ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου "Για διγλωσσία κατηγόρησε το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα της μείωσης συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου η Μίκα Ιατρίδη."

Για διγλωσσία κατηγόρησε το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα της μείωσης συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ομιλία της για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 16 Μαρτίου, η Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ακόμη ότι το κέρδος για το Δημόσιο από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου, όσα δηλαδή δεν μπόρεσε να μαζέψει ως έσοδα το Υπουργείο Οικονομικών μόνο για το μήνα Ιανουάριο και κάλεσε το Υπουργείο να μην στείλει το λογαριασμό της ανικανότητας του στους φορολογούμενους πολίτες.

Πάντως, μετά την πίεση των Βουλευτών του Αιγαίου της Ν.Δ. ο παριστάμενος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η Μίκα Ιατρίδη ευχήθηκε να μην διαψευστεί ο κ. Υπουργός και στη συνέχεια σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες και αδυνατεί να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες, με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
συζητούμε σήμερα ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο και βέβαια αυτό δεν θα είναι και το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θα συζητήσουμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα κι αυτό γιατί με βάση αυτά που ακούσαμε σήμερα το πρωί από τον κύριο Πρωθυπουργό, τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την παταγώδη αποτυχία του Υπουργείου Οικονομικών στον τομέα των εσόδων και τις διαρροές που διοχετεύει, τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα.
Είναι πραγματικά τραγικό, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών να αποτυγχάνει στον τομέα των εσόδων. Είναι τραγικό, γιατί κατά την προσφιλή του συνήθεια θα στείλει το λογαριασμό της ανικανότητάς του, στους φορολογούμενους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
συζητούμε ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο τη στιγμή που η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό είναι ότι κανείς δεν την εμπιστεύεται. Σε όλες τις εκτιμήσεις της έχει πέσει έξω. Ο αρμόδιος Υπουργός άλλα λέει την μία φορά και άλλα την άλλη. Δυστυχώς για τον τόπο μας, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν γίνει σαν τον βοσκό με τα πρόβατα στο γνωστό Μύθο του Αισώπου.
Εδώ και μήνες φημολογείται η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο. Από τη μία το Υπουργείο προφορικά λέει ότι δεν τίθεται θέμα, από την άλλη γραπτά, απαντώντας σε ερωτήσεις αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.
Το θλιβερό είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα που θα προκύψουν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, κυμαίνονται κάπου μεταξύ 280 και 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Δηλαδή, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να βάλει τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας των νησιών αγνοώντας ταυτόχρονα και την εθνική διάσταση του ζητήματος. Και αυτό γιατί;
Για να καλύψει -και το λέω απλά σαν τάξη μεγέθους και ως μέτρο σύγκρισης- τη σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων, μόνο για το μήνα Ιανουάριο, κατά 271 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Αυτό συμβαίνει. Δεν μπορεί απλά το υπουργείο να κάνει τη δουλειά του. Έτσι είναι τα πράγματα. Τόσο απλά. Δηλαδή, έχουμε έναν Υπουργό που παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του και τις υποσχέσεις του έχει αχρηστεύσει χρήσιμες υπηρεσίες στο Υπουργείο.
Προσέξτε: έχει απόκλιση στα έσοδα μόνο τον Ιανουάριο μόνο περίπου 271 εκατομμύρια ευρώ. Και την ίδια στιγμή διαρρέει στις εφημερίδες ότι το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στο δημόσιο περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Και τι άλλο να κάνει ο αξιότιμος, κύριος Υπουργός; Διαρρέει πλέον ότι θα καταργηθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Το γράφουν τις τρεις τελευταίες ημέρες οι αθηναϊκές εφημερίδες, το γράφουν και οι εφημερίδες στον τόπο μου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η αχρηστία του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να πνίξει την οικονομία των νησιωτών, την ίδια στιγμή που η γειτονική μας χώρα κάνει κρουαζιέρα τους ναύτες της στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που αμφισβητείται το που ανήκει το Καστελόριζο, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες στερούνται βασικότατων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές.
Αυτή είναι η συμπεριφορά της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απέναντι στους νησιώτες που τολμούν να ζουν ακόμα στο Αιγαίο και στα νησιά. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι νησιώτες την βιώνουμε καθημερινά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ειλικρινά εύχομαι να διαψευστούμε στο θέμα αυτό. Ειλικρινά το εύχομαι. Αλλά η Κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαψεύδει τον εαυτό της.
Το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση μιλούσε για ένα φορολογικό σύστημα απλό που να ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Τελικά παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίθει από αντιφατικές διατάξεις.
Συγκεντρώνει τις εξουσίες σε ένα μόνο πρόσωπο. Αυτό δηλαδή, του Υπουργού Οικονομικών.

Αντί να μειώσει αυξάνει τη γραφειοκρατία με περισσότερες από 40 υπουργικές αποφάσεις.

Με γνήσια ΠΑ.ΣΟ.Κ.ική λογική συστήνει πολυμελείς επιτροπές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Κάνει τις ποινές πιο αυστηρές και τσουβαλιάζει -για να το πω πιο απλά- το συνεπή επιχειρηματία που μπορεί να έχει μια ατυχία, με τον κατ' εξακολούθηση φοροφυγά.
Δεν προχωρά σε καθαρή λύση σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό υποχρεώσεων και απαιτήσεων επιχειρήσεων με το κράτος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλαδή, κατηγορεί τους πολίτες ως τζαμπατζήδες και είναι το ίδιο που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Επαναφέρει διατάξεις που η ίδια η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάργησε πριν λίγο καιρό δείγμα πρωτοφανούς προχειρότητας και αυτοσχεδιασμού.
Προσπαθεί να διαγράψει χρέη 24 δισεκατομμυρίων ευρώ από το παράθυρο.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ότι εξακολουθεί να αγνοεί την πραγματικότητα. Αγνοεί ότι η υπέρμετρη φορολογία έχει δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αγνοεί προκλητικά ότι έχει στραγγίξει τους Έλληνες φορολογούμενους.
Επιπλέον, συνθλίβει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και πρακτικά κάνει άχρηστη την παρουσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανεξήγητα πλέον -γιατί τέτοιες πολιτικές δεν εφαρμόζουν ούτε πρωτοετείς φοιτητές- συνεχίζει και κινείται αποκλειστικά στην κατεύθυνση της είσπραξης εσόδων.
Υπονομεύει έτσι την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και σε τελική ανάλυση την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αν ίσχυαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των κυβερνώντων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε ήδη θα έπρεπε να είχαμε -μεταξύ άλλων- προχωρήσει στα μέτρα που εδώ και ένα χρόνο τους έχει προτείνει ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,

σας τα λέει συνέχεια. Εσείς όμως επιμένετε να μην ακούτε. Θα έπρεπε να είχατε προχωρήσει ήδη σε ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα με γνώμονα την ανάπτυξη, στην καλύτερη μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, στη δημιουργία κινήτρων, ώστε η φοροδιαφυγή να μην έχει νόημα και ουσιαστικό κέρδος για τους φοροδιαφεύγοντες, στην παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, στη θέσπιση φορολογικών συντελεστών ώστε να βοηθούν την αγορά να κινείται και να μη μένει στάσιμη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τίποτα από τα παραπάνω δεν κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το ένατο κατά σειρά νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις. Απ' ό,τι φαίνεται τίποτα από τα παραπάνω δεν θα κάνει και με το επερχόμενο δέκατο φορολογικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πεισματικά ακολουθεί ένα μονόδρομο που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More