ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

Το προφίλ μου

Γεννήθηκα στην Κάλυμνο τον Μάρτιο του 1969 όπου μεγάλωσα και τελείωσα το σχολείο. Ασχολήθηκα με την τέχνη του πατέρα μου, η οποία ήταν η κατασκευή και το εμπόριο επίπλων, το οποίο συνεχίζω μέχρι σήμερα, επιχείρηση που την έχουμε εκσυγχρονίσει και αυτή τη στιγμή κατέχει δεσπόζουσα θέση στον τομέα του επίπλου, στα νησιά μας, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Κάντε κλικ για περισσότερα...

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΜΑΣ

Κάντε κλικ για περισσότερα...

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες μας. Κάντε κλικ για περισσότερα...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΔΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Δημοτική Οργάνωση Καλύμνου                Κάλυμνος 10/2/2012
Κάλυμνος 85200                       



                                    
                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

         Η Δημοτική Οργάνωση Καλύμνου της Νέας Δημοκρατίας,Αποφασισε, την ακύρωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει για σήμερα 10/02/2012 στις 20:30 στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου Καλύμνου .
1ο .Σε Ένδειξη διαμαρτυρίας στα οικονομικά μέτρα που απορρέουν από την νέα δανειακή σύμβαση .
2ο.Αντιδρα έντονα για την προγραμματιζόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας, και ιδιαίτερα στην Δωδεκάνησο που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε πιθανότητα επιβίωσης στον τόπο μας.

Επίσης ομόφωνα αποφασίσαμε να θέσουμε στην διάθεση του κόμματος τις παραιτήσεις μας, και μετατρέπουμε την επιτροπή σε επιτροπή αγώνα διαμαρτυρίας και καλούμε τα μέλη μας  σε επαγρύπνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα .
                


Για το  Δ.Σ. Δημοτικής Οργάνωσης Ν.Δ. Καλύμνου
Ο Πρόεδρος


Μαραγκός Δημήτριος


                                                                

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑΞΟΥ


Εννέα άτομα καταδικάζουν μόνιμα μια ολόκληρη τοπική κοινωνία.
Τα ίδια 9 άτομα, που ακύρωσαν με τις αντιδράσεις τους στο  παρελθόν σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Νάξου π.χ απώλεια 17 εκ. ευρώ για τη κατασκευή του κεντρικού λιμανιού της Νάξου καθώς και του λιμανιού του Απόλλωνα, συνεχίζουν με τη συμπεριφορά τους να συκοφαντούν το νησί μας και να υπονομεύουν το μέλλον του.
Κάθε φορά, που η τοπική κοινωνία μας παίρνει την πρωτοβουλία να αναδείξει και να αναπτύξει το νησί, αυτά εμφανίζονται για να στρεβλώσουν την πραγματικότητα και να υπονομεύσουν το μέλλον του νησιού μας. Το ίδιο έκαναν και χθες κατά την επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ. στο Δήμο Νάξου για να κάνουν την προπαγάνδα τους μέσα από τα Blogs αλλοιώνοντας την αλήθεια.
Αυτοί οι εννέα δεν εκφράζουν την κοινωνία της Νάξου. Δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο μας. Υπηρετούν μόνο τα μικροκομματικά τους συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες.
Η τοπική κοινωνία αυτή τη φορά δεν πρόκειται να μείνει αδρανής στις υβριστικές, καταστροφικές για  το νησί και συκοφαντικές επιθέσεις των εννέα προβοκατόρων.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Επισυνάπτονται δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες με πρόσθετα στοιχεία: 

Κονδύλη Κ, κος και κα Βάσιλα, Βασιλάκη Μ, Αγγελή Τ, Μπαμπίλης Φ. και άλλοι.


Σε αντίστοιχη καταγγελία εναντίον  των 9 προχώρησε επίσης ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Νάξου κ. Στρατούρης, η Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου κα Καπινιάρη Σοφία και ο πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων δωματίων κ. Κάβουρας Γ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Γ.Γ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Από την πρώτη στιγμή, η Ν.Δ. αντέδρασε με τον πιο έντονο και πιο κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στο ενδεχόμενο της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Άλλωστε είναι γνωστή η θέση μας περί επανασύστασης του καταργηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σε επικοινωνία που είχα σήμερα με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, υπήρξε σύμπτωση απόψεων περί της αναγκαιότητας διατήρησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για εθνικούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και συμβολικούς λόγους.
Γι’ αυτό λοιπόν, με διαβεβαίωσε ότι τελικά το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση της».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ Τ.Ο ΝΔ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

                                                                                                                         
ΤΗΛ:22860-33540                                    ΘΗΡΑ: 19 /11/2011
ΦΑΞ:22860-31351                                         ΠΡΟΣ
ΚΙΝ:6946448471                                           Μ.Μ.Ε
Τ.Κ 84700 Τ.Θ ΚΑΜΑΡΙΟΥ 5290                           
e-mail: info@ndsantorinis.gr
http: //www.ndsantorinis.gr                              
                                  

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
                             
Το Σάββατο 28/1/2012 και ώρα 18:30 η Δημοτική Οργάνωση Ν.Δ Θήρας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο κεντρο ΥΦΕΝ που βρίσκετε στο Δ.Δ Φηρών.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν:
Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης
Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ κ. Γιάννης Βρούτσης.
Ο Πολιτευτής και Μέλος της Π.Ε της Ν.Δ κ. Χρήστος  Καφτηράνης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίων Κυκλάδων της Ν.Δ κ. Ευάγγελος Ρέτζιος.

Παρακαλούμε τους φίλους και τα μέλη να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
       


      --   Ο -- 
          ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                   ΗΛΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η Ν.Δ. περιφρουρεί την ατομική ιδιοκτησία, κόντρα στο άρθρο 14 του Π.Δ. για τις χρήσεις γης

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ν.Δ. περιφρουρεί την ατομική ιδιοκτησία, κόντρα στο άρθρο 14 του Π.Δ. για τις χρήσεις γης

«Με το από 10.01.2012 δελτίο τύπου που εξέδωσα, ενημέρωσα πρώτος τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τους συμπολίτες μου στο Νομό μας, ότι οι μεθοδεύσεις του υπουργού κ. Σηφουνάκη όπως αυτές αποτυπώνονται στο άρθρο 14 του Π.Δ. για τις χρήσεις γης, βρίσκουν ολόκληρη τη Ν.Δ. αντίθετη.
Επειδή, από τότε μέχρι σήμερα εντάθηκαν δικαιολογημένα οι ανησυχίες των κατοίκων του Νομού μας, καθώς και οι διαμαρτυρίες όλων των Δήμων και Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας.
Επειδή, την ίδια στιγμή, με καθησυχαστικές ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο παρατηρείται μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της εν λόγω κατάστασης.
Επειδή, προωθείται σκόπιμα από κάποιους –ευτυχώς πολύ λίγους- με λεονταρισμούς η ταύτιση της Ν.Δ. με αυτές τις απόψεις, λόγω της στήριξης που παρέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με στόχο να παραπλανήσουν και να αλλοιώσουν την αλήθεια ξεκαθαρίζω ότι:
•    Ο κ. Σηφουνάκης, παρότι υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν έπαψε ποτέ να είναι στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, εκφράζει απόψεις προσωπικές ή του πολιτικού του φορέα.
•    Όσοι προσπαθούν σήμερα να πείσουν ότι με «δικές τους ενέργειες» θα επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά αντίθετα επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
•    Η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στις ακραίες, αυθαίρετες και πρόχειρες λογικές που προωθεί ο υπουργός.
Συμπέρασμα, εγγυητής για την αποτροπή τέτοιων μεθοδεύσεων είναι μόνο η Ν.Δ. και κανένας άλλος».

Κοπή πίτας ΝΟΔΕ Σάμου και επίσκεψη Βουλευτού Κυκλάδων ΝΔ κ. Ιωάννη Βρούτση στους θεσμικούς φορείς της Σάμου


  Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νομού Σάμου
Θεμιστοκλή Σοφούλη 33
τ.κ. 83 100 Σάμος
τηλ & φαξ: 2273 0 22394
E-mail: node-samou@nd.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : «Κοπή πίτας ΝΟΔΕ Σάμου και επίσκεψη Βουλευτού Κυκλάδων ΝΔ
κ. Ιωάννη Βρούτση στους θεσμικούς φορείς της Σάμου».

Η ΝΟΔΕ Σάμου πραγματοποίησε την Κυριακή 29/01/2012 της κοπή της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ξενοδοχείο Aeolis παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Υπευθύνου του Τομέα Οικονομικών της παράταξης κ. Ιωάννη Βρούτση αλλά και μεγάλου πλήθους στελεχών και απλών υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας. Η μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση αποδεικνύει πως ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες του για το μέλλον της χώρας στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στον Αντώνη Σαμαρά.

