ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προερχόμενα από την καταργούμενη Ν.Α.Δωδεκανήσου



Α. Ανώνυμες εταιρείες των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων

Με τις ρυθμίσεις του ν. 3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης»), που είναι σε ισχύ από 1.1.2011, περιορίζεται ο αριθμός των νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης, επέρχεται εξορθολογισμός των παρεχόμενων από αυτά υπηρεσιών και η καλύτερη κατανομή του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με το  άρθρο 198 του νόμου 3852/2010, προβλέπεται ότι οι περιφέρειες υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων, ως προς τις επιχειρήσεις αυτών. Επίσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 194 παρ. 3 του ίδιου νόμου, οι περιφέρειες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, εκτός από εκείνες στις οποίες μετείχαν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα νομαρχιακά διαμερίσματα που καταργούνται. Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών συνάγεται ότι στις περιφέρειες υπεισέρχονται, από 1.1.2011, κατά το ποσοστό συμμετοχής των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων στις αναφερόμενες ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν με το καθεστώς που τις διέπει.

Στην Π.Ν.Α υπεισέρχονται αυτοδίκαια

Από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου
  • ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. (μέτοχοι:  Ν.Α.Δ και Ε.Α.Σ.Δ) στην οποία η Ν.Α.Δ. έχει την πλειοψηφία  του μετοχικού κεφαλαίου κατά 80%).
  • ΠΡΟοΔΟΣ Α.Ε. ( μέτοχοι:  Ν.Α.Δ και Δ.Ο.Τ) στην οποία η Ν.Α.Δ έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατά 90%).
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Α.Ε. (μέτοχοι:  Ν.Α.Δ και Δήμοι Ρόδου, Κώ και Νισύρου) στο οποίο η Ν.Α.Δ έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατά 67,8%).
  • ΝΕΤ ΤΑΪΜ ΑΝΩΝΥΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΝΕΚΛΗΘΗ)
Για τη ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε. και ΠΡΟοΔΟ Α.Ε. προτείνετε   συγχώνευση των Ανωνύμων Εταιρειών  με απορρόφηση της 2ης από την 1η ν.1920/20. Για τη συγχώνευση απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε μιας από τις συγχωνευόμενες εταιρείες άρθρο 72 του ν.1920/20 και ορισμός εκπροσώπου της Π.Ν.Α για τις συγκεκριμένες γενικές συνελεύσεις.

Tο “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Α.Ε.” παραμένει   ως έχει.

Για την  ΝΕΤ ΤΑΪΜ ΑΝΩΝΥΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία ουσιαστικά ουδέποτε λειτούργησε προτείνεται και η τυπική κατάργηση της.

 

Β. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου   (Ν.Π.Δ.Δ.)
 Όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 201 παρ. 1 και 2 του ν. 3852/2010, τα νομαρχιακά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που είχαν συσταθεί από τις καταργούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και διαμερίσματα, καταργούνται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας των περιφερειών, οι οποίες υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων νομαρχιακών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται:
  • ο ΝΑΟΔ, Νομαρχιακός Αθλητικός Οργανισμός Δωδεκανήσου, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού στη Δωδεκάνησο.  
Γ.  Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου   (Ν.Π.Ι.Δ.)
Για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο ν. 3252/2010.
  • o ΔΟΤ, Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού προτείνεται να παραμείνει και με αλλαγή του καταστατικού, να καταστεί Οργανισμός Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξυπηρετώντας ανάγκες όλων των νησιών μας, στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, προβολής, και προώθησης του τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον συμμετέχει ως μέτοχος κατά 10% στην «ΠΡΟοΔΟΣ Α.Ε» μέχρι απορρόφησης της. Συμμετέχει επίσης κατά 50% και στη «ΓΑΛΗΝΟΣ» η οποία συνεχίζει τη δραστηριότητα της.
  • o ΟΠΑΔ, Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με σκοπό την ανάδειξη διατήρηση, και διάδοση της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, προτείνεται να καταργηθεί. Στην περίπτωση αυτή   ι η Π.Ν.Α , υπεισέρχεται  αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καταργούμενου νομαρχιακού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.


 

Γ. ΑΣΤΙΚΕΣ  ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Με το άρθρο 196 του ν. 3852/2010, τίθενται οι κανόνες για τη λειτουργία των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και νομαρχιακά διαμερίσματα, οι οποίες πλέον περιέρχονται στις περιφέρειες.

Από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου
  • Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία
          «ΓΑΛΗΝΟΣ»

(φορείς  Ν.Α.Δ. 50%, Δ.Ο.Τ. 50%)

η οποία  διατηρείται και περιέρχεται πλέον στην  Περιφέρεια Ν. Αιγαίου  ( άρθρο 196 ν. 3852/2010)
Το ίδιο  ισχύει και για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία:

«Κέντρο Πρόληψης της χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και της Προαγωγής της Υγείας» με το διακριτικό τίτλο  «ΔΙΟΔΟΣ»

(μέλη Ν.Α.Δ 32%, Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας Δήμου Ροδίων 32%, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου 32%).       
Δ. Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ)

Σύμφωνα με το άρθρο 199 παρ. 5 του ν. 3852/2010, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΚΕΚ) που έχουν συσταθεί από τις καταργούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοια κατά την οικεία νομοθεσία, περιέρχονται αυτοδικαίως στις οικείες περιφέρειες από την έναρξη της λειτουργίας τους. Τα εν λόγω ΚΕΚ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη μορφή σύμφωνα με την οποία ιδρύθηκαν, μέχρι να λήξει ο χρόνος που προβλέπεται στη συστατική τους πράξη, ενώ δεν προβλέπεται δυνατότητα ανανέωσης. Εάν στη συστατική τους πράξη δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος λειτουργίας, αυτός λήγει με την πάροδο εικοσαετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δηλαδή την 31.12.2030. Σημειώνουμε ότι τα ΚΕΚ αυτά εξακολουθούν να διέπονται από τις ιδρυτικές τους διατάξεις και τους όρους του καταστατικού τους.

 Από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου
  • «Κ.Ε.Κ.  Γ. Γεννηματάς, Α.Ε.» (μέτοχοι: Ν.Α.Δ 35%, Δήμος Ροδίων 35%, Τ.Ε.Δ.Κ Δωδεκανήσου 15%, ΠΡΟοΟΔΟΣ Α.Ε. 15%)

Ε. Εταιρείες στις οποίες μετέχει η πρώην Ν.Α.Δ
  • «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία       ΟΤΑ Α.Ε.» με το διακριτικό τίτλο «ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε» (ποσοστό συμμετοχής Ν.Α.Δ 39,65%)
  • Τήλος 21ος Αιώνας Ναυτική Εταιρεία  Λαϊκής Βάσης «SEA STAR»
  • A.N.E.K Καλύμνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More