ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Θέμα: α) Συγκρότηση δύο επιτροπών του άρθρου 164 ν.3852/10 β)Μεταβίβαση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στην οικονομική Επιτροπή







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ x. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Δ/νση: Πλ. Ελευθερία
T.K. 85100 ΡΟΔΟΣ
ΤΗΛ.: 22413 60556 - 510
FAX: 22410-74200
e-mail: anper.dod@pnai.gov.gr



Ρόδος 19 - 5 - 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 484



ΠΡΟΣ : Περιφερειακό Συμβούλιο



Θέμα: α) Συγκρότηση δύο επιτροπών του άρθρου 164 ν.3852/10
β)Μεταβίβαση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στην οικονομική Επιτροπή

Κύριες-οι συνάδελφοι

Με τη διάταξη του άρθρου 164 ν.3852/10 προβλέπεται ότι:

Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να συστήνονται μέχρι δύο (2) επιτροπές, στις οποίες το συμβούλιο μεταβιβάζει αρμοδιότητές του για συγκεκριμένους τομείς περιφερειακής πολιτικής που ορίζονται από αυτό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της οικείας περιφέρειας. Μέλη των επιτροπών αυτών ορίζονται περιφερειακοί σύμβουλοι ανάλογα της δύναμης των περιφερειακών παρατάξεων. Δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η ταυτόχρονη συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων στην οικονομική επιτροπή και στις επιτροπές του άρθρου αυτού. Ο αριθμός των μελών της κάθε επιτροπής καθορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.





Πρόεδρος της κάθε επιτροπής είναι ο αρμόδιος σχετικά με το αντικείμενο της επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης. Αντιπρόεδρος εκλέγεται στην πρώτη συνεδρίαση ένα από τα μέλη της επιτροπής που προέρχεται από τη μειοψηφία.


Για τη σύσταση των επιτροπών του περιφερειακού συμβουλίου, τη σύγκληση, την απαρτία, την πλειοψηφία, τη λήψη απόφασης και κάθε άλλο σχετικό θέμα ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις για την οικονομική επιτροπή.


Με την υπ’αριθμό οικ.330/10-2-2011 απόφαση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες στους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες μεταξύ των οποίων:

Στον Αντιπεριφερειάρχη Μακρυωνίτη Γεώργιο του Νικολάου αρμοδιότητες που αφορούν σε θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Προϋπολογισμού, επιχειρησιακών σχεδίων, ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, καθώς και των αρμοδιοτήτων της Δ/σης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.



Στην Αντιπεριφερειάρχη Διακοσταυριανού-Σώζου Δέσποινα του Εμμανουήλ αρμοδιότητες που αφορούν σε θέματα Τουρισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης.

Στον Αντιπεριφερειάρχη Παμπάκα Σωτήριο του Δημητρίου αρμοδιότητες που αφορούν στο σχεδιασμό και την Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.



Στο πλαίσιο της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και για την ευρύτερη συμμετοχή μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στο σχεδιασμό δράσεων ώστε να νομιμοποιούνται με ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων οι λειτουργίες της Περιφέρειας που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, την σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή, καθώς και στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου κρίνεται σκόπιμο με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, αφενός να διευρυνθεί το αντικείμενο της Οικονομικής Επιτροπής του άρθρου 175 του ν. 3852/2010, που εκλέχθηκε με την υπ’αριθμό 1/2/3-1-2011 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη και αφετέρου να συσταθούν οι δυο (2) επιτροπές που προβλέπονται ανωτέρω με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, και αυτών που έχουν μεταβιβασθεί στους οικείους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι κατά νόμο προεδρεύουν των επιτροπών αυτών.

Συνακόλουθα αυτών, προτείνεται στο Σώμα:
Α. Να μεταβιβάσει στην Οικονομική Επιτροπή (Α΄ Επιτροπή) πλέον των αρμοδιοτήτων που έχει εκ νόμου (αρ. 175 του ν. 3852/2010), και τις παρακάτω αρμοδιότητες: Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Σύγκλισης-Συνοχής και Νησιωτικότητας.

Β. Να συσταθεί Β΄ Επιτροπή με Πρόεδρο την Αντιπεριφερειάρχη Διακοσταυριανού-Σώζου Δέσποινα με αρμοδιότητες σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δια Βίου Μάθησης, Καινοτομίας, Έρευνας και Ανταγωνιστικότητας καθώς και του Απόδημου Ελληνισμού.

Γ. Να συσταθεί Γ΄ Επιτροπή με Πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Παμπάκα Σωτήριο με αρμοδιότητες σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Δ. Οι Επιτροπές θα είναι 9μελείς συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, 5 μέλη από την πλειοψηφία και 3 μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας κατ’αναλογία με τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η επιλογή των μελών, η διάρκεια της θητείας, ο τρόπος εκλογής αντιπροέδρου και ο τρόπος συνεδριάσεων και για κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής ισχύουν κατά νόμο αναλογικά οι διατάξεις για την Οικονομική Επιτροπή.

Επιπλέον, και σύμφωνα με το άρθρο 159 παρ. 1, εδ ια του ν.3852/10 με απόφαση του Περιφερειάρχη μπορούν να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπαλλήλους της περιφέρειας, υπάλληλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων της περιφέρειας, καθώς και για αρμοδιότητες που δεν έχουν μεταβιβασθεί στις ανωτέρω επιτροπές, όπως ο τομέας του πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής πρόνοιας για τα οποία έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες σε συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους που μπορούν να τεθούν επικεφαλής των ομάδων αυτών.



Καλούνται τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη λήψη απόφασης για τα ανωτέρω, καθώς και για την εκλογή των προτεινομένων από τις παρατάξεις (πλειοψηφίας-μειοψηφίας) μελών σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 175 παρ. 3,4.




Ε.Π.
Ο Αντιπεριφερειάρχης

Φώτης Χατζηδιάκος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More