ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 1o ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερμούπολη,  24-01-2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΚΑΙ  ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ





Ταχ. Δ/νση       : Ερμούπολη Σύρου


Ταχ. Κώδικας   : 84100


Πληροφορίες    : Ν.Δαφερέρας


Τηλέφωνο        : 22810-79412, 79145 


Telefax             : 2281084124


E-mail              : dpxs@1730.syzefxis.gov.gr  





ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 10 ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Ν. 1650/1986 αποτελεί το βασικό νομοθέτημα για την προστασία του περιβάλλοντος στην ελληνική έννομη τάξη. Ο Ν. 1650/1986 τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2002 (όπως ισχύει σήμερα), προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση του Ν. 1650/1986 με τις οδηγίες 97/11ΕΕ και 96/61/ΕΕ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος από έργα και δραστηριότητες που επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτό. Κατ’ εφαρμογή των προαναφερόμενων νόμων, εκδόθηκε σειρά Υπουργικών Αποφάσεων που καθορίζουν ένα ειδικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων και δραστηριοτήτων.
            Με την ΚΥΑ ΗΠ.15393/2332/02 (τέθηκε σε εφαρμογή το άρθρο 3 του Ν. 1650/86 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 3010/2002)  τα έργα και οι δραστηριότητες κατατάσσονται σε 2 κατηγορίες (Α και Β), οι οποίες υποδιαιρούνται σε 2 υποκατηγορίες η καθεμία: A1, A2, B3 και Β4 (Πίνακας 1).



Πίνακας 1
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΡΓΟΥ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΔΙΑΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ/ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Κατηγορία Α
Υποκατηγ. 1  (Α1)
Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ)
Υποκατηγ. 2  (Α2)
Υπηρεσία Περιβάλλοντος οικείας Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση)
Κατηγορία Β
Υποκατηγ. 3  (Β3)
Υπηρεσία Περιβάλλοντος οικείας Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) & Υπηρεσία Περιβάλλοντος οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (νυν Περιφέρεια)
Υποκατηγ. 4  (Β4)
Υπηρεσία Περιβάλλοντος οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (νυν Περιφέρεια)


Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης περιλαμβάνει γενικά τα εξής στάδια:
α) τη διαδικασία αρχικής εκτίμησης και χωροθέτησης του έργου, που υλοποιείται με τη  
     μελέτη Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ),
β) τη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που υλοποιείται με τη
     Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και
γ) την έκδοση απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

Με την ΚΥΑ ΗΠ.11014/703/Φ104/03 (τέθηκε σε εφαρμογή το άρθρο 4 του Ν. 1650/86 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3010/2002) καθορίζεται η διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ (ΗΠ.11014/703/Φ104/03):

1)    Για τα έργα κατηγορίας Α1 και Α2:

·  Στάδιο Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.)
α) Για τα έργα κατηγορίας Α1 υποβάλλεται Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) (άρθρο 3, παρ. 1), ενώ για τα έργα κατηγορίας Α2 υποβάλλεται Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) (άρθρο 6, παρ. 1) και διενεργείται Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ).
β) Οι ανωτέρω υπηρεσίες Περ/ντος αφού εξετάσουν τον φάκελο και διαπιστώσουν ότι είναι πλήρης και πριν γνωμοδοτήσουν επί του περιεχομένου του, τον διαβιβάζουν σε συναρμόδιες υπηρεσίες για γνωμοδότηση.
γ) Οι ανωτέρω υπηρεσίες Περ/ντος από την παραλαβή των ως άνω γνωμοδοτήσεων ή άλλως από την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 2 (15 ημέρες από την παραλαβή του φακέλου) προβαίνουν σε θετική γνωμοδότηση ή αρνητική απόφαση (άρθρο 3, παρ. 3 και άρθρο 6, παρ. 3).
δ) Η θετική γνωμοδότηση ή αρνητική απόφαση μαζί με το φάκελο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ) διαβιβάζονται στο(α) οικείο(α) Νομαρχιακό(ά) Συμβούλιο(α) (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) προκειμένου να λάβουν γνώση και να ενημερώσουν τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 (παρ.1 εδ.δα) και 3 του Ν.3010/2002 (άρθρο 3, παρ. 6 και άρθρο 6, παρ. 6).

