ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου.         

Η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις Κάννες είναι ώρα να τερματιστεί ένας κύκλος δυο χρόνων «ακατάσχετης ψευδολογίας, εκβιασμών και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων».

Επιπλέον, για πρώτη φορά, σημείωσε η κα Ιατρίδη, τίθεται, από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Παπανδρέου, το ζήτημα εξόδου από το ευρώ, τη στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Στη συνέχεια της ομιλίας της η βουλευτής Δωδεκανήσου περιέγραψε την καθημερινότητα των νησιωτών και τα προβλήματα που τους δημιουργεί τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε σε επιστολές των συμπατριωτών της, σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την κατάργηση κρατικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αυτή τη στιγμή τη δεδηλωμένη σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε η κα Ιατρίδη και κατέληξε ότι «είναι προφανές ότι δεν τίθεται καν θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που κακοποίησε τόσο βάναυσα την εμπιστοσύνη των ίδιων των πολιτών.»

Ακολουθεί η ομιλία.   

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις Κάννες, αλλά και όσα συμβαίνουν τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά αυτό που λένε οι συμπατριώτες μου Καλύμνιοι ψαράδες, αλλά και όλοι οι νησιώτες: «Ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»!

Φτάνουμε σήμερα στο τέρμα  δύο χρόνων ακατάσχετης ψευδολογίας, εκβιασμών και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, Θυμίζω:
  
Μνημόνιο ή χρεοκοπούμε.
  
Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπούμε.
  
Συμφωνία 21ης Ιουλίου ή χρεοκοπούμε.
  
Πέμπτη δόση και σκληρά μέτρα ή χρεοκοπούμε.
  
Έκτη δόση και ακόμα πιο σκληρά μέτρα ή χρεοκοπούμε.

Και τώρα, δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Δηλαδή για το αν ισχύουν οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Ανήκουμε στην Ευρώπη και η θέση μας αυτή είναι και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε απαντήσει εδώ και χρόνια στα ερωτήματα αυτά.

Έρχεται λοιπόν ο κ. Παπανδρέου, μετά τα εκβιαστικά του διλήμματα και ζητά δημοψήφισμα, που από ό,τι είδαμε στις Κάννες, το ερώτημα το υπαγορεύουν οι Ευρωπαίοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε, λοιπόν, σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση επικεφαλής της οποίας είναι ένας παντελώς αναξιόπιστος Πρωθυπουργός.

Αλλά, πλέον, και εφόσον οι πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι αξιόπιστες, η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη.

Όμως τη δεδηλωμένη την έχει χάσει εδώ και καιρό. Οι Έλληνες πολίτες δεν τη θέλουν.

Γιατί δύο χρόνια τώρα, η πραγματικότητα που ζούμε είναι ότι ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, συστηματικά, καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Δεν φτάνει που υφάρπαξαν την ψήφο τους, το χειρότερο είναι ότι δεν τη σεβάστηκαν.

Είναι πλέον τέτοιο το μέγεθος της κοροϊδίας που και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αλλά, σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς εδώ, όσο τι λέει ο κόσμος έξω.

Και οι πολίτες οργίζονται γιατί βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός εξακολουθούν και τους λοιδορούν.

Και οι Έλληνες πολίτες, όλα αυτά τα δυο χρόνια έχουν δείξει αξιοθαύμαστη υπομονή και ωριμότητα. Δεν οργίστηκαν ξαφνικά.

Δεν βγήκαν στους δρόμους για να ρίξουν, δήθεν, νερό στο μύλο των συμφερόντων, όπως όψιμα καταγγέλλει ο κ. Πρωθυπουργός.

Διαμαρτύρονται οι πολίτες γιατί αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση αυτή επιμένει να τους εκβιάζει.

Επιμένει να τους στέλνει το λογαριασμό της ανικανότητας της στα πορτοφόλια τους.

Επιμένει να τους οδηγεί στην ύφεση και τα λουκέτα.

Επιμένει να τους οδηγεί στην ανεργία.