Την Δευτέρα 30/01/2012 ο Βουλευτής κ. Βρούτσης, με κλιμάκιο στελεχών της παράταξης της ΝΔ επισκέφτηκε τους θεσμικούς φορείς του τόπου. Αναλυτικότερα:

1.    Επισκέφτηκε την ΕΟΣΣ και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της                        κ. Β. Χαριλάου, τον Γεν Δ/ντή και μέλη του ΔΣ της Ένωσης τόσο για τα ιδιαίτερα προβλήματα της ΕΟΣΣ, σχετικά με τον ΕΦΚ ποτών, το φόρο ακίνητης περιούσιας και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, όσο και για τα υπόλοιπα προβλήματα του Πρωτογενούς Τομέα του νησιού.


2.    Επισκέφτηκε το Δημαρχείο Σάμου και αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο και αναπληρωτή του δημάρχου τον             κ. Γ. Στάντζο με τον οποίο συζήτησαν την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στο Δήμο Σάμου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία στην ολοκλήρωση των απαραιτήτων μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στα πλαίσια του Καλλικράτη.


3.    Επισκέφτηκε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Παπαθεοφάνους με τον οποίο συζήτησε τα ιδιαιτέρα προβλήματα του Νομού μας, όπως το ακτοπλοϊκό και το θέμα των σφαγείων και των ελαιοτριβείων, την διαρκή υποβάθμιση των νησιωτικών περιοχών και το ιδιαίτερο ζήτημα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ.
4.    Επισκέφτηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιο όπου και ενημερώθηκε για τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Σάμου ώστε να συνδράμει στην βελτίωση, κατά το δυνατό, του επιπέδου διαβίωσης των συμπολιτών μας που λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν οξύ βιοποριστικό πρόβλημα που εξελίσσεται σε πρόβλημα επιβίωσης.


5.    Επισκέφτηκε τα γραφεία του Επιμελητηρίου Σάμου όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο κ. Γιώργο Κυριαζή και συζήτησαν τα αυξανόμενα προβλήματα του κλάδου των Μικρών Επιχειρήσεων, ο οποίος αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία του «επιχειρείν» στο νομό μας.


6.    Πριν αναχωρήσει από τη Σάμο ο κ. Βρούτσης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους Δημοσιογράφους όλων των ΜΜΕ του Νομού. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε  στα ανακαινισμένα γραφεία της ΝΟΔΕ Σάμου.


Σάμος  31/01/2012



Ο Πρόεδρος


Νικόλαος Στεφανής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΔ ΠΕΡΙ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΗΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Και νέα αντίδραση της Ν.Δ. για το Προεδρικό Διάταγμα Σηφουνάκη»

Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. επανέρχεται στο κρίσιμο κυρίως για τα νησιά θέμα που προκύπτει από το άρθρο 14 του Π.Δ. Σηφουνάκη, σχετικά με τις «Κατηγορίες και το Περιεχόμενο Χρήσεων Γης». Δια του εκπροσώπου της, κ. Γιάννη Μιχελάκη, αντιδρά πλέον και με επίσημο τρόπο υπογραμμίζοντας ότι:

«Επειδή το αρχικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, ακολουθώντας τις οριζόντιες και ισοπεδωτικές αντιλήψεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οδηγούσε στην απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης  κατοικίας, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται εκατομμύρια περιουσίες, να εγκλωβίζονται χιλιάδες πολίτες και να πλήττεται ακόμη περισσότερο ο χειμαζόμενος κλάδος της οικοδομής, η Νέα Δημοκρατία άσκησε σήμερα νέα παρέμβαση.
Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Κ. Τασούλας επικοινώνησε με τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος του είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ισχύοντες όροι και ότι η διαβούλευση θα παραταθεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου. 
Σε ό,τι αφορά το αρχικό σχέδιο Π.Δ., η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει:
Πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 14, για τον εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών χώρο, θα επιτρεπόταν η ανέγερση κατοικίας ΜΟΝΟ για “τον απασχολούμενο με τη κύρια εκμετάλλευση”.  Αυτό ουσιαστικά θα οδηγούσε σε απαξίωση της ακίνητης περιουσίας μεγάλου αριθμού των χιλιάδων πολιτών.  Επιπλέον, θα δημιουργούσε  προβλήματα στις περαιτέρω μεταβιβάσεις αυτών των οικοδομών.  Θα ευνοούσε έτσι ισχυρά οικονομικά κέντρα να αγοράσουν φθηνά μεγάλες εκτάσεις και να τις εκμεταλλευτούν με άλλες χρήσεις, πλην κατοικίας. Θα οδηγούσε ουσιαστικά στον ευτελισμό της μικροϊδιοκτησίας και σε εκποίηση περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές υπέρ των οικονομικά ισχυρών. Και αυτό είναι απαράδεκτο.
Δεύτερον, ορισμένα από τα ανώτατα όρια δόμησης ανά οικόπεδο που περιλάμβανε το αρχικό σχέδιο ΠΔ, έθεταν σοβαρά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Η θεσμοθέτηση, όμως,  γενικών (ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους πόλης) περιορισμών δομήσιμης και μάλιστα σε Π.Δ. που αναφέρεται σε άλλο αντικείμενο (χρήσεις γης) αποτελεί “μπακαλίστικη” και ύποπτη προσέγγιση. Και τέτοια διάταξη δεν μπορεί να υπάρξει».

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ.ΒΡΟΥΤΣΗ





Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή διαρροές και ανακοινώσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με το λαθρεμπόριο των καυσίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί αμήχανος και θυμωμένος τις ενδοκυβερνητικές «αψιμαχίες», μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, τα οποία - μέσα από ένα «πόλεμο» διαρροών και ανακοινώσεων - προσπαθούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την μη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Το θέμα αποκτά ακόμη σοβαρότερες πολιτικές διαστάσεις, αφού  - παρά τις τραγικές στιγμές που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός - το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων παραμένει στο απυρόβλητο, στερώντας από το Δημόσιο πολύτιμους πόρους.
Παρά το γεγονός ότι ο Ν.3784/2009 της Ν.Δ. έδινε τη δυνατότητα ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης υγρών καυσίμων, η κυβέρνηση Παπανδρέου επέδειξε  -για 2,5 ολόκληρα χρόνια - εγκληματική ολιγωρία. Ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, με αποτέλεσμα να μην δίνεται, σήμερα, η δυνατότητα να ελεγχθεί στο σύνολό της μέσω της τεχνολογίας η εφοδιαστική αλυσίδα διακίνησης υγρών καυσίμων και να παταχθεί οριστικά το λαθρεμπόριο. 
Τα όσα τώρα διαρρέουν ή δηλώνονται από τα δύο υπουργεία αποκαλύπτουν σκοτεινά σημεία, για τα οποία απαιτείται να χυθεί εδώ και τώρα, άπλετο φως».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΔ Γ.ΒΟΥΡΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ.ΧΟΥΒΑΡΔΕΛΗ

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης είχε, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση με το Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Ι. Βρούτσης παρέδωσε το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Υπογράμμισε ότι κεντρικοί άξονες της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα σύστημα απλό, σταθερό και δίκαιο.
Και ανέπτυξε τους βασικούς στόχους της πρότασης, που είναι:
-Η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,
- η προσέκλυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
- η αξιοποίησή του ως μοχλού ανάπτυξης και
-η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ.ΒΡΟΥΤΣΗ

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τους διορισμούς υψηλόμισθων διευθυντών στον ΟΠΑΠ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς, θα ανακαλύψει τα γνωστά “πασοκικά φαινόμενα” κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Όπως, διαφαίνεται από τις αναγγελίες πρόσληψης της Επιθεώρησης Εργασίας (με α.π. 141/3.1.2012), ο ΟΠΑΠ αποτελεί άλλο ένα τρανό παράδειγμα δημόσιου οργανισμού που λειτουργεί ως “κομματικό λάφυρο” και χρησιμοποιείται απροκάλυπτα ως όχημα για την εξυπηρέτηση κομματικών ημετέρων και φίλων.
Μάλιστα, το θράσος των διοικούντων, ξεπερνάει κάθε όριο αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές οι “πασοκικές συνταγές”, εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα – σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Σε μια εταιρεία, τα κέρδη και ο τζίρος της οποίας βαίνουν μειούμενα, το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε- και χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η δέουσα αξιολόγηση- να δημιουργήσει εκ του μηδενός έξι νέες θέσεις υψηλόμισθων διευθυντών. Συγκεκριμένα, μόλις λίγους μήνες πριν τοποθετήθηκε νέος γενικός διευθυντής πωλήσεων (για πρώτη φορά) με μισθό που υπερβαίνει τις 11.000 € το μήνα, ενώ ακολούθησαν από 1/1/2012 και οι διορισμοί 5 ακόμη νέων διευθυντών με μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 5.000 € έως 6.800 €.
Την ώρα που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής Παπανδρέου (περικοπές μισθών, συντάξεων, χαράτσια), τα “κομματικά δημιουργήματά της” συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα, επιβεβαιώνοντας ότι για τους λίγους και εκλεκτούς “Λεφτά Υπάρχουν”.
Για τα όσα προηγούμενα συμβαίνουν στον ΟΠΑΠ, ζητούμε από τον υπουργό Οικονομικών να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και να επιληφθεί άμεσα του θέματος».

