ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΘΕΜΑ : Σύσταση Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου και δυο Αυτοτελών Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου στη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού









ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Σύσταση Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου και δυο Αυτοτελών Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου στη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 186, ΙΙΙ του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης», οι απονεμόμενες στην Περιφέρεια αρμοδιότητες του τομέα Α Προγραμματισμού – Ανάπτυξης αριθ.1-31 θα ασκούνται από 1-7-2011.
Μέχρι την 30-6-2011 οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον οργανισμό της (άρθρο 23 του ΠΔ 143/2010) από τη Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης που είχε συσταθεί με το ν.2503/2007. Με την αριθ.1561/2011 (ΦΕΚ 445/τ.Β) απόφασή του ο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξουσιοδότησε να υπογράφουν με εντολή του σε θέματα επενδύσεων τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου για τις Κυκλάδες και τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Γραφείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ν.Δωδεκανήσου για τα Δωδεκάνησα, το οποίο είχε συσταθεί με το ΠΔ 9/2010 (ΦΕΚ 10/τ.Α).
Στο ΠΔ 130/2010 «Οργανισμός της Π.Ν.Αιγαίου» (ΦΕΚ 223/τ.Α) έχει προβλεφθεί στη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού η ύπαρξη Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης για την άσκηση των πιο πάνω αρμοδιοτήτων και με αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια χωρίς να προβλέπεται λειτουργία Τμήματος στο ν. Δωδεκανήσου όπου υπάρχει έντονη επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.
Με το νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011 (ΦΕΚ 8/τ.Α) «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Οικονομική Συνοχή» θεσπίζεται ένα νέο καθεστώς ενισχύσεως των ιδιωτικών επενδύσεων. Κατ’ εφαρμογή του ανωτέρω νόμου εκδόθηκε το ΠΔ 33/2011 (ΦΕΚ 83/τ.Α) «Διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο ν.3908/2011» στο άρθρο 1 παρ.1γ του οποίου προβλέπεται η σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Εξυπηρέτησης Επενδυτών στις Δ/νσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών. Ειδικά στην Π.Ν.Αιγαίου συνιστάται και λειτουργεί στο νομό Δωδεκανήσου Αυτοτελές Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που υπάγεται στη Γεν.Δ/νση Ανάπτυξης και τούτο διότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης δεν διέθετε αντίστοιχη Οργανική Μονάδα στη Ρόδο στην οποία να ενταχθεί το εν λόγω Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών, με αποτέλεσμα, και μέχρι της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το προαναφερθέν Γραφείο να έχει ενταχθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης που εδρεύει στη Ρόδο έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του μέχρι να οριστικοποιηθεί η διαδικασία της σχετικής τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες του τομέα επενδύσεων θα ασκούνται από την 1-7-2011 από την Π.Ν.Αιγαίου επείγει και επιβάλλεται η ρύθμιση του θέματος άσκησής τους και από υπηρεσία της περιφέρειας η οποία θα εδρεύει στη Ρόδο . Για το λόγο αυτό εισηγούμαστε τις ακόλουθες τροποποιήσεις στον Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην παρ.2 του άρθρου 4 του ΠΔ 130/2010 (ΦΕΚ 223/τ.Α) η περ.γ αντικαθίσταται ως εξής :
γ.1 «Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο και τοπική αρμοδιότητα στο νομό Κυκλάδων».
γ.2 «Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο και τοπική αρμοδιότητα στο νομό Δωδεκανήσου».
Στην ίδια παράγραφο προστίθεται τα εδάφια :
ε.1 «Αυτοτελές Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο και τοπική αρμοδιότητα στο νομό Κυκλάδων».
ε.2 «Αυτοτελές Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο και τοπική αρμοδιότητα στο νομό Δωδεκανήσου».

Στην παρ.3 του ίδιου άρθρου η περ. γ διορθώνεται ως εξής :
«γ. Στα Τμήματα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου υπάγονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες :»
Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου προστίθεται το εδάφιο :
ε.Στα Αυτοτελή Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου υπάγονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες :
εα.Η παραλαβή των αιτήσεων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του ν.3908/2011.
εβ.Η διενέργεια προελέγχου πληρότητας του φακέλου και η χορήγηση προθεσμίας για την τυχόν συμπλήρωση αυτού κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του ΠΔ 33/2011
εγ.Η χορήγηση αποδεικτικών παραλαβής με το σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου
εδ.Η ενημέρωση των φορέων των επενδυτικών σχεδίων για την πορεία εξέτασης του φακέλου
εε.Η παραλαβή αιτήσεων, δικαιολογητικών και στοιχείων για τα λοιπά στάδια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων (ελέγχου, ολοκλήρωσης, εκταμίευσης, τήρησης των υποχρεώσεων) που υπάγονται στις διατάξεις του ν.3908/2011 και των ν.3299/2004, 2601/1998 και 1892/1990
εστ.Η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων για τον τρόπο εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, σύμφωνα με τις εντολές, οδηγίες και εγκυκλίους των αρμοδίων υπηρεσιών.

Στο άρθρο 38 αντικαθίσταται η παρ.3 ως εξής «Στα Τμήματα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και στα Αυτοτελή Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More