕΕ. Κύριος στόχος του IEVP είναι η προώθηση μιας αρμονικής και μακροχρόνιας συνεργασίας στην μεσογειακή λεκάνη αντιμετωπίζοντας τις κοινές προκλήσεις και αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνατότητες .
Τον Μάιο πρόκειται να βγεί μια προκήρυξη για τα «Στρατηγικά σχέδια» που θα αφορά τις προτεραιότητες 1 και 2 του Προγράμματος και ειδικότερα μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η υποπροτεραιότητα:
·         Αειφόρος τουρισμός βασισμένος στην προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. (Sustainable tourism based on the preservation and enhancement of cultural and natural heritage) 
Τα στρατηγικά σχέδια απαιτούν την συνεργασία από ελάχιστα 4 φορείς (κατά προτίμηση Περιφέρειες) 4 διαφόρων χώρων, από τους οποίους τουλάχιστον μία μεσογειακή χώρα της ΕΕ και μία μεσογειακή χώρα εκτός ΕΕ. Ο προϋπολογισμός τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 εκατομμύρια Ευρώ . Περίπου 64,2 εκατ Ευρώ θα αφιερωθούν σε αυτήν την πρώτη πρόσκληση για Στρατηγικά σχέδια. Η χρηματοδότηση είναι 90% του προϋπολογισμού του κάθε σχεδίου.
Η κεντρική ιδέα θα ήταν να γίνει ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ των περιφερειών, ένα σχέδιο δράσης για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου, και μια σειρά από πιλοτικές και επιδεικτικές δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση από δημόσιους φορείς. Επίσης δράσεις  επιδοτήσεων σε επενδύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που απαντούν στα κριτήρια αειφόρου τουρισμού που έχουν τεθεί ή θα τεθούν από τη Περιφέρεια.
Η προκήρυξη θα αφορά δύο στάδια υποβολής. Το πρώτο θα αφορά μία περιγραφή της ιδέας και σε περίπτωση έγκρισης ένα δεύτερο της συνολικής υποβολής της πρότασης.
Στην διαδικασία υποβολής της πρότασης και για την τεχνική υποστήριξη κατά την υλοποίηση του σχεδίου, προτείνεται η συνεργασία με το παράρτημα του «Μεσογειακού Κέντρου Περιβάλλοντος» στην Ελλάδα (όπως αντίστοιχα έχει συμφωνηθεί και στην Γαλλία με την Περιφέρεια PACA) .
Η σημερινή απόφαση αφορά τη καταρχάς δήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της περιφέρειας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ως εταίρος. Στη πορεία και σε συνεργασία με τον συντάκτη(το ΜΚΠ) της πρότασης, θα τεθούν οι δικές μας προτάσεις και δράσεις προς χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος και θα καθορισθεί η οικονομική συμμετοχή μας κατ’ αναλογία αυτών και του συνολικού προϋπολογισμού του. Η ιδία συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί ακόμα και μέσω της μισθοδοσίας μέρους του προσωπικού της Περιφέρειας που θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει χωρίς να αποκλείεται η εξασφάλιση ενός επιπλέον εισοδήματος γι’ αυτούς.
Θεωρώ ότι η πρόταση πρέπει να μας ενδιαφέρει ακόμα και στο επίπεδο της προβολής του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας και προτείνω τη συμμετοχή μας σ’ αυτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More