Βασικά σημεία τοποθέτησης του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία τοποθέτησης του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων:
 
Οι φορολογικές διατάξεις που ενσωματώνονται στο παρόν πολυνομοσχέδιο, εξακολουθούν – όπως και στους προηγούμενους 14 φορολογικούς νόμους– να είναι πρόχειρες και αποσπασματικές.
Δεν απαντούν στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής φορολογικής μεταρρύθμισης.
Είναι χαμηλών προσδοκιών και μειωμένης αποτελεσματικότητας. Είναι ασύνδετες μεταξύ τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να «μπαλώσουν» ή ακόμη και να διορθώσουν πρόσφατα ψηφισμένες φορολογικές διατάξεις.
Για τη Ν.Δ., παραμένει η ανάγκη δημιουργίας ενός δίκαιου, αποτελεσματικού, απλού, σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην Επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η Ν.Δ. θα συνεχίσει με την ίδια υπεύθυνη και εποικοδομητική πολιτική συμπεριφορά, να αντιμετωπίζει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Υπέρτατη προτεραιότητα για τη Ν.Δ., είναι να σταθούν όρθιοι η Ελλάδα και οι Έλληνες, μέχρι να ξεπεράσουμε τις μεγάλες και πρωτοφανείς σε μέγεθος και ένταση οικονομικές δυσκολίες.
Στόχος μας, είναι να συμβάλλουμε δημιουργικά και να γίνουμε χρήσιμοι με τις προτάσεις μας, κάτι που θα κάνουμε και στο παρόν νομοσχέδιο, ξεπερνώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται να συμφωνήσουμε σε επιβλαβείς, αναποτελεσματικές και πρόχειρες διατάξεις.
Συγκεκριμένα:

1.    Θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση και αποσπασματική αντιμετώπιση η διάταξη που αφορά στη μείωση των προστίμων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Σε μια χρονική συγκυρία, που η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα, χάνονται πολύτιμοι και απαραίτητοι πόροι από τα δημόσια έσοδα εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης.  Είναι γνωστό ότι με τη διαδικασία των ενδοομιλικών συναλλαγών, δίνεται η δυνατότητα υπερτιμολογήσεων –μεταξύ επιχειρήσεων του ιδίου ομίλου – με αποτέλεσμα να μεταφέρονται έσοδα που αποκτώνται στην Ελλάδα σε άλλες χώρες του εξωτερικού, λόγω ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση, είχε στα χέρια της σχετικούς νόμους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου από το 2008 και 2009. Και δυστυχώς δεν τους αξιοποίησε. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει δεκτός ο αποσπασματικός και πρόχειρος τρόπος με τον οποίο νομοθετεί ο υπουργός, καθώς προβαίνει μόνο στη μείωση των προστίμων και δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα. Πέρα από αναγκαιότητα εξορθολογισμού των προστίμων, πιο αναγκαία καθίσταται η συνολική διευθέτηση και λύση του προβλήματος που προκύπτει από τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

2.    Με ένα γενικό, αόριστο και πρόχειρο τρόπο ο υπουργός εισάγει προς ψήφιση φορολογική διάταξη βάσει της οποίας θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επιχειρήσεων.
Όμως, η ενδεικτική υπόδειξη κριτηρίων με νομοθετική διάταξη και η νομοθετική εξουσιοδότηση για εξειδίκευσή τους με Υπουργική Απόφαση, εγκυμονεί τον κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στο άρθρο 78, παρ.4 του Συντάγματος.
Αν, λοιπόν, είναι έτοιμος – όπως διαρρέει το υπουργείο – ο περίφημος μαθηματικός τύπος, τότε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην διάταξη ώστε να αποφευχθεί ο πιθανός κίνδυνος αντισυνταγματικότητας; Και αν δεν είναι έτοιμος, προς τι η επίσπευση της συγκεκριμένης διάταξης;
Ουσιαστικά, ο υπουργός -για πολλοστή φορά σε θέματα φορολογικής πολιτικής- ζητά λευκή επιταγή, που όμως δεν μπορούμε να του δώσουμε, καθώς ούτε τις προθέσεις του γνωρίζουμε, ούτε το χρόνο έκδοσης και υλοποίησης της Υπουργικής Απόφασης. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι μέχρι σήμερα, εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που αποτρέπει τη συμβολή μας.
Με τέτοιες αόριστες και γενικές διατάξεις, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αυξάνονται τα περιθώρια υποκειμενικής ερμηνείας που έχουν σαν συνέπεια τη φορολογική αυθαιρεσία και όχι, ως θα έπρεπε, την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ν.Δ. - όπως έχει ήδη καταθέσει δημόσια – στο φορολογικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει στο πλαίσιο της φορολογικής της πολιτικής τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, που λειτουργούν όμως παράλληλα με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Μάλιστα, στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό, δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησης του.
Επομένως, καλείται ο υπουργός μέχρι το νομοσχέδιο να έρθει στην ολομέλεια, είτε να αποσύρει την σχετική διάταξη, είτε να την παρουσιάσει με πληρότητα, ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. 

3. Με τη διάταξη που αλλάζει τον τρόπο φορολογίας των μερισμάτων Α.Ε., επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η προχειρότητα με την οποία νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση στο κρίσιμο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής.
Με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011, θεσπίστηκε για πρώτη φορά η φορολόγηση των μερισμάτων να γίνεται με την κλίμακα φυσικών προσώπων. Γεγονός, που ως Ν.Δ. μας έβρισκε εξαρχής αντίθετους, καθώς η δική μας θέση ήταν ότι κάτι τέτοιο καθιστά το σύστημα περισσότερο πολύπλοκο και γραφειοκρατικό.
Η πρότασή μας ήταν και παραμένει, η αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην πηγή. Χρειάστηκαν, όμως, 2,5 χρόνια πειραματισμών, προκειμένου τελικά να υιοθετηθεί.
Προκύπτει, όμως, και άλλο ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα λόγω της διαφορετικής και άνισης φορολογικής μεταχείρισης των μερισμάτων που διανέμουν οι ημεδαπές ΑΕ σε δικαιούχους (φυσικά πρόσωπα) που είναι κάτοικοι Ελλάδος, σε σχέση με τα μερίσματα που διανέμονται σε εταιρεία άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για λόγους, λοιπόν, δίκαιης μεταχείρισης και φορολογικού ανταγωνισμού δημιουργείται η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών – όπως ήδη έχουμε προτείνει 15 % flat tax - που θα συμβάλει εκτός των άλλων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.


ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ.ΒΡΟΥΤΣΗ


Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συμμετοχή της Ν.Δ. στο διάλογο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συμμετοχή της Ν.Δ. στον εθνικό διάλογο μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι επιθυμεί να συμβάλει εποικοδομητικά – όπως ήδη κάνει εδώ και καιρό - στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Φορολογικό σύστημα, το οποίο ακόμη μέχρι και σήμερα και παρά τις 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντίθετα έχει γίνει περισσότερο άδικο, πιο πολύπλοκο, πιο γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επί 2 και πλέον χρόνια «έσπειρε φόρους και σήμερα θερίζει ύφεση και φοροδιαφυγή». Κινήθηκε με τελείως αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο, γεγονός που συνέβαλε στην μετατροπή του φορολογικού συστήματος από αναπτυξιακό εργαλείο – όπως θα έπρεπε να είναι – σε καθαρά «φορομπηχτικό» που στηρίζεται στην πρωτοφανή υπερφορολόγηση, σε έκτακτες εισφορές και χαράτσια.
Όλα αυτά μαζί είχαν ως αποτέλεσμα: τη διεύρυνση της ύφεσης, την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αποθάρρυνση των επενδύσεων, την αύξηση των «λουκέτων», την εκτίναξη της ανεργίας και την κατάρρευση των εσόδων.
Η δημιουργία, με ισχυρή πολιτική στήριξη, ενός φορολογικού συστήματος που θα έχει τα χαρακτηριστικά του «εθνικού» και του σταθερού φορολογικού πλαισίου, αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη. Στην κοινή αυτή προσπάθεια που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου, εκτός του απαραίτητου χρόνου που πρέπει να υπάρξει, τίθεται μια πρώτη και βασική προϋπόθεση. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος να συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα τα εχέγγυα, που θα δημιουργούν την πεποίθηση ότι πρόκειται πλέον για εθνικό φορολογικό σύστημα. Αυτά είναι:
•    Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στη σχέση πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος, μέσα από ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
•    Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου να αντιμετωπιστούν οριστικά.
•    Η ενσωμάτωση της αναγκαίας αναπτυξιακής διάστασης, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του φορολογικού ανταγωνισμού και θα δημιουργήσει ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό θα επιτευχθεί, με τη δραστική μείωση των συντελεστών της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς επίσης και με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών.
Το βασικό, λοιπόν, συστατικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι η ταυτόχρονη υλοποίηση των πιο πάνω αρχών, που θα προκαλέσουν ένα δημιουργικό σοκ, το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας».

