ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 6η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2011 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΘΕΜΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

6η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2011

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΘΕΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28-4-2011



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΗ Ν.Α.ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Με τις ρυθμίσεις του ν. 3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης»), που είναι σε ισχύ από 1.1.2011, περιορίζεται ο αριθμός των νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης, επέρχεται εξορθολογισμός των παρεχόμενων από αυτά υπηρεσιών και η καλύτερη κατανομή του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με το  άρθρο 198 του νόμου 3852/2010, προβλέπεται ότι οι περιφέρειες υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων, ως προς τις επιχειρήσεις αυτών. Επίσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 194 παρ. 3 του ίδιου νόμου, οι περιφέρειες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, εκτός από εκείνες στις οποίες μετείχαν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα νομαρχιακά διαμερίσματα που καταργούνται. Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών συνάγεται ότι στις περιφέρειες υπεισέρχονται, από 1.1.2011, κατά το ποσοστό συμμετοχής των καταργούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νομαρχιακών διαμερισμάτων στις αναφερόμενες ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν με το καθεστώς που τις διέπει.

Στην Π.Ν.Α υπεισέρχονται αυτοδίκαια  από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων οι παρακάτω
Α.ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε. στην οποία η Ν.Α.Κ. κατέχει ποσοστό 35,45% του μετοχικού κεφαλαίου (συνολικό κεφάλαιο 285.946,54€)
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕ στην οποία η Ν.Α.Κ. κατέχει ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου (συνολικό  κεφάλαιο 146.770,00€)
  • ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΚ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ στην οποία η Ν.Α.Κ. κατέχει ποσοστό 42,51% του μετοχικού κεφαλαίου (συνολικό κεφάλαιο 146.106,87€ )
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΞΟΥ-ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕ στην οποία η Ν.Α.Κ. κατέχει ποσοστό 6,19% του μετοχικού κεφαλαίου (συνολικό κεφάλαιο 241.227,65€ )
Β.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
  • ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ  ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στο οποίο η Ν.Α.Κ. κατέχει ποσοστό 71,70% του μετοχικού κεφαλαίου (συνολικό κεφάλαιο 152.670,00€ )



ΟΡΙΣΜΟΣ  ΜΕΛΩΝ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ν.Α  ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Α. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ (ΑΕ) – διακριτικός τίτλος «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»
  • Κεφάλαιο : 285.946,65 € - Ποσοστό συμμετοχής ΝΑΚ 35,45 % - Μερίδιο : 101.367,94 €
  • Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού της Εταιρείας κάθε φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση των μετοχών της Εταιρείας με εκπροσώπους που ορίζει το όργανο διοίκησης του φορέα, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του νομίμου αριθμού των μελών του οργάνου αυτού
  • Η θητεία των εκπροσώπων αυτών ακολουθεί τη θητεία του οργάνου διοίκησης του φορέα τους….. Σύμφωνα με το καταστατικό η θητεία των εκπροσώπων παρατείνεται μέχρι να ορισθούν οι νέοι. Οι εκπρόσωποι επίσης μπορούν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους με απόφαση του οργάνου διοίκησης που τους όρισε, που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του νομίμου αριθμού των μελών του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του να ορίσει τους εκπροσώπους του (τακτικό και αναπληρωματικό) στη γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας. Εν συνεχεία από την γενική Συνέλευση των μετόχων θα εκλεγούν με μυστική ψηφοφορία κατ’ απόλυτη πλειοψηφίας των εκπροσωπουμένων σ’ αυτήν ψήφων τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. 
Β.ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΔΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  – διακριτικός τίτλος «Αναπτυξιακή Ανδρου»
  • Κεφάλαιο : 146.770,00 €  - Ποσοστό συμμετοχής ΝΑΚ 51 %  - Μερίδιο : 74.852,70 €
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού της Α.Ε «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΔΡΟΥ Α.Ε.»,  το Διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από εννέα (9) μέλη που εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία. Μέτοχοι οι οποίοι κατέχουν το 30% του κεφαλαίου δύνανται να διορίσουν μέλη του ΔΣ έως και το 1/3 του συνόλου των μελών και η θητεία τους είναι πενταετής.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του καταστατικού και τις διατάξεις του ν. 2190/20 μέχρι 30 Ιουνίου κάθε χρόνο πραγματοποιείται ετήσια Γενική Συνέλευση για την έγκριση του Ισολογισμού και Απολογισμού προηγούμενης χρήσης.

Ο ενιαίος Δήμος Ανδρου ενδιαφέρεται να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό προτείνουμε εφόσον από οικονομικό έλεγχο που θα γίνει προκύψει ότι η εταιρία είναι βιώσιμη να μεταβιβαστούν οι μετοχές που τώρα ανήκουν στην ΠΝΑ στον ενιαίο Δήμο Ανδρου.

