ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρόδος, 23 Μαΐου 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αρ. Πρωτ. 91/2011
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ &
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
κ. Δέσποινας Διακοσταυριανού - Σώζου

Δ/νση: Πλ.Ελευθερίας
Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ
Τηλ: 22413 -60608
FAX: 22410-44430
s.diakostavrianou@pnai.gov.gr



ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

O νέος Νόμος 3879 (ΦΕΚ 20163) για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2010, στοχεύει μεταξύ άλλων:

στη συστηματοποίηση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών αναγκών των ενηλίκων σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ανάπτυξης.

στην ανάπτυξη/ ανάδειξη και στην ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων

στη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των ατόμων -και ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες- σε όλες τις δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων

στην αναγνώριση και πιστοποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων





Ο ρόλος της Περιφέρειας στο νέο σχεδιασμό είναι σημαντικός. Με το Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης διασφαλίζεται ενιαίος προγραμματισμός των δράσεων δια βίου μάθησης ενώ ταυτόχρονα αποκεντρώνεται η εξειδίκευση του προγραμματισμού σε περιφερειακό (και τοπικό) επίπεδο.
Η Περιφέρεια καταρτίζει, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγράμματός της, το περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, με βάση το αντίστοιχο εθνικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, κατά τις διατάξεις της § 3 του άρθρου 4.
Το περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης περιλαμβάνει ιδίως επενδύσεις, προγράμματα ή επί μέρους δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα δράσεις εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής δια βίου μάθησης σε περιφερειακό επίπεδο.
Οι δράσεις του περιφερειακού προγράμματος δια βίου μάθησης μπορεί να χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, από επιχορηγήσεις και από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας αφορούν κυρίως:

την αρχική επαγγελματική κατάρτιση: τη λειτουργία και τη διαχείριση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων (διατάξεις της § 3 του άρθρου 12).



Ενδεικτικές δράσεις: α)αναμόρφωση προγραμμάτων ΙΕΚ και λοιπών φορέων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, β)Ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων, π.χ. Τουριστικές Σχολές, Ναυτικές Σχολές, κλπ, γ)Νέα Προγράμματα σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, δ) Υποτροφίες, κα

την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Ενδεικτικές δράσεις: α)Προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης για τη βελτίωση ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της αγροτικής οικονομίας, β) προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων μέσω στοχευμένης κατάρτισης εργαζομένων, γ) Κατάρτιση Ανέργων με υποχρεωτική απασχόληση σε πράσινα και τουριστικά επαγγέλματα, δ) κατάρτιση ανέργων Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων, Προγράμματα Κατάρτισης Εργαζομένων, κα



Για το λόγο αυτό προβλέπεται συγκρότηση -με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου-, Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης με αρμοδιότητα τη διατύπωση εισηγήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για θέματα:

επαγγελματικής κατάρτισης και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας

διερεύνησης και εκτίμησης των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας

ιεράρχησης των επαγγελματικών ειδικοτήτων που πρέπει να λειτουργήσουν στα Ι.Ε.Κ., στα Κ.Ε.Κ. και γενικότερα στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.





Οι σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου λαμβάνονται υπόψη κατά την εκπόνηση τόσο του Περιφερειακού όσο και του Εθνικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης .
Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών και των λοιπών κοινωνικών φορέων που αντιστοιχούν στους αναπτυξιακούς τομείς της Περιφέρειας, εκπρόσωπος της αντίστοιχης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και εκπρόσωπος των Κ.Π.Α. της Περιφέρειας που ορίζεται από τον Ο.Α.Ε.Δ..

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προτείνουμε – εκτός από τους δύο εκπροσώπους που ορίζονται σαφώς από το Νόμο (όπως αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο )- να συμμετέχουν εκπρόσωποι από:

Εργατικό Κέντρο

Εμπορικό Επιμελητήριο

Ένωση Αγροτικών- Γεωργικών Συνεταιρισμών

Περιφερειακή Εκπαίδευση

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου

Περιφερειακό Συμβούλιο



Παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την Συγκρότηση της Επιτροπής.




Με εκτίμηση,



Διακοσταυριανού- Σώζου Δέσποινα
Αντιπεριφερειάρχης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More