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΔ ΧΡ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΒΡΟΥΤΣΗ

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Η δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι την περασμένη χρονιά δεν προχώρησε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών.
Οι αποκλίσεις από τους αρχικούς και αναθεωρημένους στόχους διατηρήθηκαν, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Αποκλίσεις που κατέστησαν αδύνατη την επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο 7,3%, και εξαιρετικά πιθανή την εκτόξευσή του πάνω από το 9,5%.

Συγκεκριμένα:
1ον. Το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά:
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 21,7 δισ. ευρώ το 2011, υψηλότερα από το 2010 κατά 1,3% και πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (19,8 δισ. ευρώ).
Παρά το γεγονός ότι περικόπηκε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) – κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Χωρίς το Π.Δ.Ε., το έλλειμμα του Προϋπολογισμού είναι αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 17,5% το 2011.


2ον. Τα έσοδα κατέρρευσαν:
Παρά την πρωτοφανή υπερφορολόγηση, τις έκτακτες εισφορές και τα «χαράτσια», τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 49.993 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 50.857 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.
Δηλαδή, τα καθαρά έσοδα του 2011 μειώθηκαν κατά 1,7% (ή 864 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2010, έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για αύξηση κατά 6,2% και του αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 0,9%.
Τα ετήσια αποτελέσματα, δυστυχώς επιβεβαιώνουν, ότι η πρωτόγνωρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, έχει επιφέρει πλήρη εκτροχιασμό στα έσοδα.
Πιο αναλυτικά σε ετήσια βάση:
•    Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 0,3% (ή 67 εκατ. ευρώ), παρά τη «φοροκαταιγίδα» στην ακίνητη περιουσία. Σημειώνεται ότι παρά τα μέτρα τα έσοδα από φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 10,5% (ή  1,5 δισ. ευρώ).
•    Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 7,9% (ή 2,45 δισ. ευρώ).
•    Τα έσοδα από Φ.Π.Α. μειώθηκαν κατά 2,8% (ή 487 εκατ. ευρώ), συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο.
•    Παράλληλα, τα έσοδα από τους Φόρους Κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 14,3% (ή 1,69 δισ. ευρώ), με τα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα να μειώνονται κατά 18,3% (ή 1,04 δισ. ευρώ).
•    Τέλος, τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης Οχημάτων σημείωσαν μείωση 59,8% (ή 149 εκατ. ευρώ).



3ον. Οι δαπάνες διογκώθηκαν:
Οι συνολικές δαπάνες είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 2,9% το 2011, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Η πολιτική του οριζόντιου «κουρέματος» μισθών και συντάξεων και της υπερφορολόγησης εξοντώνουν τα νοικοκυριά, διευρύνουν τις δαπάνες και διογκώνουν τα ελλείμματα.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο πρώτο ενδεκάμηνο του έτους έχουν συσσωρευτεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπέρασαν το προϋπολογισμένο επίπεδο επιχορηγήσεων (π.χ. ο Ο.Α.Ε.Ε. ξεπέρασε το επιχορηγούμενο ποσό κατά 6,6%, και το Ι.Κ.Α. κατά 10%).
Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ενίσχυση των προβλέψεων μέσω του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 για την κρατική επιχορήγηση του Ι.Κ.Α., ο ασφαλιστικός φορέας θα είχε ήδη καλύψει την ετήσια χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού από το πρώτο εννεάμηνο του έτους!!

4ον. Το Π.Δ.Ε. βούλιαξε:
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 21,8% το 2011, έναντι στόχου του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος για μείωση κατά 10,7% και του νέου αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 18,5%.
Να θυμίσουμε ότι ο αρχικός στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!
Δημόσιες επενδυτικές δαπάνες που περικόπτονταν συνεχώς για να καλύψουν σημαντικό μέρος των αποκλίσεων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011, επιτείνοντας την ήδη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Αυτά τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στην αδυναμία επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιδείνωση των δεικτών της Ελληνικής οικονομίας, κατέστησαν αναπόφευκτη την απόφαση της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και αναγκαία την άμεση υλοποίησή της.
Υλοποίηση που περιλαμβάνει την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Δεν αρκεί, όμως, το «κούρεμα» του χρέους για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.
Απαιτείται:
1ον. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, αφού πρώτα επαναξιολογηθούν και τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές.
2ον. Η συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας. Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο».


ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ν.Δ.
Αν. Τομεάρχης: Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Κυκλάδων


 «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

 ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
    ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ




Αθήνα, Οκτώβριος 2011
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.    Γενικές Παρατηρήσεις
2.    Υφιστάμενη Κατάσταση
3.    Φοροδιαφυγή
4.   Στρατηγικό Σχέδιο Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος
5.   Φορολογική Πολιτική ως Εργαλείο Ανάπτυξης σε περιβάλλον    Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
6.    Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων
7.    Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
8.    Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας
9.    Κυρώσεις και Μέτρα κατά της Φοροδιαφυγής
10.  Δέσμη Ειδικών Προτάσεων
11. Παράρτημα