Γ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΞΟΥ – ΑΡΙΑΔΝΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ  – διακριτικός τίτλος «Αριάδνη  ΑΕ»
  • Κεφάλαιο : 241.227,65 € - Ποσοστό συμμετοχής ΝΑΚ 6,19%  - Μερίδιο : 14.931,99 €
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του Καταστατικού της Εταιρίας δικαίωμα να είναι μέτοχοι της Εταιρείας έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύνδεσμοι ΟΤΑ και τοπικές ενώσεις τους, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, καθώς επίσης και συνεταιρισμοί και άλλοι συλλογικοί φορείς.

Προφανώς σε εκτέλεση του ως άνω άρθρου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμμετέχει κατά ποσοστό 6,19% στο κεφάλαιο της Εταιρείας. Στο αρχικό Καταστατικό, που έχω στα χέρια μου, δεν προβλέπεται  διαδικασία για τον ορισμό εκπροσώπου της ΝΑΚ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή όμως αυτών που αναφέρονται σε καταστατικά εταιρειών που συμμετέχει η ΝΑΚ θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του νομίμου αριθμού των μελών του να ορίσει τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (τακτικό και αναπληρωματικό) στη γενική Συνέλευση των μετόχων  της Εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ. Γ. Μπαρδάνη πρώην Δήμαρχο Δρυμαλίας Νάξου  Εταιρεία είναι ανενεργής εδώ και δύο χρόνια και έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς υπαλλήλους και τρίτους. Ο νέος Δήμαρχος Νάξου κ. Μαργαρίτης επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας της από φορείς της Νάξου                                                      Προτείνω να εξευρεθεί τρόπος να απαλλαγεί η Περιφέρεια από τη συμμετοχή της στην Εταιρεία και να μεταβιβάσει τις μετοχές της σε άλλους μετόχους εφόσον είναι βιώσιμη διαφορετικά, θα πρέπει να λυθεί.
  •  
Δ. ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - διακριτικός τίτλος Ενιαίο ΚΕΚ ΑΕ ΟΤΑ
  • Κεφάλαιο : 343.700,00 € - Ποσοστό συμμετοχής ΝΑΚ 42,51% Μερίδιο : 146.106,87 €
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καταστατικού της Εταιρείας Μέτοχοι της Εταιρείας μπορούν να είναι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, άλλοι  φορείς  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φορείς του δημόσιου τομέα, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών κλπ.                                                                                                                                              Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του που λαμβάνεται με απόλυτη  πλειοψηφία του νομίμου αριθμού των μελών του να ορίσει τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (τακτικό και αναπληρωματικό) στη Γενική Συνέλευση των μετόχων  της Εταιρείας.  Τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να είναι εκπρόσωποι των μετόχων, όπως και Νομικά Πρόσωπα που υποχρεούνται να ορίσουν ένα φυσικό πρόσωπο για την άσκηση των εξουσιών τους  ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της εταιρείας λήγει στις 31/12/2011. Το ΚΕΚ απασχολεί οκτώ (8) άτομα, τα οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 199 του νόμου 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), μεταφέρονται στην Περιφέρεια σε περίπτωση λύσης του ΚΕΚ. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και συναφών έργων αλλά και στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης. Στις διατάξεις του άρθρου 199 του Ν. 3852/2010 περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μεταφορά του προσωπικού που απασχολείται στα ΚΕΚ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΚΕΚ, που έχουν συσταθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή στα οποία συμμετέχουν, κατά πλειοψηφία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα οποία συγχωνεύονται, λύονται ή εξαντλείται ο χρόνος λειτουργίας τους κατά τη συστατική τους πράξη, μεταφέρεται στην Περιφέρεια και κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής.
Ε. ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  • Κεφάλαιο : 152.670,00 € Ποσοστό συμμετοχής ΝΑΚ 42,51% Μερίδιο : 146.106,87 €
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού, το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από επτά μέλη (7) μέλη. Στο ΔΣ συμμετέχουν ο Νομάρχης ως πρόεδρος και δύο εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και ένα μέλος της, ο νόμιμος εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ο εκάστοτε νόμιμος εκπρόσωπος του Ενιαίου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ν.Κυκλάδων.

Επομένως κατά τη γνώμη μου το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του νομίμου αριθμού των μελών του πρέπει να ορίσει το νόμιμο αναπληρωτή του κ. Περιφερειάρχη (διότι εκείνος συμμετέχει εκ του αξιώματός του ως Πρόεδρος) και δύο Περιφερειακούς Συμβούλους για τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. της Εταιρείας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More