ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012


Ως ένα απαραίτητο και αναπόφευκτο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2012 η Μίκα Ιατρίδη.
Στην ομιλία της το βράδυ της Κυριακής, η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού είναι ένα βήμα που ακολουθεί αυτό της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Στη συνέχεια η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι «αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας, όπως έλεγε κι ένα προεκλογικό σποτάκι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να δούμε την αγωνία για το μέλλον ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πολιτών, τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες των καταστημάτων ως μία πρωτότυπη αλλά μαύρη εκδοχή διακόσμησης, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, το «πάγωμα» όλων σχεδόν των μεγάλων δημόσιων έργων, την ανεργία και την ανέχεια που καίνε τα σωθικά της κοινωνίας μας, τον μαρασμό της ελληνικής περιφέρειας, της νησιωτικής Ελλάδας».
Κλείνοντας, η Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να θυσιάσει τις πολύχρονες κατακτήσεις της εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σ' αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει η ψήφιση του παρόντος προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μη θυσιάσουμε και όλους τους Έλληνες πολίτες και το μέλλον των παιδιών  μας για τη διαφύλαξη αυτών των κατακτήσεων. Αλλά πάνω σ' αυτό το λόγο θα έχει σύντομα ο ελληνικός λαός».
Ακολουθεί η ομιλία:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
έχω την αίσθηση ότι η φετινή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012 έχει μια πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα. Υπό τις συνθήκες που αυτή διεξάγεται προφανώς και θα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, γιατί πλέον η συζήτηση αυτού του Προϋπολογισμού δεν αφορά το τι θα δοθεί και πότε στους πολίτες, αλλά κυρίως το τι θα αφαιρεθεί απ' αυτούς.
Αυτός ο Προϋπολογισμός αναμφίβολα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των πολιτών, στις δουλειές μας, στο μέλλον μας. Γι' αυτό και πιστεύω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σ' αυτά που λέμε και κυρίως αυτά που λέμε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
κατά την άποψή μου, η  ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας, ένα βήμα που ακολούθησε αυτό της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουμε την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο Προϋπολογισμό, στον οποίο αποτυπώνονται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία συμφωνήθηκαν από την Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τον χρόνο που εντός ολίγου μας αφήνει.
Και βέβαια αυτός ο Προϋπολογισμός συζητιέται από τη Βουλή τη στιγμή που η κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά ρευστή και εξαιρετικά επισφαλής, ειδικά όταν η κρίση κτυπά την «καρδιά» της Ευρωζώνης, ακόμη και τη Γερμανία, η οποία πριν από λίγες μέρες απέτυχε να δανειστεί από τις αγορές με τους όρους που η ίδια ήθελε.
Όμως για εμάς, για τη χώρα μας, από τη στιγμή που τέθηκε ευθέως το ερώτημα για την παραμονή μας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απάντηση που έπρεπε να δοθεί έπρεπε να ήταν άμεση και αποτελεσματική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι απ' όλους αντιληπτό ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά αναξιόπιστος απέναντι σε όλους τους συνομιλητές του, εντός και εκτός, δημιούργησε ζήτημα αξιοπιστίας της ίδιας της πατρίδας μας.
Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια ήταν ασφυκτικά κι έπρεπε να ληφθεί άμεση δράση για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Και στο σημείο αυτό ήταν που η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, μακριά από μικροκομματικούς σχεδιασμούς στηρίξαμε τη λύση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους, ώστε η χώρα μας να ανακτήσει το κύρος της στην Ευρώπη.
Αυτή πιστεύω ότι ήταν μια υπεύθυνη στάση, όπως πιστεύω ότι υπεύθυνη στάση κρατήσαμε και σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν εγκαίρως λέγαμε στον κ. Παπανδρέου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην καταλήξουμε στη ζοφερή εικόνα του με φόντο το πανέμορφο Καστελόριζο.
Απλώς να θυμίσω εδώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε αντιπολίτευση τη στιγμή που γνώριζε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα και υποσχόταν παράλληλα τα πάντα στους πάντες. Βέβαια δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2009 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη αισθάνεται τα αποτελέσματα της πολιτικής του στο ίδιο του το σώμα.
Όμως για τους πολίτες δεν έχει τόση σημασία ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε τα άλλα κόμματα. Για τους πολίτες έχει σημασία η χώρα και το μέλλον τους σ' αυτήν και η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου  και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέλαβαν το συνολικό δημόσιο χρέος στα 298 δισ. ευρώ.
Μέσα σ' αυτά τα δυο χρόνια που μεσολάβησαν, παρά τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων,  το χρέος αυξήθηκε κατά 21% ή επιπλέον 62 δισεκατομμύρια ευρώ, για να φθάσει σήμερα στα 360 δισ. ευρώ. Παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 125% του Α.Ε.Π. και μέσα σε δύο χρόνια το έφθασε στο 165% του Α.Ε.Π., δηλαδή το κατέστησε μη διαχειρίσιμο.
Οδήγησε σε μείωση της εγχώριας παραγωγής. Το 2009 το Α.Ε.Π. ήταν 238 δισ. ευρώ και φέτος θα είναι 218 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια εκτός από την αύξηση του χρέους είχαμε και μείωση του Α.Ε.Π. κατά 20 δισ. ευρώ.
Αυτά είναι μπροστά μας τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και βέβαια δεν χρειαζόμαστε τους αριθμούς για να καταλάβουμε τι γίνεται. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας, όπως έλεγε κι ένα προεκλογικό σποτάκι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να δούμε την αγωνία για το μέλλον ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πολιτών, τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες των καταστημάτων ως μία πρωτότυπη αλλά μαύρη εκδοχή διακόσμησης, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, το «πάγωμα» όλων σχεδόν των μεγάλων δημόσιων έργων, την ανεργία και την ανέχεια που καίνε τα σωθικά της κοινωνίας μας, τον μαρασμό της ελληνικής περιφέρειας, της νησιωτικής Ελλάδας.
Αυτά είναι που βλέπουμε όλοι μας και όσοι εξακολουθούμε και συναναστρεφόμαστε με τον κόσμο στα νησιά, τα χωριά και τις πόλεις. Είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Μπορούμε να αντιστρέψουμε την ψήφιση του Προϋπολογισμού; Μπορούμε στο βαθμό που η ψήφισή του είναι ένα βήμα, όπως είπα, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας. Για να μπορέσει, έτσι, η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές με την ψήφο και τη θέληση των Ελλήνων πολιτών να σταθεί διαπραγματευτικά απέναντι στους πιστωτές μας και πετύχει όποιες τροποποιήσεις είναι εφικτές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο Προϋπολογισμός του 2012 ψηφίζεται με βάση τα δεδομένα και τις παραδοχές που τον ακολουθούν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η εκτέλεσή του προφανώς θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις που θα συμβούν στην Ευρωζώνη το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές, απ' ό,τι έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση, ούτε στοιχειωδώς προβλέψιμες είναι, ούτε στις περισσότερες περιπτώσεις και διαχειρίσιμες.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να θυσιάσει τις πολύχρονες κατακτήσεις της εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σ' αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει η ψήφιση του παρόντος προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μη θυσιάσουμε και όλους τους Έλληνες πολίτες και το μέλλον των παιδιών  μας για τη διαφύλαξη αυτών των κατακτήσεων. Αλλά πάνω σ' αυτό το λόγο θα έχει σύντομα ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More