1.    Γενικές Παρατηρήσεις
Το φορολογικό μας σύστημα, ενσωματώνει διαχρονικές παθογένειες και αδυναμίες που συντηρούν αδικίες, δημιουργούν στρεβλώσεις και το καθιστούν αναποτελεσματικό. Παρά τα απανωτά κύματα φορολογικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, η κατάσταση, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά  αντίθετα επιδεινώθηκε.
Έτσι, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ», να υπάρξει αλλαγή αυτού του αναποτελεσματικού και εξοντωτικού φορολογικού μοντέλου της κυβέρνησης, με μια εκ βάθρων ανατρεπτική, σε δομές και λειτουργίες παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, μια πραγματική Φορολογική Μεταρρύθμιση. Η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και  πειθαρχία της χώρας μας και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο οικονομική συγκυρία, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.
2.    Υφιστάμενη Κατάσταση
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη στη δίνη μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η οποία δυστυχώς επιδεινώνεται. Όλοι οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες έχουν εκτροχιαστεί.
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Έχει τεράστιες ευθύνες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς, όπως πλέον αποδεικνύεται - και δεν αμφισβητείται από κανέναν- ότι όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε με ολιγωρία, απίστευτη προχειρότητα, ανακολουθίες, αντιφάσεις και φοβικά σύνδρομα, που εμπόδισαν τη λήψη σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων. Σύνδρομα, που απορρέουν από αναχρονιστικές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.
Αυτό, ακριβώς, συνέβη  και στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής. Αντί, η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό περιβάλλον που θα δημιουργούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει αναπτυξιακές δυνατότητες στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, να αναχαιτίσει το κύμα φυγής επιχειρήσεων και να δημιουργήσει κλίμα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στην κοινωνία, κινήθηκε αντίθετα.
Ψηφίζοντας μέχρι σήμερα 14 φορολογικούς- οικονομικούς νόμους και με τη λογική του «ράβε- ξήλωνε», μετέτρεψε  την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια χώρα σε φόρους στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δημιούργησε ένα σύγχρονο φορολογικό λαβύρινθο που αντιμετωπίζει συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, τρίτεκνους και πολύτεκνους με πρωτοφανή φορολογική σκληρότητα. Διέλυσε τη μεσαία τάξη, έδιωξε χιλιάδες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και παράλληλα απέτρεψε άλλες να επενδύσουν στη χώρα μας.
Σήμερα, οι Έλληνες και οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν την πιο επαχθή και πιο σκληρή φορολογική επίθεση που έγινε ποτέ. Με συνεχείς και άτακτες «φορολογικές επιδρομές», που έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική δυνατότητα πολιτών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση καταστρατηγεί συστηματικά το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες» πρέπει να συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δημόσια βάρη, σύμφωνα με τη φοροδοτική τους δυνατότητα».
Ταυτόχρονα και παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, δεν κατάφερε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που αποτελεί τον πρώτο στόχο κάθε προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.
Σήμερα, όσα έσοδα δεν μπορούν να φορολογήσουν οι αρχές, μεταφέρονται στους ώμους των απλών πολιτών. Έτσι, φορολογούνται όλο και περισσότερο αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Η παρέμβαση της Ν.Δ. Αυτό ακριβώς αποτρέπει και το αντιστρέφει.
3.    Φοροδιαφυγή
Η φοροδιαφυγή αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, δημιουργεί φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των πολιτών και αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των ειλικρινών φορολογούμενων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, στερεί από το κράτος τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής του στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Εθνικής Άμυνας κ.λπ. Εμποδίζει την αναδιανομή του εθνικού πλούτου και αποδυναμώνει την άσκηση πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία έργων υποδομής και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εντείνει το δημοσιονομικό πρόβλημα, συντελεί στη μη υλοποίηση του κρατικού Προϋπολογισμού και, τελικά, υποθηκεύει το μέλλον των νεότερων γενεών.
Υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα που υπονομεύει την φερεγγυότητά, τα συμφέροντα και την οικονομική υπόσταση της χώρας μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, για δυο ολόκληρα χρόνια αρκέστηκε σε ρητορικές εξαγγελίες καλών προθέσεων και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την καταπολεμήσει. Ακόμη και όταν κατέθεσε θετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις οποίες και η Ν.Δ. στήριξε, τελικά δεν τις υλοποίησε. Συνεπώς, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί επιτακτική και επείγουσα εθνική ανάγκη, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας και των πολιτών της.
Οι βασικοί άξονες μιας στρατηγικής κατά της φοροδιαφυγής είναι τρεις:
•    Να μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής.
•    Να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα – δηλαδή αυστηρές ποινές και απρόσωπο σύστημα να τις επιβάλλει – για όσους φοροδιαφεύγουν.
•    Να μειωθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής με εναν εισπρακτικό μηχανισμό, που θα ελαχιστοποιεί την επαφή φορολογούμενου με τις φορολογικές αρχές και θα μεγιστοποιεί τη συμμετοχή της σύγχρονης τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, στην καταγραφή και παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτά, πρέπει να γίνουν όλα μαζί: Να μειωθούν τα κίνητρα της φοροδιαφυγής, να αυξηθούν τα αντικίνητρα και να περιοριστούν ασφυκτικά τα περιθώρια της.
Μέχρι τώρα, τέτοια συνολική προσπάθεια δεν έγινε ποτέ.
Εμείς την κάνουμε: Μειώνουμε τα κίνητρα της φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού. Αυξάνουμε τα αντικίνητρα και επιβάλλουμε ποινές. Αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα, ώστε να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής, εφαρμόζοντας ενα σύστημα απρόσωπο σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.  
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί με νέα, συμπληρωματικά, αλλά κυρίως σύγχρονα εργαλεία. Αυτό επιτυγχάνεται, με ενα άλλο φορολογικό σύστημα το οποίο:
•    Να είναι απλό, σταθερό και δίκαιο.
•    Να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, με βασικό κίνητρο τη χαμηλή φορολόγηση εταιρειών και φυσικών προσώπων.
•    Να προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στους κατά συνείδηση και κατά σύστημα φοροφυγάδες.
•    Να λειτουργεί με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
•    Να αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, λόγω και της μεγάλης πιθανότητας ή σχεδόν βεβαιότητας εντοπισμού της.
•    Να καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση.


4.    Στρατηγικό Σχέδιο Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος
Στον αντίποδα της τραγικής οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε, αλλά και της αποτυχημένης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η ΝΔ δημόσια και υπεύθυνα τοποθετείται με εξειδικευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στις εθνικές προκλήσεις.
Τόσο στο “Ζάππειο Ι” όσο και στο “Ζάππειο ΙΙ”, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έδωσε το περίγραμμα για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, καθώς και το πλαίσιο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος. Σήμερα, ενόψει της εξαγγελίας της κυβέρνησης για την κατάθεση ενός ακόμη Φορολογικού Νομοσχεδίου, η Ν.Δ. παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις της για τη διαμόρφωση ενός Δίκαιου, Σταθερού, Αποτελεσματικού, Αναπτυξιακού και Ανατρεπτικού φορολογικού συστήματος. Με την πρόταση μας, γυρίζουμε οριστικά σελίδα, αφήνοντας πίσω ένα γκρίζο παρελθόν. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους για μια Νέα Αρχή. Απαντούμε, στο ερώτημα για το αν μπορούμε ως χώρα να αναχαιτίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους και θα δίνει ξανά, σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, τη χαμένη ελπίδα και αισιοδοξία.   
5.    Η Φορολογική Πολιτική ως Εργαλείο Ανάπτυξης σε περιβάλλον Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Τρεις είναι οι κυρίαρχοι πυλώνες που στηρίζουν τη φιλοσοφία και λειτουργία της πρότασης για την Επανεκκίνηση του Φορολογικού Συστήματος της Ν.Δ.:
Ο πρώτος πυλώνας, αφορά στην αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση για ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του φορολογικού ανταγωνισμού. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών συντελεστών, καθώς και με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για την εκ προθέσεως και κατά σύστημα εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στην ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας του φορολογικού μας συστήματος με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης του υπουργείου Οικονομικών.
Ο τρίτος πυλώνας, αφορά στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τον πολίτη και την επιχείρηση, που θα οικοδομηθεί μέσα από ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς αιφνιδιασμούς που θα ανατρέπουν τον οικογενειακό και επιχειρηματικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό προτείνεται ένα μόνο φορολογικό νομοσχέδιο σε ετήσια βάση και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον 10ετους διάρκειας για τους επενδυτές του εξωτερικού.
Το βασικό, λοιπόν, συστατικό στοιχείο για την επιτυχία της πρότασής μας, είναι οι ισχυρές συνέργειες που υπάρχουν ανάμεσα στις επιμέρους προτάσεις μας: Η ταυτόχρονη και ισορροπημένη λειτουργία και των τριών πυλώνων. Κανένας πυλώνας από μόνος του, δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα. Και οι τρεις συνυπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα. Ο ένας πυλώνας, δίνει οξυγόνο στον άλλο και οι τρεις μαζί σε ολόκληρο το σύστημα.
Ο Πυρήνας του νέου συστήματος, θα είναι μια νέα αρχή για όλους μέσω της υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Εθνικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, καθώς και για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα συμβάλουν στην Εθνική Προσπάθεια για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας.
•    Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα δομή λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ,Π.Σ.). Με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα. Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος.
•    Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί για τα κεφάλαια του εξωτερικού με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011 στη βάση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους. Στο σύστημα, θα καταχωρείται η ετήσια ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία θα περιέχει τις όποιες αλλαγές της περιουσιακής κατάστασης, τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου και τις πραγματικές δαπάνες, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο.
•    Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης Διαβίωσης).
•    Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης Διαβίωσης).
•    Κατάργηση των μέχρι σήμερα τεκμηρίων διαβίωσης, που θεσπίστηκαν λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του πραγματικού κόστους διαβίωσης και οδήγησαν σε φορολογικές αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις. Η αντικατάστασή τους, θα γίνει από τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης.
•    Αναβάθμιση του TAXIS και λειτουργία παράλληλα με το ELENXIS.
•    Ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ELENXIS, ώστε να μετατραπεί σε κύριο εργαλείο ελεγκτικής διαδικασίας.
•    On line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί.
•    Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
•    Υποχρέωση των Συμβολαιογράφων (ως απαραίτητη προϋπόθεση που θα παράγει έννομο αποτέλεσμα), για on line ενημέρωση της Γ.Γ.Π.Σ.  για τις συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές.
•    Δημιουργία Ηλεκτρονικού Προγράμματος, που θα εντοπίζει αυτόματα και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτείται φορολογικός έλεγχος.
•    Υποχρεωτική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.
6.    Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων
•    Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.
•    Σύσταση Μόνιμης και Διαρκούς Επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών για την υπαγωγή στις διατάξεις του συνταγματικά κατοχυρωμένου Ν.2687/1953 (άρθρο 107), που προβλέπει σταθερό φορολογικό περιβάλλον διάρκειας 10 ετών για τα κεφάλαια του εξωτερικού που επενδύονται στην Ελλάδα.
•    Για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος, να προβλέπεται ότι η ενδεχόμενη κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τυχόν διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, να πραγματοποιείται αμέσως μετά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους και άπαξ του έτους, εκτός εξαιρετικών και εκτάκτων περιπτώσεων.
•    Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax). Στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά η νομική μορφή τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στρεβλώσεις και αδικίες στην επιχειρηματικότητα, αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός.
•    Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
•    Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.
•    Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
•    Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.
•    Παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.
•    Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών, που στην πραγματικότητα αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.
•    Επέκταση και βελτίωση του Συστήματος του Φορολογικού Πιστοποιητικού, για τις υποχρεωτικά ελεγχόμενες από ορκωτούς ελεγκτές εταιρείες και σε όποιες επιπλέον επιχειρήσεις επιθυμούν προαιρετικά να ενταχθούν, με ταυτόχρονη ένταξη στη διαδικασία των λογιστών που πιστοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο.
•    Θέσπιση αυστηρών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν το Φορολογικό Πιστοποιητικό.
•    Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.
•    Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής (real time VAT).
•    Αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Πρόκειται για ένα ήπιο κίνητρο για επενδύσεις και εξαγωγές, που έχει ακυρωθεί στην πράξη από τα διαδικαστικά. Αντί επιστροφής, θα μπορούσε επίσης να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της επιχείρησης ή του ομίλου στον οποίο αυτή ενδεχομένως ανήκει.
•    Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.
•    Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