Και φτάσαμε τώρα, το μέλλον της χώρας, των παιδιών μας, των επόμενων γενεών να το ρίχνει στα ζάρια ο κ. Παπανδρέου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν.
Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν και οι άνθρωποι, οι Έλληνες πολίτες που αγωνιούν. Που ζουν δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Πιστεύω ότι θα βόλευε αφάνταστα την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να μιλάμε μόνο για το δημοψήφισμα. Όμως, αυτό, σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα το δούμε, αν το δούμε, στο άμεσο, κατά τα φαινόμενα, μέλλον.

Υπάρχει όμως το παρελθόν και το παρόν.

Και η αλήθεια είναι ότι επί δυο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό έργο. Καμία παρέμβαση που να βελτίωσε την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Αντίθετα με την πολιτική της, και σε ζητήματα άσχετα με το Μνημόνιο, κατάφερε να γκρεμίσει ό,τι έχτιζαν, με κόπο - έστω και αν έκαναν λάθη ή παραλείψεις -  όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα σταθώ στο νησιωτικό χώρο, όχι γιατί εκεί είναι η εκλογική μου περιφέρεια, τα Δωδεκάνησα, αλλά γιατί ζω εκεί και βιώνω καθημερινά τα προβλήματα των νησιών μας.

Και, ειλικρινά λυπάμαι που το λέω, αλλά η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να δυσκολέψει την παραμονή των νησιωτών στον τόπο τους. Τους δημιούργησε βαθύτατη ανασφάλεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον της, δεν βρίσκει εργασία, με αποτέλεσμα να μεταναστεύει το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Γιατί, πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αστυπαλιάς στο οποίο οι δημότες και οι κάτοικοι του νησιού εκφράζουν την οργή και την αγανάκτηση τους για το γεγονός της αμφισβήτησης από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα νησιά Σύρνα, Οφιδούσα και Αδελφοί;

Με ποια ψυχολογία θέλετε να ζουν οι ακρίτες νησιώτες όταν ελληνικά επιβατηγά πλοία παρενοχλούνται από τουρκικά πολεμικά μεταξύ Καλύμνου και Κω ή σουλατσάρουν έξω από το Αγαθονήσι;

Πως μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με τα παιδιά της, όταν συστηματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδόμησε όλες τις βασικές κρατικές υπηρεσίες στα νησιά;

Αγνοούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι μεταξύ των νησιών μας μεσολαβεί θάλασσα.

Ήδη οι νησιώτες της Πάτμου διαμαρτύρονται για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου του νησιού. Έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς η νησιωτικότητα, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, πάει περίπατο. Αντί να ενισχύεται η παρουσία του κράτους με δημόσιες υπηρεσίες σε νησιά δίπλα από την Τουρκία [.] δυστυχώς γίνεται το αντίθετο.[.] Για μια υπόθεση θα φεύγουμε το προηγούμενο και θα επιστρέφουμε το επόμενο βράδυ και αν υπάρχει καράβι. Ζούμε σε νησί καταλάβετε το.»

Αυτό είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας που ζουν οι νησιώτες.

Και όλα αυτά, θυμίζω από μια κυβέρνηση της οποίας ο Πρόεδρος, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση έλεγε ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών είναι εθνική υπόθεση.

Σήμερα μας θεωρού προνομιούχους.

Τελικά, και δυο χρόνια μετά, στα νησιά μας:

Δεν έχουμε τακτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις για όλα τα ακριτικά νησιά, ακόμα και τα πιο μικρά και άγονα.

Δεν έχουμε βασικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και ψάχνουμε επί μήνες γιατρούς και προσωπικό στα κέντρα Υγείας, όπως στην Πάτμο, τη Λέρο την Κάρπαθο.

Βλέπουμε να έχει σταματήσει η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση των υποδομών στα νησιά μας.

Βλέπουμε ακόμη την κατάργηση σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την υποβάθμιση του Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Βλέπουμε ακόμη τη μόνη ουσιαστική νησιωτική πολιτική που μας έχει απομείνει, τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α., την κυβέρνηση να σκέφτεται να καταργήσει.

Αυτά συμβαίνουν στα νησιά του Αιγαίου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο.

Αντίστοιχες καταστάσεις ζουν οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την περιφέρεια.

Για αυτό είναι προφανές ότι δεν τίθεται καν θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που κακοποίησε τόσο βάναυσα την εμπιστοσύνη των ίδιων των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More