·  Στάδιο Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.)
α) Για τα έργα κατηγορίας Α1 υποβάλλεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) που διενήργησε και την ΠΠΕΑ (άρθρο 4, παρ. 1), ενώ για τα έργα κατηγορίας Α2  υποβάλλεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) που διενήργησε και την ΠΠΕΑ. (άρθρο 7, παρ. 1).
β1)Η αρμόδια υπηρεσία Περ/ντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) αφού εξετάσει τον φάκελο και διαπιστώσει ότι είναι πλήρης πριν προβεί στην έκδοση απόφασης έγκρισης Περ/κών  Όρων και εφόσον το κρίνει σκόπιμο τον διαβιβάζει εντός 10 ημερών από την υποβολή του στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, και φορείς, στους Οργανισμούς Αθήνας ή Θεσσαλονίκης κατά περίπτωση, ή στους Οργανισμούς του άρθρου 3 του Ν.2508/1997, εφόσον αυτοί έχουν συσταθεί καθώς και στη Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για να εκφράσουν τυχόν παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του. Επίσης ο φάκελος διαβιβάζεται και στο οικείο ή στα οικεία Νομαρχιακά Συμβούλια (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) για δημοσιοποίηση του φακέλου της ΜΠΕ και γνωμοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν.3010/2002. (άρθρο 4, παρ. 2).
β2)Η αρμόδια υπηρεσία Περ/ντος της Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) αφού εξετάσει τον φάκελο και διαπιστώσει ότι είναι πλήρης πριν προβεί στην έκδοση απόφασης έγκρισης Περ/κών Όρων και εφόσον το κρίνει σκόπιμο τον διαβιβάζει εντός 10 ημερών από την υποβολή του στις συναρμόδιες Περιφερειακές και Νομαρχιακές Υπηρεσίες (νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας) και Φορείς και κατά περίπτωση στους Οργανισμούς Αθήνας ή Θεσσαλονίκης ή στους Οργανισμούς του άρθρου 3 του Ν.2508/1997, εφόσον αυτοί έχουν συσταθεί για να εκφράσουν τυχόν παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του. Επίσης ο φάκελος διαβιβάζεται και στο οικείο ή στα οικεία Νομαρχιακά Συμβούλια (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) για δημοσιοποίηση του φακέλου της ΜΠΕ και γνωμοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν.3010/2002. (άρθρο 7, παρ. 2).
γ) Μέσα σε 35 ημέρες από την παραλαβή του φακέλου οι προαναφερόμενες υπηρεσίες, Φορείς, Οργανισμοί, διαβιβάζουν στην ως άνω αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος τις τυχόν παρατηρήσεις τους και το οικείο ή τα οικεία Νομαρχιακά Συμβούλια (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) τη (τις) γνωμοδότηση(εις) τους. (άρθρο 4, παρ. 3 και άρθρο 7, παρ. 4).
δ) Η απόφαση έγκρισης ή μη περ/κών όρων διαβιβάζεται στο (α) οικείο(α) Νομαρχιακό(ά) Συμβούλιο(α) (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) για να λάβει(ουν) γνώση και να ενημερώσει(ουν) τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους σύμφωνα με το άρθρο 5 (παραγ.3) του Ν.1650/86 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 (παραγ.3) του Ν.3010/2002. (άρθρο 4, παρ. 6 και άρθρο 7, παρ. 6).

2)    Για τα έργα κατηγορίας Β3:

α) Υποβάλλεται Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση), η οποία αξιολογεί εντός 10 ημερών αν για το συγκεκριμένο έργο ή δραστηριότητα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των άρθρων 6 και 7 (που αφορά έργα κατηγορίας Α2) ή του άρθρου 11 (που αφορά έργα κατηγορίας Β4). (άρθρο 9, παρ. 1 και 2).
β) Σε περίπτωση που κριθεί ότι το εν λόγω έργο ή η δραστηριότητα υπάγεται στην διαδικασία της υποκατηγορίας 4 (δηλ. Β4): εκδίδεται σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) η οποία διαβιβάζεται στο(α) οικείο(α) Νομαρχιακό(ά) Συμβούλιο(α) (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) προκειμένου να λάβει (ουν) γνώση και να ενημερώσει (ουν) τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 5 (παραγ.3) του Ν.1650/ 1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 (παραγ.3) του Ν.3010/2002. (άρθρο 9, παρ. 2).

3)    Για τα έργα κατηγορίας Β4:

α) Υποβάλλεται Περιβαλλοντική Έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (νυν Περιφέρεια). (άρθρο 11, παρ. 1).
β) Η αρμόδια υπηρεσία Περ/ντος της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (νυν Περιφέρεια) αφού εξετάσει το φάκελο και διαπιστώσει ότι είναι πλήρης τον διαβιβάζει εντός 10 ημερών στις τυχόν συναρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες (νυν Περιφερειακές Υπηρεσίες) ή Φορείς και στις κατά τόπο αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων, καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν κριθεί αναγκαίο, σε Περιφερειακές Υπηρεσίες (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και κατά περίπτωση στους Οργανισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης ή στους Οργανισμούς του άρθρου 3 του Ν.2508/1997, εφόσον αυτοί έχουν συσταθεί προκειμένου να εκφράσουν γνώμη. (άρθρο 11, παρ. 2).
γ) Μετά την παραλαβή των ως άνω γνωμοδοτήσεων ή άλλως μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 3 (15 ημέρες από την παραλαβή του φακέλου) και ανεξάρτητα από το αν έχουν διαβιβασθεί ή όχι οι γνωμοδοτήσεις αυτές, εκδίδεται μέσα σε 15 ημέρες η απόφαση έγκρισης ή μη Περιβαλλοντικών Όρων από τον οικείο Νομάρχη (νυν Περιφερειάρχη). (άρθρο 11, παρ. 4).
δ) Η απόφαση έγκρισης ή μη περιβαλλοντικών όρων διαβιβάζεται στο οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο (νυν Περιφερειακό Συμβούλιο) για να λάβει γνώση και να ενημερώσει τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 5 (παρ.3) του Ν.1650/86 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν.3010/2002. (άρθρο 11, παρ. 5).


Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά στη γνωμοδότηση για έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και συναφών θεμάτων για την ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More