7.    Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
•    Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.
•    Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.
•    Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της Ναυτιλίας. Επίσης, η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.
•    Επανεξέταση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας και των σχετικών διατάξεων που θεσπίστηκαν με το Ν.3943/2011, δεδομένου ότι οδηγούν σε αδικίες. Θέσπιση κινήτρων για την φορολογική κατοικία με σκοπό αφενός την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και αφετέρου την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
•    Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια
•    Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων -με βάση το εισόδημα και διαμέσου της φοροκάρτας-, ως μέτρου που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.
•    Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά μέχρι 30 Απριλίου, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.
•    Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, και όπως προαναφέραμε το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

8.    Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας
•    Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη.
•    Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.
•    Αναπροσαρμογή με μείωση εργοδοτικών εισφορών.
•    Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.
•    Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία -  για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).
•    Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ (που δεν εισπράττεται σήμερα), τα έσοδα από την αύξηση του ΕΚΚΟ στα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
•    Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.
•    Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.
•    Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
•    Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

9.    Κυρώσεις και Μέτρα κατά της Φοροδιαφυγής
Στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα καταπολέμησης, καθώς και ορισμένες τροποποιήσεις υφισταμένων μέτρων που δεν αρμόζουν σε ένα Κράτος Δικαίου. Πιο συγκεκριμένα:
•    Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής και  η τιμωρία της παράνομης συμπεριφοράς από ποινικής πλευράς θα ανήκει στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης (κατάργηση πρώτου εδαφίου, δεύτερης παραγράφου άρθρου 24 Ν.2523/1997). Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα αντιληφθούν ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα άκρως επικίνδυνο και οικονομικά ασύμφορο εγχείρημα εφόσον η φορολογική συμμόρφωση με χαμηλούς συντελεστές δεν θα οδηγεί σε υπερβολική επιβάρυνση.
•    Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.  Η αμνηστία δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος, από εγκληματική δραστηριότητα και τους πολιτικούς.
Αλλαγή του συστήματος των προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Δηλαδή, αν δεν πληρώθηκε κάποιος φόρος και η Πολιτεία το εντοπίσει θα επιβάλλεται ο φόρος, τόκος υπερημερίας επί του βεβαιωθέντος φόρου με βάση την ημερομηνία που έπρεπε να πληρωθεί και πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό του φόρου (προτείνεται 10%) το οποίο δεν θα μειώνεται αν υπάρξει συμβιβασμός.  Σε περίπτωση οικειοθελούς εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου από τον φορολογούμενο ο τόκος υπερημερίας θα οφείλεται κανονικά, όμως το πρόστιμο θα μειώνεται ανάλογα με τη χρονική απόσταση από την ημερομηνία που έπρεπε να καταβληθεί ο φόρος.  Εξαίρεση από τον κανόνα προστίμων αποτελούν οι περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, για τις οποίες θα επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές.
•    Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.
•    Θέσπιση γενικής αλλά πλήρους διάταξης για την φοροαποφυγή όπως διαθέτουν οι προηγμένες φορολογικά χώρες, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
•    Δημιουργία νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, μέσω της εφαρμογής του Εlenxis (το οποίο δεν έχει λειτουργήσει) και της σύνδεσής του με ένα αναβαθμισμένο λογισμικό Τaxis που θα είναι σε θέση, με  τη δημιουργία ηλεκτρονικού προφίλ φορολογουμένων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ηλεκτρονική παρακολούθηση και επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων τους από ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές, να ανιχνεύει υποθέσεις προς έλεγχο.
•    Κατάργηση αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από  τη μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ξεχωριστή ποινική τιμωρία και αφετέρου επιβάλλεται με έναν άλλο τρόπο η καταργηθείσα προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο ποινικοποιώντας μονομερώς το χρέος (δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου προς το φορολογούμενο) πράγμα που αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να εισπράττει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι να νιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους που δεν είναι μέτρο που απαντάται σε προοδευμένες χώρες.
•    Ενοποίηση της νομοθεσίας, περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) σε ένα νομοθέτημα  (κατάργηση άρθ. 26 Ν.3728/2008 και ενσωμάτωση μερικών προβλέψεων του στα άρθρα 39 και 39Α του Ν.2238/1994), με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών και με ειδική εκπαίδευση στελεχών του ή με αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων, που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.

10.    Δέσμη Ειδικών Προτάσεων
•    Δημιουργία ιστοσελίδας στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει την περίληψη των διατάξεων του φορολογικού μας συστήματος –ανά κλάδο-, με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση και διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.
•    Κατάργηση του Κ.Β.Σ. και ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
•    Εξοπλισμός των τελωνείων -συνοριακών και εισαγωγής- με σταθερές και κινητές μονάδες ελέγχου (x-ray).
•    Πλήρης έλεγχος του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας στη διακίνηση των πετρελαιοειδών με την εφαρμογή του Ν. 3784/2009.
•    Εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης με Κίνησης για πάταξη λαθρεμπορίου και διαφευγόντων φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
•    Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού Προληπτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Στοχευμένοι και οργανωμένοι έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων, για τον έλεγχο και την είσπραξη του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ.  
•    Ταχεία εκδίκαση των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που «λιμνάζουν» στα Διοικητικά Δικαστήρια.
•    Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Διαιτησίας.
•    Καθιέρωση επιβολής ετήσιου Τέλους σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα που βρίσκονται σε αδράνεια ανεξαρτήτως μορφής.
•    Θέσπιση Φορολογικού Μηχανισμού για τη φορολόγηση του Διαδικτυακού Στοιχήματος
•    Επιβολή Τέλους Διαφήμισης και στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.
•    Δημοσίευση στο διαδίκτυο των ατομικών λύσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
•    Δημοσίευση στο διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Διαιτησίας.
•    Επαναξιολόγηση του συνόλου των Φόρων Υπέρ Τρίτων με σκοπό την κατάργηση των περισσοτέρων. Για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά.
•    Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων – μεταβολών – δικαιολογητικών.














11.    Παράρτημα
Φορολογία Επιχειρήσεων
Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax). Στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά η νομική μορφή τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στρεβλώσεις και αδικίες στην επιχειρηματικότητα, αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι το σύνολο των Νομικών Προσώπων (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.) θα πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική επιβάρυνση για το ίδιο κέρδος. Στις Α.Ε., η σημερινή επιβάρυνση ανέρχεται στο 45,40% περίπου. Με τη δική μας πρόταση, η συνολική επιβάρυνση διαμορφώνεται ως εξής: 15% επί των κερδών και 15% επί των διανεμόμενων κερδών, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Π.χ. σε 150.000 € κέρδος, η φορολογική επιβάρυνση θα είναι 150.000 Χ 15% = 22.500 €. Στη συνέχεια, το κέρδος που απομένει μετά τη φορολογική επιβάρυνση θα είναι 150.000 – 22.500 = 127.500 €. Στη συνέχεια 127.500 Χ 15% (φόρος μερίσματος) = 19.125 €. Η Τελική επιβάρυνση είναι: 22.500 € + 19.125 € = 41.625 €. Άρα, συνολική επιβάρυνση 15% + 12,75% = 27,75%.
Η ίδια ακριβώς φορολογική επιβάρυνση, πρέπει να τεθεί ως ανώτατο όριο και για τις προσωπικές εταιρείες με βιβλία Β΄ Κατηγορίας (Ο.Ε., Ε.Ε.). Με την πρότασή μας, καταργούνται οι –για πολλά χρόνια – γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες της επιχειρηματικής αμοιβής. Πλέον, η φορολόγηση θα γίνεται στο σύνολο των κερδών με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Π.χ. Ο.Ε. με κέρδη 150.000 €, αρχικά φορολογείται με συντελεστή 15% για το σύνολο των κερδών, δηλαδή φόρος 22.500 €. Επιπλέον, θα θεωρείται για λόγους εναρμόνισης με την αρχή του flat tax, ότι τα κέρδη διανέμονται στο τέλος του χρόνου στους εταίρους (κάτι που ισχύει και σήμερα για την επιχειρηματική αμοιβή της οποίας η φορολόγηση θεωρείται πραγματική). Εναλλακτικά θα μπορούσε να εξετασθεί για ΟΕ με Γ κατηγορίας βιβλία όταν επιτρέπει το καταστατικό τους και αποφασίζουν σχετικά οι εταίροι  η παρακράτηση φόρου 15% να γίνεται όταν αποφασισθεί η διανομή των κερδών.
Δηλαδή, 127.500 € Χ 15% = 19.125 €. Άρα, συνολική επιβάρυνση 22.500 € + 19.125 € = 41.625 €. Επομένως, η τελική επιβάρυνση θα είναι 41.625 €. Έτσι επιτυγχάνεται η ίδια φορολογική επιβάρυνση για τα ίδια κέρδη, ανεξαρτήτως Νομικής Μορφής, αλλά και συμμετρία με την φορολογική κλίμακα των Φυσικών Προσώπων, η οποία θα έχει ως ανώτατο συντελεστή μετά τη μεταβατική περίοδο το 30%.


Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης - Καθαρό Ετήσιο Εισόδημα (Ηλεκτρ. Πόθεν Έσχες)
Οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης αντικαθιστούν τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία για πάρα πολλά χρόνια λειτούργησαν για να προσδιορίσουν τεκμαρτά το εισόδημα των φορολογουμένων, λόγω αδυναμίας του φορολογικού συστήματος να υπολογίσει το επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης, κατά τη διαχρονική τους εφαρμογή λειτουργούσαν με αυθαίρετο τρόπο, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις αδικίες. Σήμερα, με την δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία προχωρούμε – σε ετήσια βάση - στην εύρεση του καθαρού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι πραγματικές δαπάνες που πλέον έχουμε τη δυνατότητα υπολογισμού τους. Έτσι, το σύστημα θα γίνει δίκαιο και θα εκλείπουν οι αυθαιρεσίες.
Από το ηλεκτρονικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου, θα υπολογίζεται το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο, δηλαδή το «πόθεν έσχες». Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης: Δαπάνες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ), Δαπάνες Οικιακών Βοηθών, Ιδιωτικά Σχολεία, Ασφαλιστήρια Ζωής και Ι.Χ., Θέρμανση, Φόροι, Τέλη Κυκλοφορίας, Δαπάνες Συντήρησης Ι.Χ. και Σκαφών, Δάνεια, Πιστωτικές Κάρτες, Ενοίκια, Καταθέσεις, ποσοστό δαπανών από αποδείξεις κλπ. Επιπλέον, θα υπολογίζονται αφαιρετικά οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Κατ’ αυτό τον τρόπο το φορολογικό σύστημα γίνεται δίκαιο και εμπνέει εμπιστοσύνη.
Αντικατάσταση του ΦΜΑΠ με το ΕΤΑΚ - Κατάργηση του τέλους της ΔΕΗ (χαράτσι, Ν.4021/2011)
Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τη σημερινή του μορφή ουσιαστικά – και μετά την τελευταία του μεταβολή με το Ν 3986/2011 – δεν αφορά μόνο τις μεγάλες περιουσίες, αλλά σχεδόν επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων. Το αφορολόγητο έπεσε στις 200.000 € σήμερα. Επιβάλλεται, λοιπόν, η αντικατάστασή του με το ΕΤΑΚ του οποίου τη φορολογική κλίμακα θα αναμορφωθεί σε σχέση και με την κατάργηση του τέλους της ΔΕΗ (χαράτσι – Ν.4021/2011). Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει εισπραχθεί ένα σημαντικό τμήμα του ΕΤΑΚ του 2009. Επίσης, δεν έχει εισπραχθεί στο σύνολό του το ΦΜΑΠ του 2010, ενώ το για ΦΜΑΠ του 2011 δεν υπάρχει καμία πρόνοια.
Kατάργηση του τέλους της ΔΕΗ
Η ΝΔ είναι, αντίθετη με το μέτρο αυτό και μάλιστα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τη μη ψήφιση της σχετικής διάταξης. Η ΝΔ αντιτάσσεται σε ένα τόσο άδικο, τόσο αντιαναπτυξιακό και τόσο επαχθές φορολογικό μέτρο και ταυτόχρονα επισημαίνει, ότι είναι και ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει:
-    Την αρχή της αναλογικότητας
-    Την ισότητα των δημόσιων βαρών
-    Τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, καθώς εξωθεί σε έμμεση δήμευσή της.
Η επιβολή του για κάθε ακίνητο και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ανοίγει το δρόμο για μια “οιονεί δήμευση”. Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο ιδιοκτήτης, λόγω αδυναμίας καταβολής του φόρου, είτε θα αναγκαστεί σε πώληση με ευτελές τίμημα, είτε θα υποστεί το βασανιστήριο της αναγκαστικής εκτέλεσης
Φόροι Υπέρ Τρίτων
Επαναξιολογείται το σύνολο των Φόρων Υπέρ Τρίτων στη βάση κόστους-οφέλους με σκοπό την κατάργηση των περισσοτέρων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με βάση τη συμβολή τους στα έσοδα, αλλά και τις στρεβλώσεις που δημιουργούν στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.
Εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης και Μείωση των Ε.Φ.Κ. Ενεργειακών Προϊόντων (Πετρελαιοειδών)
Άμεση εξίσωση του Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης. Μέτρο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Μέτρο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ταυτόχρονα, δημιουργία μηχανισμού για την επιδότηση των δυσπρόσιτων περιοχών με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, μέριμνα για την επιστροφή Ειδικού Φόρου στους Αγρότες, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων, επιβάλλεται επίσης ταχεία μείωση των Ε.Φ.Κ. των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών), μέσα στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία όρια. Η πρωτοφανής αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από την κυβέρνηση, έφερε στα έσοδα τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα η μείωση των εσόδων από τους αυξημένους ΕΦΚ Καυσίμων άγγιξε το 17,3 %, παρά την αύξηση κατά 63,4 %του φόρου στην Αμόλυβδη βενζίνη και κατά 36,4% του φόρου στο Πετρέλαιο.


Μηχανήματα X-Ray
Η εγκατάστασή τους, θα καλύψει μια διαχρονική αδυναμία του φορολογικού μας συστήματος που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι», όσο αφορά στη διακίνηση εμπορευμάτων. Αποτέλεσμα, η τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων.
Με την πρότασή μας, θωρακίζουμε τα εθνικά μας σύνορα, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της σύγχρονης τελωνειακής υπηρεσίας ώστε να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται:
•    Προμήθεια εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που να επιτρέπει την άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Δηλαδή, Καταγραφικά Μηχανήματα αποτύπωσης αριθμού κυκλοφορίας αυτοκινήτων, Αυτοκινούμενα X-Ray στα δυο μεγάλα τελωνεία ελέγχου containers (Ε΄ Πειραιά και Β΄ Θεσσαλονίκης) και Φορητά Μηχανήματα X-Ray ελέγχου αποσκευών σε όλα τα συνοριακά τελωνεία.

Μέτρα Ενίσχυσης των Εσόδων
•    Καταπολέμηση υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων, μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing).
•    Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό των τελωνείων της χώρας (μηχανήματα x-ray).
•    On line σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Γ.Γ.Π.Σ. και άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3842/2010 που παραμένουν ανεφάρμοστες λόγω έλλειψης Υπουργικών Αποφάσεων και αναφέρονται στις εξοφλήσεις των συναλλαγών επιτηδευματιών μέσω τραπεζών, τη δημιουργία επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών και τη διαβίβαση στοιχείων συναλλαγών ηλεκτρονικά προς τη Γ.Γ.Π.Σ.
•    Αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) με το πραγματικό κόστος.
•    Είσπραξη του ΕΤΑΚ.
•    Φορολόγηση της υπεραξίας στη μεταβίβαση των ακινήτων και αύξηση του συντελεστή για υπεραξία από μερικές αυτοτελώς φορολογούμενες συναλλαγές (πώληση μη εισηγμένων μετοχών κερδών από αμοιβαία, ασφαλιστήρια συμβόλαια κλπ).
•    Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με πλήρη έλεγχο του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας διακίνησης πετρελαιοειδών (εφαρμογή Ν. 3784/2009) και την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
•    Προαιρετική εφαρμογή του Φορολογικού Πιστοποιητικού και από τις μη υποχρεωτικά ελεγχόμενες από ορκωτούς ελεγκτές επιχειρήσεις και εξασφάλιση της υποχρεωτικής εφαρμογής στις υποχρεωτικά ελεγχόμενες.
•    Καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής.
•    Ταχεία εκδίκαση των 165.000 δικαστικών υποθέσεων που «λιμνάζουν» και άμεση εφαρμογή του θεσμού της Διαιτησίας για όλες τις υποθέσεις συμβιβασμού.
•    Εθελουσία συμμόρφωση με 5% στα εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται σε συνδυασμό με βαριές ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν και αποκαλυφθούν στη συνέχεια.
•    Ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου.
•    Καθιέρωση ετήσιου τέλους στα Νομικά Πρόσωπα που βρίσκονται σε αδράνεια.
•    Φορολόγηση διαδικτυακού στοιχήματος.
•    Επιβολή τέλους στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.
•    Προσδιορισμός του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και με αντικειμενικό τρόπο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
•    Ηλεκτρονική τιμολόγηση των συναλλαγών.
•    Διμερείς φορολογικές συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε. (Ελβετία) για φορολόγηση καταθέσεων ελλήνων κατοίκων, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους (στην ίδια κατεύθυνση με τη συμφωνία μεταξύ Ελβετίας με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία).

ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Σας ενημερώνουμε, ότι στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (05/02/2012) θα υπάρχει άρθρο - παρέμβαση του Αν. Τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. και Bουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

                                             






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ           
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ                                        
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                            Ερμούπολη, 31 / 01 / 2012
Αριθμ.πρωτ: οικ.  9392/738

Ταχ. Δ/νση:       Πλ. Τσιροπινά-Ερμούπολη                     ΠΡΟΣ: 1. Τα Τακτικά μέλη της
Ταχ. Κώδικας:    84100                                                                 Οικονομικής Επιτροπής
Πληροφορίες:    Κατερίνα Παλαιολόγου                                           Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Τηλέφωνο:         2281098803                                                       2. Τα Αναπληρωματικά μέλη της
FAX:                                                                                                Οικονομικής Επιτροπής 
E-maill: aikaterinh.palaiologoy@1730.syzefxis.gov.gr                Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

                                                                     ΚΟΙΝ:
                                      1.  κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
                  2.  κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες
                  3. κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
                                                 4. Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
ΘΕΜΑ:   Πρόσκληση σε συνεδρίαση

Σας καλούμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα  06 / 2 / 2012 και ώρα 12:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας (Πλατεία Τσιροπινά)  στη Σύρο και (Πλατεία Ελευθερίας 1 ) στη Ρόδο, με θέματα:

1.    Έγκριση πρακτικού πρόχειρου Διαγωνισμού προμήθειας στηθαίων ασφαλείας, προϋπολογισμού 69.531,40 €.
2.    Έγκριση για την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου στην CRPM για τα έτη 2011 και 2012.
3.    Έγκριση πρακτικού πρόχειρου Διαγωνισμού προμήθειας Ακρυλικού Χρώματος Διαγράμμισης & υάλινων σφαιριδίων.
4.    Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης και αξιολόγησης των προσφορών και πρακτικών  κλήρωσης μελών επιτροπών για το Διαγωνισμό « Δημιουργία τουριστικής ταυτότητας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου» προϋπολογισμού 80.000,00 € πλέον Φ.Π.Α.
5.    Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης των Υπηρεσιών της
      Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου.
6.    Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης της Δνσης Πρωτοβάθμιας
      Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και των Γραφείων των Παρατάξεων που εκπροσωπούνται         
      στο  Περιφερειακό Συμβούλιο. 
7.    Τροποποίηση μελέτης του έργου : «Επαρχιακή Οδός Καμπί – Χαβουνά – Κάτω Μεριά νήσου Κέας».
8.    Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
9.    Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο «Κατασκευή Λιμενικού Έργου Πολλωνίων ν.Μήλου» Προϋπολογισμού 4.250.000,00€.
10.    Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο «Λιμενικά έργα Ψάθης Κιμώλου» Προϋπολογισμού 2.460.000,00€.
11.    Έγκριση όρων δημοπράτησης του Υποέργου : «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου – Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης Πολιτών και συγκρότηση επιτροπής των Υποέργων της πράξης με τίτλο «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης».
12.    Καταβολή των δημοσιεύσεων που αφορούν προμήθειες και έργα από εθνικούς και τοπικούς πόρους.
13.    Έγκριση μελέτης δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου : «Αποκατάσταση Ζημιών από Θεομηνίες στη νήσο Καλύμνου». Προϋπολογισμού 300.000,00€.
14.    Αποδοχή χρηματοδοτήσεων.
15.    Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: « Βελτίωση του νότιου περιφερειακού δρόμου νήσου Σερίφου» αναδόχου ΕΥΒΟΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΕ.
16.    Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: « Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς νήσου Θήρας» αναδόχου εταιρεία ‘ΘΕΣΤΩΡ ΑΤΕ’.
17.    Έγκριση μελέτης δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου : «Κατασκευή πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ν. Χάλκης» Προϋπολογισμού 385.000,00€.
18.    Έγκριση μελέτης και απευθείας ανάθεσης του έργου : « Αποκατάσταση στηθαίου και προβόλου δώματος κτιρίων πρώην ΥΕΒ » Προϋπολογισμού 30.000,00€.




19.    Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου « 4ο Γενικό Λύκειο Πόλεως Ρόδου (Ροδοπούλα)».
20.    Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση οδικού δικτύου νήσου Σύρου (χρήση 2010)» .
21.    Έγκριση διαφόρων δαπανών.
22.    Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
23.    Εγκρίσεις μετακίνησης κ. Περιφερειάρχη, κ.κ.Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών  Συμβούλων.







 
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
               
                                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Ν. ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ
                                                  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 Τακτικά Μέλη της Ο.Ε.                     Αναπληρωματικά Μέλη της Ο.Ε.
Ευαγγελία Παπατσή                              Κων/νος Μπιζάς                                                                                                                   
Βασίλειος Μαργάρας                              Δημήτριος Γρυπάρης
Αντώνιος Χατζηιωάννου                                         Ζηνοβία Φάκκα – Βασιλαράκη
Χαράλαμπος Κόκκινος                              Ματθαίος Βίλλας   
Αντώνιος Κοκιασμένος                              Στέργος Έψιμος
Γεώργιος Παπαμανώλης                              Άγγελος Καλαθιανάκης
Ευάγγελος Σιγάλας                              Παρασκευή – Ελευθερίας Φτακλάκη                                                           
Ειρήνη Σβύνου                                                                  Ιωάννης Περδικάρης                                                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ - Παράταση προσκόμισης ουροδυναμικής μελέτης από άτομα με αναπηρία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Να δοθεί τρίμηνη παράταση στην προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης από τα άτομα με αναπηρία που κατοικούν μόνιμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,προκειμένου αυτά να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΠΥ υλικά αυτοκαθετηριασμών και να επισκευαστεί άμεσα το μηχάνημα που πραγματοποιεί την εξέταση αυτή στο Νοσοκομείο της Ρόδου,ζήτησε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.


Απευθυνόμενη στους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, η βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι οι ακρίτες νησιώτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ για αντικειμενικούς λόγους και σημειώνει ότι οι νησιώτες δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής, όπως έχουν οι συμπατριώτες τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ και οι απαιτούμενες μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες.


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


ΘΕΜΑ: «Παράταση προσκόμισης ουροδυναμικής μελέτης από άτομα με αναπηρία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»


Ως γνωστόν, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί υλικά αυτοκαθετηριασμών με την προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης και ουροδυναμικής μελέτης. Μολονότι η διαδικασία που ακολουθείται για την παροχή των υλικών αυτών είναι η προφανής εντούτοις οι παραπληγικοί - τετραπληγικοί μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.


Το αεροδυναμικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Ρόδου είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολύ καιρό με αποτέλεσμα στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να κάνει την εξέταση στο αντίστοιχο εργαστήριο ιδιωτικής κλινικής στη Ρόδο θα πρέπει να καταβάλλει περί τα εξακόσια ευρώ. Επιπλέον, από τη στιγμή που η ουροδυναμική μελέτη χρειάζεται 45 λεπτά με μια ώρα για τον κάθε παραπληγικό είναι πρακτικά αδύνατον να εξεταστούν τριακόσιοι πενήντα παραπληγικοί μέσα σε δυο μήνες.


Επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας. Επειδή οι ακρίτες νησιώτες, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης δεν έχουν την πολυτέλεια των επιλογών όπως οι συμπατριώτες τους της ηπειρωτικής Ελλάδας και η μετακίνηση τους προς τα αστικά κέντρα δεν είναι εύκολη ούτε καν αυτονόητη.


Ερωτώνται οι κκ.Υπουργοί


1. Σκοπεύει το Υπουργείο Εργασίας να δώσει τρίμηνη παράταση για την προσκόμιση της ουροδυναμικής μελέτης, όπως ζητά η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου;

2. Θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην άμεση επισκευή του μηχανήματος του Νοσοκομείου Ρόδου;


Η Ερωτώσα Βουλευτής


Τσαμπίκα (Μίκα)Ιατρίδη

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More